Dá sa zistiť rakovina z krvi?

1. júl 2024

Ospravedlňujem sa za takúto tému a vsak uz neviem co mi je a napadajú mi rôzne myšlienky.
Chcem sa opýtať keby mam niekde v tele nádor, moze sa na rozšírených testoch na hematologii ukázať ze nieco nie je v poriadku? Testy nie su samozrejme cielene na to, ale povodne na nieco ine. A vsak ci by nejaké hodnoty krvi neboli v poriadku pokiaľ ma človek rakovinu…dakujem za normalne odpovede.

tanicka907
1. júl 2024

ano, zistiju sa onkomarkeri a aj podla toho sa vie napr ci chemoterapia zabera...
Ale ak ma clovek rakovinu, vacsinou aj ine hodnoty nie su v poriadku.

zuzubb007
1. júl 2024

Zo skúseností z rodiny, pravidelne prehliadky, krv každý rok a nezistilo sa nič nádor si rástol podľa doktora roky, našťastie sa podarilo vybrať a chemo zabralo

martul
1. júl 2024

@tanicka907 nemáš pravdu, pri bežnom vyšetrení krvi sa nežiadajú onkomarkery, to by tam musel vyslovene doktor zaškrtnúť, že žiada o také a také vyšetrenie a aj to je len také ,,informatívne". Ďalej posiela onkológovi a ten znovu berie krv a už sa určuje presne.

martul
1. júl 2024

Môžu ti vyskočiť nejaké zápalové parametre, ale pri bežnom vyšetrení krvi ti rakovinu nezistia. To musí doktor zaškrtnúť na žiadanke keď berie krv o aké parametre má záujem.

guudy
1. júl 2024

@tanicka907 nemas pravdu! Neexistuje ziadny univerzalny onkomarker. Z bezneho odberu sa rakovina nezisti. Ak sa zistia odchylky v krvi, zistuje sa pricina, pricom je milion inych pricin ako rakovina. Ak je podozrenie na rakovinu, odosiela sa pacient na onkologiu. A aj ten onkolog musi zistit, ktory onkomarker treba vysetrit, kedze rozne organy=rozne onkomarkery. Mimochodom nie vzdy su zvysene onkomarkery pri rakovine. Su ludia, ktorym sa onkomarkery nezvysia.

elief
1. júl 2024

@guudy presne som to chcela napísať, moja maminka bojovala s rakovinou pľúc, krvný obraz mala ukážkový, hodnota onkomarkerovbola po celý čas v poriadku

iwesska
1. júl 2024

Nie nezistili. Z krvi sa da zistit len leukemia/lymfom.

fiafia
1. júl 2024

Nedá. Môj oco ma rakovinu a krvný obraz mal vždy ukážkový.

tanicka907
1. júl 2024

@martul @guudy samozrejme, ze to nerobia bezne, ale je to na ziadost specializovaneho lekara. Autorka sa pytala ci sa to vobec da a na rozsirene krvne testy. Ja som jej dala odpoved, ze ano, da sa to. Viac som k tomu nepisala, snad sa vie skonzultovat s lekarom/internetom ohladom casti tela, ktory ju trapi ...

martul
2. júl 2024

@tanicka907 napísala, rozšírené krvné testy na niečo iné " nie nedá sa.

guudy
2. júl 2024

@tanicka907 autorka zistuje, ci sa z odberu u hematologa ‘na nieco ine’ da zistit hocijaky nador hocikde v tele. A to sa neda…

tilly
2. júl 2024

Ak sa dajú vyšetriť onkomarkery, tak tie občas vybehnú, ale musia sa zadať tie konkrétne, ich je veľa, takže ťažko. Muselo by byť aspoň podozrenie na konkrétny typ nádoru. Mne vyšli dva jemne zvýšené a áno, bol to zhubný nádor, ale riešil sa konkrétny druh.

dadaviki
2. júl 2024

Nie všetky typy sa daju.su druhy nadorov ktore onkomarkery nevykazuju.ale su hodnoty ktore to naznacuju.z tych klasicky vseobecnych, leukocyty, monocyty, lymfocyty, eozinofily napr.leukemia ma napr specificke parametre ta sa ukaze lahsie.moj syn mal typ kde onkomarkery nikdy neriesili lebo patri do skupiny ze sa neukazu.preto krv a potom sona,mri,ct vynimocne atd.

kajka2022
2. júl 2024

A aké máte príznaky čo vám je ak sa môžem spýtať?

babatkoo
2. júl 2024

Ano, manzel chodi pravidelne na odbery kazde 3 mesiace (a subezne kazde 3 mesiace MRI) Je po chemoterapiach

guudy
2. júl 2024

@babatkoo autorka sa pyta na nieco ine…

taktotedanie
3. júl 2024

@tanicka907 nemas pravdu
Ak je podozrenie na nador cielene sa odoberaju rozlicne parametre
Hematolog si riesi svoje, jedine ak by sa jednalo o hematologicke ochorenie
Pokial by to mala byt rakovina pecene pankreasu creva mozgu jazyka to je jedno tak nie nic by sa nezistilo
Jedine ak by to uz bolo veeeelmi pokrocile a pacient by bol vychudnuty, nejedol, nepil, telo by uz bolo vycerpane a pred svojim koncom by uz vyskakovalo snad vsetko ale tak predpokladam ze toto aa uz v dnesnej dobe takyto extrem zanedbania nestava