Dá sa prekonať strach z lietania?

18. aug 2022

Reálny strach - skutočná fóbia (zamdlievanie, potenie, panika, vysoký tlak....)
Je tu niekto, komu sa to naozaj podarilo prekonať? Dá sa to?
Ja som myslela, že si zvyknem. Naopak. Čím viac lietam, tým horšie to znášam. Kvôli tomu som dnes odmietla dovolenku a bojím sa, že sa oberám o veľa. Chcela som veľa cestovať- Amerika, Austrália...
Najlepšie by bolo, keby ma dali do narkózy 😪

autor
18. aug 2022

Ten strach mám aj z jazdy autom, keď nešoferujem ja. Nie je to až také hrozné, ale tiež mam vtedy veľký strach.

luccija
18. aug 2022

Davat si par dni pred odletom liek na ukludnenie

mirka2418
18. aug 2022

no ja neviem, tiež mám strach, ale teda neomdlievam, len nemám rada uzavreté priestory a ten pocit, že som vysoko vo vzduchu a preto chodíme posledné roky na dovolenku do Grécka autom 🙂 tiež viem, že sa asi oberám o možnosť vidieť svet, ale neviem si predstaviť cestovať toľko hodín v lietadle, tiež by ma asi museli ovaliť 😂

marianarem
18. aug 2022

Ja som mavala dost velky strach, nie odjakziva, ale postupne sa vyvinul. Hlavne starty boli pre mna take,,ze az panika sa na mna valila. Potom som mala taku zivotnu krizu, v ramci toho som isla na terapiu, rok aom chodila. Lietanie sme tam absolutne neriesili, ale po ukonceni tej terapie sme isli letecky na dovolenku a ta panika tam uz zrazu nebola. Bol to taky vedlajsi efekt terapie, s ktorym som neratala. On ten strach ma vacsinou nejake svoje pozadie.

persephina
18. aug 2022

Nie

autor
18. aug 2022

@marianarem u mňa sa to tiež vyvinulo postupne. Pre mňa tie lety sú vždy nepríjemné. Vždy turbulencie, dokonca som zažila 2x opakovane pristátie, vzduchovú bublinu, kedy sa lietadlo stáva neovladateľné. Skôr sú to zle skúsenosti.

autor
18. aug 2022

@marianarem takže chodila si na terapie s niečím úplne iným?

autor
18. aug 2022

@mirka2418 práve o tom píšem. Nemám strach, mám chorobný strach - fobiu

veltraud
18. aug 2022

Ja ti rozumiem, ani nevies ako. Nikdy som nemala rada lietanie. Raz vazne, vazne neprijemny let, bola som presvedcena, ze padneme. Odvtedy, ked sadnem do lietadla, cisty zachvat paniky pri akomkolvek zatrepani. Normalne placem, neviem sa nadychnut. Pritom si uvedomujem, ze prehanam, ale neviem mysli rozkazat...:/ v aute tiez nie som ok, pokial nesoferujem. Rozmyslala som nad terapiou. Akoze viem, ze konam uplne iracionalne, ale neviem si pomoct. A jak na potvoru, vzdy je s mojim letom nejaky problem :/. Dopredu sa vzdy pripravuje., ze teraz to dam s usmevom. No, este som to bez stresu nedala

autor
18. aug 2022

@veltraud tak to si môžme podať ruky! Pozerám sa na tých ľudí na letisku a nechápem...to fakt je každý v pohode??? Počas letu pozerám, ako každý spokojne odfukuje, zatiaľ čo ja sa pripravujem na moju smrť, predychavam posledné sekundy môjho života! Presne tak to prežívam, ako to opisuješ ty. Tiež som ochotná podstúpiť terapie. Najhoršie je ze už aj môj muž so mnou stráca trpezlivosť.

autor
18. aug 2022

@veltraud A ďakujem! Bola by to sranda, keby sme leteli dve také strachopudky vedľa seba😆
To by sme dostali do paniky aj samotného pilota a spolucestujúci by už nikdy nenastúpili do lietadla😅

noami12
18. aug 2022

Ja keď som bola mladšia môj sen bol byt letuška, keď som ale išla na prvú dovolenku lietadlom, tak som sa veľmi bála, ešte dokonca nám povedal pilot že je to jeho prvý let a ešte k tomu sa volal Netrafil 😀 ale našťastie to bolo všetko na 1 s * 🙂 no na dalsi x keď som letela k sestre nám zlyhávala elektrika, blikali svetlá vo vnútri a museli sme núdzovo prostat a tiež aj turbulencie boli a bála som sa letieť už naspäť, pol roka som zostala u sestry 😀 mala som aj letenku domov po tom pol roku kúpenú, ale pred lietadlom som sa otočila že nejdem 😀 o 3 dní na to leteli od sestry moji rodicia tak som letela s nimi domov a zvládla som to ale veľmi ťažko plakala som cely let a triasla sa od strachu a už som si povedala že chcem byť iba nohami na zemi 😀 sestra ma stále vola nech prídem na dovolenku už 6 rokov som ju skoro nevidela, ale strach mi to nedovolí...
Moja sestra tiež sa veľmi bála letietavať prestala sa až keď letela také krátke pol hodinové lety a potom išla aj do Ameriky niekoľko x na dovolenku a teraz už vôbec sa nebojí 🙂

noami12
18. aug 2022

A ešte aj tým posledným letom domov keď som letela, tak pilot hlásil že sme nad tureckom to som mala iné záchvaty, lebo pár dní pred tým tam zastrelili lietadlo.
Takže ja si myslím ze už nikdy nepoletim nikde, mne podla mňa už ani terapie nezaberú, možno že nejaký alkohol by zdvihol náladu ale ja nepijem vôbec alkohol takže mam smolu 😀

aivlis18
18. aug 2022
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
18. aug 2022

@vlcik1 preto všetci spia?🤣

autor
18. aug 2022

@noami12 to je naozaj hrozný zážitok. Vôbec sa ti necudujem. 😒
Idem si pozrieť ten link co pridala @aivlis18 a budem pevné dúfať, že pomôže aj mne 🥰

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marianarem
19. aug 2022

Ano aj u mna to bolo tak, ze po kadejakych skusenostiach sa to zacalo stupnovat. Terapia bola kvoli vaznejsim problemom, iiba lietadlo by som neriesila, lebo ja zase nie som ten typ, ze ked sa bojim, tak nelietam. Nasla som si nejake zvladacie mechanizmy. No ta terapia isla dost do hlbky a pomohla mi so zvladanim vacsiny uzkosti v zivote a ku kludnejsiemu vnutru. To sa potom prejavilo aj na tom lietani.

veselo_neveselo
19. aug 2022

A nepomozu ti take tie racionalizacie, ze statisticky je to najbezpecnejsia forma cestovania, naucit sa ako tie procesy prebiehaju, aka fyzika je za tym, ze lietadlo leti atd atd?
Skus si vo volnom case viac citat o lietadlach, o lietani a tak - aby to nebolo take sci-fi pre teba, a mozno ti to pomoze so strachom.

Lebo bojime sa toho, comu nerozumieme.

Inak teda ukludnovak pred cestou (daj si predpisat), alebo chlast (vela ludi nasava pred a pocas aj z tohto dovodu 🙂

veltraud
19. aug 2022

aj moj muz...akoze v lietadle sa drzi, a teda aj mna drzi, ale ked vystupime, len ze rob s tym nieco...ale tak na zemi som uz hrdinka, vsetko si s raciom prejdem, ze ozaj reakcie neboli ok. a ze aj ak by sa nieco stalo, nic s tym nespravim...podla mna mam problem s tym, nemat veci pod kontrolou (to iste v aute)...posledny let som normalne spanikarila aj pani vedla mna :D. ozaj, ked sa ozve, priputajte sa, ideme cez turbulencie, tak mne sa zatmie v hlave, urobi sa obal okolo mozgu a nejde mi rozmyslat, nejde mi sa nadychnut, cista panika ma chyta. A to sa snazim lietat, postavit sa strachu...viem, ze je to sproste, ale som rada, ze niekto ma podobne pocity 🙂 rozmyslam, ci som mala vobec nejaky let bez burky inak 🙂

veltraud
19. aug 2022

a teda, triezva do lietadla nikdy nesadam. nie ze som opita, ale drink, dva na odvahu musi byt. to je taka moja sukromna tradicia 🙂

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veltraud
19. aug 2022

@vlcik1 nie, ja nemam problem s malymi priestormi. len s lietanim :/. asi ozaj navstivim terapeuta.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
19. aug 2022

Klaustrofobiu určite nemam. Skôr strach z vysok, keď už.
Nepomaha mi pozerať si dokumenty ani čítať štatistiky. Toto mam prečítané a pozreté asi všetko čo sa dá. Ja si v tej chvíli totiž myslím, že práve ja budem tá 1 z tých 9miliónov, že už dávno žiadne lietadlo nespadlo a teraz určite to naše....

veltraud
19. aug 2022

Uplne, uplne to iste 🙂

nina88
3. nov 2022

Ahoj,ja som si ozaj myslela,ze som jedina,co to takto preziva. Ved vsetci v tom lietadle su vzdy ovela viac v pohode ako ja. A ked vidim alo spia,tak neverim vlastnym ociam. Nikdy som nezaspala. Zajtra letime. 4 hodinky. Opat presviedcam samu seba,ze tentokrat sa to prelomi,ze to dam. Tak som zvedava 🙈