Chcem sa spytat ci neviete ci sa da rakovina zistit na beznych odberoch u obvodneho lekara.Mam strach lebo manzel ma problemy zaludka bol na gastre zistili mu Reflux ale ma tam nejaky flak- plosnu makuloznu leziu...odobrata vzorka za 3 tyzdne bude vysledok...velmi sa bojim viac ako manzel.Bezne odbery krvi mal v poriadku...uz len cakame na vysledky.V zavere od lekara je pisane latinske nazvy aa podla toho co som prelozila my vychadza vred...ja neviem uz som hotova dufam,ze to nie to najhorsie...
môj otec mal vredy roky a potom zmizli samé - ani nevie kedy a ako. ale viem že nie vždy to tak je...
z bezneho rozboru nie.. su potom specialne testy na jednotlive druhy, kde sa zistuju markery, ale to aj tak nikdy nie je smerodatne.. lebo makery mozu zvysit aj ine veci, nie len to najhorsie..
Pokial bol na gastre, brali mu z toho urcite vzorku,, takze budete vediet .. je malo pravdepodobne, ze je to nadorove, karcinom... okrem toho oni uz aj vizualne vidia, co to asi je....
ale kazdopadne z vredov sa to moze po x rokoch zvrnhnut, preto je dolezite, ked niekto ma zistene vredy, aby dodrziaval dietu .... a aj preto, aby sa mu vredy zahojili a nedajboze nepraskli, lebo tam hrozi potom smrt, zadusenie vykrvacanim cez usta a pod... To ta nechcem strasit, poznam strach cakania na vysledky gastra, presla som si tym na jar, ale len chcem upozornit, ze je dolezite zmenit zivotospravu.
Z krvi robia len onkomarkery mojej dcere robili viacero aj na gastro veci ale ziadal ich onkolog po konziliu
Ja som mala vazne onkoproblemy ktore lekar predpokladal len gynekolog vysetrenim spojene s odberom krvi, vtedy som mala velmi vysoku sedimentaciu
@timejicka Plati vsetko, co je napisane vyssie. Ja uz len doplnim, ze onkomarkery sa v praxi vyuzivaju na diagnostiku onkologickych chorob len minimalne, lebo su mnohe velmi nespecificke, nie uplne presne a ich interpretacia je niekedy narocna. Casto byvaju mierne zvysene napr. aj pri obycajnom zapale. Skor sa pouzivaju pri sledovani uz existujuceho onkologickeho ochorenia. A kedze su navyse dost drahe, asi pred 3-4 rokmi zakazali poistovne tieto onkomarkery, ktorych existuju desiatky, bezne vysetrovat vsetkym lekarom, resp,prestali ich preplacat z bezneho zdravotneho poistenia. Napr.internista moze vysetrit asi 4 onkomarkery, obvodak urcite este menej, ak vobec. Nechalo sa to jednoducho len v rukach onkologov, ktori tomu rozumeju najviac. Rakovina sa teda bezne z krvi urcit takmer neda, pokial teda nejde napriklad o leukemiu... A ani z vysledkov krviniek sa rakovina urcit neda, pokial sa teda choroba netyka samotnych krviniek. (napr.zas ta leukemia). A tu tvoj manzel zjavne nema. 🙂 Ak chces, posli mi do IP ten zaver gastroskopie, prelozim ti to, aby si bola uuuplne kludna. 🙂
@janicjadr ale aj ine zeny...
Potrebovala by som poradit. Mamke vyoperovali prsnik a chcu dat chemoterapiu atd. Ale chcela by skusit najprv alternativnu liecbu a ak nezavere tak potom na chemo.
Ako sa da zistit zlepsenie stavu/ ci zabrala alternativna liecba? Ake odbery/vysetrenua sa daju urobit pred tym ako zacne chemo ?
Potrebujem poradit ci existuju konkretne vysetrenua ci sa rakovina nerozsiruje /zasravila/zmensuje po aplikovani alternativnej cesty. Vopred dakujem za konkretne rady ...
Myslím, že si treba dať v tom odbere krvi "zmerať" onkomarkery. A ja som mala extra zvýšenú sedimentáciu kým mi vyoperovali cystu. Potom už bola nízka. Nie som odborník, ale toť môj laický pohľad.
@svetlanat Skusit alternativnu liecbu moze, ale zaroven tym moze prist aj o moznost uplneho vyliecenia (ak je teraz po operacii ok, nema ziadne dalsie postihnutia, metastazy a podobne). Aj nacasovanie chemoterapie ma svoje pravidla a ak je potrebna a zbytocne sa oddiali, moze byt uz na vyliecenie neskoro. A na to, aby sa zistilo, aky je celkovy stav a ci pripadne liecba zabrala, treba urobit kontrolne CT ci MR ci vysetrit onkomarkery, cize bude treba spolupracovat s onkologom, aj ked priamo onkologicku liecbu (v tomto pripade chemoterapiu) nebude chciet absolvovat...
Treba začať užívať švédske horké...
Z bežných odberov nie.....a vred nie je rakovina,má tam poškodenú sliznicu,to má k rakovine ozaj ďaleko......dopredu sa nestresuj a hlavne nestresuj manžela.nikomu to nepomôže.