Moze mi niekto pomoct zmenit svoju osobnost? Myslim od zakladu uvazovanie rozhodovanie vystupovanie vyjadrovanie celkovo to na co mam a to co chcem. Budem rada ak sa tu najde nejaky skoleny psycholog ale postaci mi akykolvek názor.
Ak sa zo zleho (sebeckeho lakomeho bezcitneho) cloveka moze stat niekto uplne iny (pracovity spoľahlivý rozumny laskavy obetavy) tym mam na mysli konkretny priklad koho poznam. Napadlo ma ci sa mozem zmenit aj ja?
Ak poznate charakteristiku oaobnosti tak som cisty flegmatik. U nas sa to povie mampičista ten co ma na haku. Lenze uz taka nechcem byt dost mi to roby problemi aj so vstahmi aj v pracovnom zaradeni... Idealna praca pre mna by bolo robit niekde upratovacku a o nic sa nestarat. No mam skolu na biznis manazera a chcela by som to zacat robit. Lenze s mojou lahostajnou povahou to bude tazke. Preto je na case nieco so sebou robit.
Da sa to?
Uz sa niekto z vas od zakladu zmenil?
Budem rada ak mi napíšete vase skúsenosti a nazory dakujem!
dobra a tazka otazka, osobne si to neviem predstavit. urcite sa da pracovat na niektorych vlastnostiach ako vytrvalost, asertivita, tolerantnost atd, ale uplne zmenit osobnost dospeleho cloveka... mne to nejak ani nedava zmysel. to by potom uz vobec nebol sam sebou, naco by to bolo dobre? kedysi sa to inak pri tazkych pripadoch robilo lobotomiou, ale vysledok bol skor totalna flegma.
Taka povaha je super. Ci chces byt radsej vystresovany uzlik nervov pripadne urevany panicko- depresivny socialno- fobicky introvert?
@lexilaracroft osobnosť človeka sa zmeniť nedá. Ta sa formuje len do 6tich rokov života človeka.
Ak máš problémy v praci, da sa veľa poriesit rozvojom, koucingom. Vo vzťahoch by som si zase nasla psychoterapeuta.
Mme lahostajna povaha nevyhovuje hlavne preto ze vsetko flakam. Dohodnem si termin u doktora a nedojdem tam dohodla som si splatkovi kalendar na pozicku a nesplacam to lebo som par krat zabudla a potom uz ma neotravovali tak to neriesim uz asi tri krat som zabudla malej na ockovanie ist. To je mojou lahostajnostou a uz mi to zacina vadit.
Chcela by som si do zivotopisu napisat dochvilna pracovita komunikativna zodpovedna atd tych privlastkov by bolo vela ale nic z toho nieje pravda. Nechem novu robotu posrat len preto ze sa mi nebude chciet vstat. V starej robote som meskala minimalne raz do tyzdna. Niekedy som nesla len preto ze vonku prsalo a ja som mala depku.
@lexilaracroft no ja som flegamatik a som dochvilna, pracovita, dodrzujem terminy. To nie je o povahe ale o nastaveni hodnot. Jedine co ma v mojej povahe brzdi je ze sa rychlo dokazem citovo upnut. Inak mam nadhlad v robote, pracujem v stresujucom prostredi preto je ten nadhlad a odstup potrebny. Mne moja povaha vyhovuje, ono niektore vlastnosti sa daju okresat, ale jadro nezmenis
@svetlana35 s tymi hodnotami mas pravdu no ako mam zmenit ze mi nic nevadi. Neviem ci to pochopis ale uz mi vadi to ze mi nic nevadi. Nechem sa pozerat ako sa ostatnym dari a mysliet ze na viac nemam. Mala ma tri roky este som im nespravila pas a stale o tom hovorim a stale nic. Zub mam zlomeny uz dva tyzdne a este som u zubara nebola. Ako sa hovori vzdy sa najde dovod prevo nie.
@lexilaracroft prepáč, ale to o čom píšeš ani nie je flegmatickosť ale lajdáctvo. Ak sa nevieš sama nakopnúť, čo myslíš kto ti v tom pomôže? Ak zabúdaš na termíny, píš si do kalendára a dodržuj to, čo si tam zapíšeš. Hned na zajtrajší deň si napíš pas, na utorok si napíš zubár a dodrž to. Píš si do kalendára dátumy splátok, termíny lekárov atď. Prepáč, ale keby som mala s tebou žiť v jednej domácnosti tak ma porazí! Nečudujem sa ti, že máš problémy aj vo vzťahoch. A neísť do práce lebo depka? Pre mňa takýto dôvod nonsens... pre mňa je náhly dôvod neísť do práce len choroba.
@0silvia0 uplny suhlas.
A depka? Ak ju nemas diagnostikovanu odbornikom, nie je to depresia. Proste sa ti do tej prace nechcelo. Proste si uvedom, ze vsetko co urobis alebo neurobis bude mat nasledky. Ake, to uz zavisi od teba.
A ano, zmenit sa mozes. Ale urobit to musis ty sama, a zacat tym, ze sa prestanes vyhovarat na "depku" a kadeco ine a proste zdvihnes rit a do tej prace pojdes, aj pas vybavit aj k zubarovi. Prestan sa vyhovarat a proste sprav co treba. Bodka.
@lexilaracroft neviem ci ti s tym niekto pomôže,ak to nechceš v prvom rade ty sama!precitala som asi jeden tvoj príspevok v tejto téme,som prekvapena,ze takto moze žena fungovat(doslova kašlať na veci) cize základ musi idt od teba,ty sa musíš snažiť zmeniť sa,zmeniť svoj prístup k životu,pohľad na veci..atd.urcite ta moze niekto ťahať,pomôct ti v ťažších chvíľach,ale nikto sa za teba nezmení,nikto do tvojho vnútra zasahovať nevie,vsetko to záleží iba na tebe.ja nie som dokonalá,100%,ale nedokázala by som kašlať minimálne na veci,ktoré mam dohodnuté,ktoré viem,ze musim splniť,dodržať.
Takze ta to asi bude stat dost síl,ale drzim ti palce,nech sa ti podarí aspon nejaka pozitívna zmena!hoc zajtra,vyhľadaj niekoho,kto ti pomôže(psychológa)-to bude tvoj prvý krok.
tvoje problémy mi pripomínajú ľudí, ktorí chcú vážiť menej... kým pre to aktívne sami niečo neurobia, asi len ťažko pohnú s tou ručičkou váhy nadol...
základ máš - vieš, že sa chceš/potrebuješ zmeniť... tak sa nakopni a začni robiť veci inak ako doteraz... ide to... zo začiatku sa síce možno budeš musieť do toho nútiť, ale neskôr sa to pre teba možno stane úplne normálnou záležitosťou... nikto nebude nad tebou stáť a kontrolovať ťa, či to dodržiavaš... ty chceš, ty sa s tým musíš popasovať...je to tvoj problém... ako motiváciu si trebárs zober, aké výhody ti tá zmena prinesie... ak je to slabý motivačný prostriedok, odporúčam sa svojim lajdáctvom dostať do nejakého veľkého pruseru.... zrejme si za svoju lenivosť bola doteraz málo potrestaná...
Ludia sa nemenia, ludia sa prejavuju. Ak si myslis, ze niekoho zmenis, je to len chvilkova iluzia. Pokial niekto nechce, tak s nim nepohnes. Jedine znicis samu seba. Preto tolko zien trpi z manipulatormi, alkoholikmi, gamblermi, tyranmi a pod. Su o tom prednasky, clanky a vsetky hovoria to iste. Ak chces pochopit, vypocuj si prednasku Iva Tomana Zavist si musite zaslouzit. Alebo si pozriet film Teorie tigra.
Tiez si myslim ze flegmos to ma jednoduche vsetko ma na salame a netrapi sa s nicim.ale tu je to o nezodpovednosti.ja nechapem ako v dnesnej dobe moze niekdo zabudnut na splatku ved si nastavim v banke prikaz a az potom to neriesim no aj ked tu by to asi tiez nepomohlo ked na ucte nebude nic ze?alebo neist do prace ze mam depku dalsia nezodpovednost.toto neni flegmos.ja som v istych veciach flegmos zivot gombicka ale v tomto isto by som nebola flegmos.
Poradim ti, najdi si kouca 🙂 Dobry kouc bude pracovat s tebou, s tvojimi vlastnostami, pomoze ti stanovit ciele tak, aby si pri nich vyuzila svoje vlastnosti. Na zaciatok si pozri relaciu skryty potencial - bezala v ceskej televizii, ma vlastny web, staci hodit do googlu a najdes to. Su to pribehy ludi, ktori chceli zmenu, ale neboli ju schopni docielit sami. Pod vedenim kouca, niekedy bol potrebny aj psycholog, ak mali v sebe nejake nedoriesene trapenia, sa im ta zmena vacsinou podarila. Zmeny je clovek najlepsie schopny v krize, ak si krizu prizna, odrazi sa od dna a zrazu ma vela energie, ked vidi, kam by chcel ist.
A este ti dam taku otazku, to ako sa chovame je vacsinou zrkadlom spravania nasho okolia ku nam - je v niecom tvoje najblizie okolie lahostajne voci tebe? Pristupovali k tebe alebo sami k sebe nezodpovedne tvoji rodicia, partner? ... Toto moze byt cesta, ak to rozpoznas vo svojom okoli, vo svojej minulosti, mozno sa ti podari od toho odputat. Nech si to okolie pokracuje ako chce, ty mozes teraz ist inak, a mozno to nastartuje zmenu aj v nich. To rozpoznanie je prvy krok... 🙂
prekvapuje ma, ze si s takymto pristupom vystudovala...lebo studium vyzaduje urcitu disciplinu a zodpovednost. a ta ti chyba.
osobnost uz nezmenis a o to sa ani nepokusaj. proste nejaka si. pracovat mozes ale na svojich reakciach a vlastnostiach. to ide vzdy. pri niektorych veciach taka lajdackost nevadi (neporiadok v skrini lebo sa ti nechce robit si kominky), ale proste rano ist do prace alebo vziat dieta k lekarovi su dost podstatne veci, ku ktorym treba byt zodpovedny. davaj si najskor male ciele a na niekolko krat. chces ist k zubarovi - daj si do kalendara, ktory mas denne na ociach (daj si uo na chladnicku), poznamku, ze dnes alebo najneskor zajtra musis zavolat a objednat sa. a zase, ten termin si potom aj zapis. az zvladnes toto, tak si tam zas daj, ze dalsi tyzden pojdes vybavit pas. ak nie v pondelok, tak si daj stredu, ale tu uz dodrz. a odmen sa ked sa ti podari to dodrzat. ja mam napr. radost ked si nieco naplanujem cez den a podari sa mi to vsetko vybavit. ten pocit ked si to vyciarknem a uz na to nemusim mysliet
Myslim si, ze tvoj problem bude uplne niekde inde. A to od zakladov.
Viem, ze tato otazka teraz nie je na mieste a ani k teme...ale opytam sa. Ako postupujes so starsou dcerkou ? Co si pre nu uz urobila realne, okrem toho, ze si sa opytala vo fore ? Mam na mysli odbornikov, terapie, vzdelavanie, rozvijanie...
Skus patrat po svojej osobnosti tymto smerom...toz, genetika zohrava velku ulohu.
No mam obavy, ze ak ti to nenapisem polopatisticky, tak nepochopis. Nase generacie neboli kedysi diagnostikovane, pokial to bolo akotak "v norme" 😉
Ja by som to skor nazvala "lenivost". Prepac. Treba sa nakopnut, lebo totp nie je o povahe, si proste leniva a do nicoho sa ti nechce... a v byte mas poriadok? Ci sa ti nechce ani upratat a pozehlit a podobne?
Nie si flegmatik, vôbec to s tým nemá nič spoločné. Neviem ani, či by som to nazvala lajdáctvo. Osobne si myslím, že by si sa mala porozprávať s odborníkom, na to kouč nestačí. Zabudnúť ísť s dieťaťom 3x na očkovanie? Myslím si, že nie si v poriadku.
@charlie1980 Precitala som si tento prispevok vcera, pozrela zakladatelkin profil a precitala o jej starsej dcerke. Ja som si to takto nespojila ako ty, ale teraz ked to vravis, dava to zmysel.
@lexilaracroft Nemyslim si, ze toto co popisujes je flegmaticka povaha, ale skor ako ti ostatne baby pisali - lajdactvo, lenivost, nezaujem... Skus si sama odpovedat preco veci 'zacnes' a 'nedokoncis' - booknes doktora, nejdes tam, dohodnes splatky, neplatis. Na zaciatok si skus spravit kalendar s ulohami a s deadlinom pre kazdu z nich.
@missguerlain Neviem, ci lajdactvo je to spravne pomenovanie...je to skor ich sposob zitia a bytia, ak by sme sa bavili o konkretnej dg.
V dospelosti lahostajnost, neschopnost organizovat si zivot, plany, ciele. Da sa tomu pomoct terapiami, motivaciou. Oni si to aj realne uvedomuju, len proste nevedia inak, resp. ked nie je niekto na okoli, kto by ich usmernoval, mozu sa v tom stratit. Potrebuju plan, rezim, Kedze mam syna s rovnakou dg., tak to mam "v oku"😉
Ja som si to tiez pospajala do hlbky a prisla som na to, ze moj syn sa vyvija presne tak isto ako ja v detstve, zdedene geny po mojom otcovi. Dalej som nepatrala.
@charlie1980 chceš tým povedať, že zakladateľka má črty autizmu? To by veľa vysvetľovalo, lebo to, čo písala o sebe a všetky súvislosti - toto nie je štandardné správanie bežného priemerného dospelého človeka.
@lexilaracroft no...to nie je povaha, to je tvoja nezodpovednost a lajdactvo
@lexilaracroft Ahoj, mna by zaujimalo, ako vnimas, ked ta dobehnu nasledky tvojho spravania - teda nejdes na ockovanie 3x a to ta musi doktorka s tym nahanat - necitis sa previnilo, ked jej volas kvoli novemu terminu? Nebojis sa, ked ti bude niekto za nieco neurobene nadavat? V praci nemas z toho stres? Evidentne sa tym trapis, ale toto konkretne ma zaujima, lebo som sa nedocitala ze by si to pisala - pre mna by to bola motivacia, pre teba nie?
@0silvia0 Ano.
ja som tiež lenivý flegmatik, ale aby som flákala doktorov, prácu, splátky tak to teda nehrozí
ako si mohla vyštudovať? ved aj tam sú termíny, seminárky, bakalárka atd. Neviem si predstaviť, ako by si chcela pracovať na dôležitejšom poste, tam musíš každý deň riešiť niečo dôležité a splniť to.
@charlie1980 to mnohé vysvetľuje a zakladateľka by sa mala pozrieť na svoj problém z iného uhla. Nie ako zmeniť osobnosť človeka ale ako sa najlepšie integrovať do bežného života. Najlepšie s pomocou odborníka.
@0silvia0 Tak, tak 😉
@lexilaracroft da sa to a robim to aj ja. Staci su uvedomit vladtnosti, ktore chces zmenit. Hovor si pozitivne vety, napr. Som zodpovedna, trpezliva atd. Najcastejsie ako sada, hlavne pred spanim a rano po zobudeni. Tymto sada vsetko zmenit, ver mi. Pracujem na tom uz niekolko mesiacov.
Osobnosť sa zmeniť dá, ak prežiješ nejakú traumu.... napríklad.
prečo si myslíš že ľahostajná povaha je zlá? myslím, že do práce sa aj hodí....