Ahojte dá sa operovať tupozrakosť? Máte stým nejaké skúsenosti?
Nie. Mojej mame to zanedbali a doteraz je tupozraka,ja som mala hneď ako sa diagnostikovali okuliare a je to ok.
je to dedične, tak aspon na deti dozri, aby boli včas vyšetrené
@kataina nemusi.. kazdy rodic by si mal vsimat vlastne dieta a pri akejkolvek uchylke oci alebo zhorsenej spoluprace pri hrach, kresleni, citani spozorniet.. samozrejme na mieste je preventivna prehliadka u detskeho ocneho lekara
@taktotedanie je to dedične, ale nie na 100% , môže a nemusi to zdediť dieťa. Ale ano, treba byť dôsledny pri každom dieťati
@kataina nie je.. mame na ambulancii deticky, ktore su tupozrake a rodicia tuto vadu nemaju.. moze to byt nahoda ak dieta aj rodic su tupozraki..pracujem na ocnej ambulancii tak viem
dedicna je taka porucha farbocitu, farba oci….
@taktotedanie áno ja to podchytene mám nakoľko to mám po mojej mamine. Aj sestra to ma. Momentálne musím objednať syna a zistiť či tuto vadu ma.
Tupozrakost v detsve do 6 rokov potom to tiez nema zmysel.. operacne akurat ked skuli vie sa ocko posunut aby to kozmeticky vyzeralo dobre ale funkcne sa nic nezmeni
V dospelosti je to definitivne, da sa tiez operacne posunut oko ale svaly su tam uz extremne skratene a nemusi sa operacia podarit lebo nebude z coho posuvat oko
Áno dá..ak podstúpis laser a odoperuju ti dioptrie tupozrakosť sa vytratí a budeš vidieť oveľa ostrejšie no nezarucujem že sa ti to nevráti zavisi veľmi od preťažovania oka ak sa vyhnes umelému svetlu ( mobil tablet PC vydrží ti to dlho
@neillys nie neda, to je blbost co ste napisali
Dá sa z toho dostať aj v dospelosti. Susan R. Barry je prvá osoba, ktorej sa to v dospelosti podarilo. Každodenne cvičila cviky, na youtube nájdete teraz napr. "lazy eye exercises", kde sú aj rôzne animácie pre tupozraké oko, pozorujete červenú guličku, je aj cvik pomocou kuličiek na šnúrke, ktorú si vyrobíte sama doma a môžte precvičovať, pomáha to, tupozraké oko sa začína postupne zapájať, a mne osobne celkom rýchlo...a je fajn vidieť v priestore...
@janammm prosím ťa môžeš mi k tomu napísať viac, že tie videa keď by malá pozerala tak máme vtedy lepiť zdravé oko, alebo nie, má mať okuliare alebo bez nich. Malá ma 7 rokov jedno oko dobré tam má len 0,5 druhé tupozrake. Lepíme a okuliarky nosíme už 3 roky žiadna zmena.
@neillys to verím, že to tak môže byť, ja pozorujem zatiaľ iba zlepšenie, ale zase cvičím krátko. Pre mňa je prínos zatiaľ aj to, že sa aspoň trochu zapája. Zdravé oko som mala veľmi zaťažené, takže aj úľava. A hlavne sa teším že reaguje, lebo som ho mala akokeby mŕtve a vidím aspoň trochu v 3D a nie všetko v rovine.
@veronika1754 Ak som tomu správne pochopila tak cviky najprv, tak , že zakryjem zdravé oko a pozerám chorým, potom zakryjem choré oko a pozerám zdravým a potom s obidvoma odkrytými naraz pozerám. To sú tie animácie.
A jeden domáci cvik popíšem. Pozerať priamo na jeden predmet oboma odkrytými očami napr. prst cca 25 cm pred očami, počkať kým sa prst rozdvojí po cca 5-10 sekundách (pozerať akoby za prst- vtedy sa "rozmaže" a rozdvojí)- to sa už zapájajú obe oči. Striedať vzdialenosť prsta-ďalej a dalej. Ak to nejde, tak cez tie guličky na povrázku, ten povrázok je dobrá pomôcka.
A inak sú rozdielne cviky pre deti a dospelých. Tak možno by bolo dobré aj nájsť priamo pre deti (for children, kids), lebo deťom sa este mozog vyvíja, dospelým už moc nie 🙂
Ahojte, chcela by som sa opýtať tých čo ste tupozrakí, na koľko percent vidíte na to oko? Pretože ja neviem prečítať ani jeden riadok, tak neviem či sa dá aj takýto stav napraviť
Nie, je to stav trvaly.. riesi sa to v rannom detstve, ked sa to vtedy nepodchyti je to potom zbytocne