Dá sa zbaviť pruhu aj inak ako operačne?

ajaxik123
2. sep 2022

Dobry den.
Mam za sebou druhy porod, cisarske oba. Pri druhom tehu sa mi spravil pupocnikovy pruh. Nemam to potvrdene chirurgom, len z vysetreni u gynekológa pocas tehu. na vysetrenie sa samozrejme objednam. Ale moj problem je,ze obcas sa mi stane, ze pri námahe, ale ked zodvihnem nieco tazsie, tak ma pri tom pupku dosť boli. Az teke stipanie. Moja otazka teda znie... Ak sa mi potvrdi pruh, ide sa ho zbavit aj inak ako operačne? Ďakujem veľmi pekne

mpg
2. sep 2022

@ajaxik123 Čo som poznala takéto prípady tak treba si to dať skontrolovať či ide o pruh a aký (veľkosť), potom doktor rozhodne o operácii. Nedá sa to liečiť liekmi a obyčajne ani nie je dobre operáciu odkladať.

danka56
2. sep 2022

Som na tom úplne rovnako, tiež dve sekcie. Bolo mi povedané od obvodnej, že jedine operačne (teší ma, že sa to dá ako jednodňová chirurgia). Ale som po pôrode skoro dva roky a zatiaľ som to riešiť nemusela.

rachel36a
2. sep 2022

Nie inak sa neda, pruh sa da odstranit iba operacne

majamat
2. sep 2022

nie, iba operacia., ja s pruhom fungujem uz dvanasty rok. nejak to stale posuvam,a le uz by som moc nemala. urcite sa zvacsil, obcas sa mi do neho nieco natlaci a musim to dostat spat do brucha, inak to dost boli a je mi na vracanie. to mam takyto rpoblem ln posledne obdobie. ked bol mensi to bolo lepsie.

ak by sa ti niecot ake stalo, pocitis to, musis obsah pruhu zatlacit do brucha, ak by to neslo a bolo by ti zle, chod k dr, alebo na pohotovost. ak sa v pruhu zaskrti tkanivo, moze zacat odumierat, co je zivot ohrozujuci stav- povazuje sa to za nahlu brusnu prihodu.

inak mne vlemi vyhovuju stahujuce nohavicky z tesca. maju taky hruby pevny pas - akoby hrubu gumu. na vrchu je krajka, co tam vobec nemuseli davat. su vyssie, su pevne a drzia mi pruh na uzde. no vytahuju sa mi hore, vdaka comu sa mi potom zarezavaju. nosim ich an normalne nohavicky.

mpg
2. sep 2022

@majamat To je ten problém, že môže nastať stav - náhla brušná príhoda a vtedy treba čím najskôr do nemocnice a operovať, čo pri dnešnom stave zdravotníctva môže byť aj problém. Preto je lepšie ísť plánovane na operáciu.

ajaxik123
autor
4. sep 2022

@majamat ďakujem za odpoveď. Ja tam necitim nic,ci by som mala zatlačiť. Len na poradni mi dr povedala,ze tam mam tmavy pas, ze moze ist o pruh. A ako zodvihnem nieco tazsie, alebo mi mala kopne pri prebalovani, tak to citim... Je to bolestive. Niekedy mam aj mesiac pokoj. Ale zodvihla som starsiu dceru, okolo 30 kg a večer som mala velke bolesti. Dam liek a zas fungujem... Ale samozrejme chcem to riesit.... Ale akosi sa neviem dokopat ...

jajka78
11. mar 2024

@majamat už si poriesilq ten pruh?

majamat
11. mar 2024

@jajka78 este nie, bola som na gynekologickej operacii a tam mi odporucili pockat aspon 6m.

jajka78
11. mar 2024

@majamat mňa prave čaká. Idem na polyp.ty si co mala ak smiem? Možno jabudem cakat tiež teda

majamat
11. mar 2024

@jajka78 mne vyberali celu maternicu.

majamat
11. mar 2024

@jajka78 polyp co sa tyka zasahu do organizmu je mensi vykon. ty mozno nebudes msuiet cakat. jedine ak by bolo treba po anesteze, ale teda to asi nie tak dlho.

jajka78
13. mar 2024

@majamat ďakujem. a prajem rýchle zotavenie. Áno.tam krátka anesteza. A ak.smiem, preco ti ju vyberali?

majamat
13. mar 2024

@jajka78 dakujem, nouz makam od januara. uz ani neviem ze ma operovali 😀
ja som mala prolaps- prepadavanie.
uz to bolo dost, dost sa to zhorsovalo, krcok uz bol zniceny, amal som dost vytok. uz to bolo nevyhnutne. v praci sa namaham, dviham.

jajka78
13. mar 2024

@majamat a to ti doktor zistil ze máš prolaps?ako sa ti to prejavovalo? Lebo veru mne to tiež cele padá dole.zvierace su slabe. Sme rovnako stare

majamat
13. mar 2024

@jajka78 ja som pred 7r bola tehu, skoncilo to ako MA v 13tt.
do toho tehu som vobec nevedela, ze mam prolaps a fakt je, ez este nebol tak vyrazny.
v tehu mi zacala maternica padat viac,a le toto v tehu nei ej az tak velky problem, lebo v neskorych stadiach drzi matenrcu brusku - lebo vystupuje dipredu, tka sa tam aj drzi. no ja soms a toho nedockala.
a ako mi vtedy maternica padla, tak postupne prepadavala viac a viac.

prejavuje sa to tak, ze krcok z maternice ke klesnuty dole, ked je to moc, tak je dole aj ked stojism normalne, no hlavne ked sedis a halvne na wc, ked si pokcena a teda nesedis si na zadku, tak vychadza von a vidis si ho.
toto je uz tazsi stupen, no pri lahkom to nemusis uplne poznat. mne napr postojacky az tak neprekazal. ja som dost nsoila aj take pevne intimky a koli pruhu zas stahujuce nohavicky, tak som bola ako v kozrzete cela. takze to drzalo tam kde malo.
a teda tam tusim mozu byt aj bolesti krizov, vytok, mozno aj sem tam krvacanie z toho krcka, hlavne ak je vonku moc. vtedy dochadza k drazdeniu tej sliznice krcka, ktora sa narusi a moze aj krvacat.

jajka78
13. mar 2024

@majamat toť vyzerá ze nemám.mne skôr ten pruh padá dole akoby trochu. Ja mam slabinovy.a teda polyp zase.a ten výtok mam len cez ovulaciu.viem presne kedy ju mam.krize pobolievaju stale. teda aj doktor to poznal že je prolaps?

majamat
13. mar 2024

@jajka78 ano, dr to poznal este v case, ez som nevedela, ez to mam, nemala som priznaky,

inak po porodoch je krcok a maternica v inej polohe. mierny prolaps, taky fyziologicky tam zrejme byt moze. je to normalne, lebo maternica musela drzat neikolko kg a bola lvemi natiahnuta a stencena, samozrejme pracu robia aj brusne svaly, svaly panvovehod na a pod.
a teda pri prolapse gynekolog vidi pri vysetreni, ze krcok smeruje inym smerom. tusim nejak pada dole, ked lezis, nesmeruje rovno.

jajka78
13. mar 2024

@majamat aha.dakujem.no bola som.pred mesiacom na prehliadke.tak sand by videl. Lebo dakedy mam pocit, že je to rýchle ci vôbec poriadne kontroluje co ma

majamat
13. mar 2024

@jajka78 myslim, ze by to urccite videl. staci sa len pozriet dnu. hlavne v pripade, ez sa jedna o vaznejsi prolaps, to by neprehliadol. na to netreba ziadne speci vysetrenie.