Ahojte,pravidelne chodim na vysetrenia onkomarkerov,zaujimalo by ma,ci je vlastne mozne zistit rakovinu z takychto vysetreni alebo je to v podstate zbytocne?
Vacsinou nie nakolko markerov je velke mnozstvo a vsetky ti urcite nerobia. Robia ti iba nejake vseobecne a tie urcite nezistia kde mas rakovinu. Ak mas vysledky tak skontroluj na nete podla cisel markerov ktore ti vlastne robia a uvidis ci je to iba marketingovy tah nejakej sukromnej kliniky alebo maju podstatu. Na nete zistis vsetky typy markerov ake existuju.
markery su skor na sledovanie efektu liecby, ked sa uz onkologicke ochorenie zachytilo a lieci sa. naopak - clovek moze mat rakovinu a markery mozu byt v norme.
@renatka100 ja to mam cez znamost takze to nie je marketingovy tah,robia mi to v statnom zariadeni.A robia mi vsetky markery ktore sa daju zistit.
priklanam sa k nazorom tu - mne vysli markery tesne nad hranicu a navyse som mala nalez na prsniku nastastie negativny uz je aj vonku. A doktorka mi vtedy povedala ze napr. pri rakovine prsnika to vobec nieje smerodajny udaj ze mozu vyjst velmi vysoke a rakovina byt nemusi a naopak. ze skor sa sleduju vykyvy a zmeny v tych hodnotach
@trish31 s preco ti to robia vlastne... ak nemas ine klinicke priznaky... potom sa clovek ani necuduje ze kolko trva nez sa dostane k liecbe ak uz mu nieco je . . ked sa zbytocne platia nepotrebne testy 😅
@maznacik007 u mna sa neplati nic a ani necakaju ludia koli mne,to sa nemusis bat 😉 Preventivne mi to robia,nie je to indikovane lekarom
@trish31 no ale tie testy predsa niekto platit musi... resp. ZP ci platis si to sama.... a preco ti to vlastne robia.. ja som sa teda nestretla s tym ze by robili komplet markery len preventivne...
mne to robili ale az ked som mala nalez ale teda len na to co som mala nie komplexne
@maznacik007 povedzme,ze si to platim sama,dobre?A robia mi to preto,pretoze to ja chcem
ahoj... kedze mam doma dvoch onko pacientov tak ti mozem povedat ze zalezi od typu nadoru - napr. moja mama ma nador v mozgu a jej kontrolne onko markery vobec nerobia - dovod je ze jej nador nesposobuje zvysenie markerov... takze u nej sa robi kontrola magnetickou rezonanciou...
moj otec mal zatial nadory na hrubom a tenkom creve a jeho typ nadorov dost zvysuje onkomarkery - jemu sa teda kontroly robia odbermi plus kolenoskopiou... a u neho to funguje - mali sme doteraz jeden falosny poplach - velmi zvysene markery - infekcia a vnutorny zapal - markery to zaznamenali, neislo ale o rakovinu... teraz mal dobre vysetrenia kolenoskopie ale markery zvysene - rozsiahle testy zial potvrdili nalez na plucach - zatial pociatocne stadium - tak hadam ma vdaka testom na onkomarkery sancu... on sa citi dobre, cize bez tych testov by sme absolutne nic momentalne nevedeli a neriesili...
my s muzom zaciname riesit komplexne vysetrenia - robia ich za poplatok aj v onko ustavoch... konkretne napr. u sv. alzbety
Sledování průběhu choroby a efektu léčby je hlavní doménou. Vzestup hladin markerů představuje upozornění, které často předchází klinickou diagnózu o 3-6 měsíců na návrat choroby. Vzhledem k různým biologickým poločasům se musí zvolit správný interval vyšetření, aby skutečně postihl efekt terapie ne tzv. „lysis fenomen“, tj krátkodobý prudký nárůst hladiny markerů jako odpověď na terapii. Z toho důvodu se vyšetřují nejdříve koncem 3.týdne po léčbě. Obecně lze říci, že pokles hladiny markerů nejméně o 50% po 2 měsících terapie, který byl před léčbou zvýšen nejméně na dvojnásobek referenčních hodnot, znamená dobrou léčebnou odpověď. Intervaly vyšetřování jsou delší ve 2.roce a delší ve 3.roce.
Falešné zvýšení je možné z různých příčin u různých markerů-např některé se zvyšují u kuřáků, u silně obézních, v těhotenství, při menses, při poruchách ledvin a jater, při zánětech plic. K odlišení malignity od nemaligních stavů slouží trvale vzestupný trend monitorování. Výsledky mohou být ovlivněny i dalšími faktory (např. vyšetření konečníku při odběru markeru „na prostatu“ PSA nebo nevhodné skladování odebrané krve atd.
toto som nasla pekne napisane v jednom clanku. Takze strucne jasne prehladne, markery sluzia na kontrolu priebehu a dynamiky onkologickeho ochorenia. Cize mali by byt aj stanovene vzdy pre zaciatkom liecby. Stanovuju sa bezne pri kontrolach. Okrem toho, pravidelne sono brucha, rtg pluc, pripadne CT hlava, hrudnikm brucho. PET-CT, alebo Mr. Ked sa jedna o prvotnu diagnozu je dolezity histo- patologicky nalez.
Takze, ak chodis na kontroly, tak vysetrenie markerov je v poriadku. Vsetko dobre!
@schatzinkaschatzinko dakujem!
aha uz to chapem nasla som temu kde si prispievala....
https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/karcinofobia/
ja by som si namiesto sledovaniu markerov skusila najst dobreho psychoterapeuta ten by ti mohol pomoct 😉
@maznacik007 ja som ho skusila,ale nepomohol mi 😉 Preto chodim na zdravotne prehliadky castejsie ako je vhodne,ja mam velky strach z chorob
@trish31 mamina ma neoperovatelny nador na mozgu - nastastie je stabilizovany - zije s nim teraz 7mi rok ( vlastne je to pomaly na den 7 rokov dnes od stanovenia diagnozy - tiez nahodnym vysetrenim kvoli krvnemu tlaku...)
ocino mal nador na hrubom creve pred 4mi rokmi, ten mu plne vyoperovali a vdaka vcasnemu stadiu a dobrej histologii nemal ani chemo... po dvoch rokoch mal nador na tenkom creve - tiez operovatelny - nasledne mal 6 mesiacov chemo... doteraz bol pokoj - pred dvomi tyzdnami mu ale vyskocili na kontrole onkomarkery a vzostup bol potvrdeny aj na kontrolnych odberov - takze nasledovalo vsetko co uviedla schatzinkaschatzinko... a tam mu zistili nalez - zatial nevieme o co ide - mala by sa robit punkcia, potom budeme mudrejsi...ale zvysok tela ma cisty - tak aspon ze to...
v celku sme velmi stastni ze nasi rodicia takto dlho mozu byt s nami pri diagnozach ktore maju a ja verim ze este tu s nami pobudnu a spolu tu hnusobu zvladneme 😉
@trish31 tak skus najst ineho .... ako ja viem ze aky je to problem najst normalnych lekarov a najma psychiatrov a tak... lebo chodim s malym... a s nim po viacerych.... my mame skor problem s tym ze jemu stale nieco vyskoci...
lebo takto proste nemozes fungovat plnohodnotne ked sa stale stresujes ci to neni rakovina.... si mlada zena mala by si si uzivat zivot... ale psychika je svina niekedy...
mozno by som skusila homeopata... ale takeho co je aj lekar... ja som tiez bola s malym a celkom to zabera.... tak mozno by sa to dalo porozmyslat...
@trish31 no... ono ked dostanes taku diagnozu tak mas len 2 moznosti 🙂 silnych je vela ked maju prilezitost tu silu ukazat...
ak som spravne pochopila tak sa chorobne bojis ochorenia... drzim palce aby si bola este dlho zdrava a toho strachu si sa zbavila - nema vyznam sa bat, co sa ma stat sa aj tak stane trish - a ked sa to stane tak to jednoducho zvladnes😉
@maznacik007 teraz na to uz nemam cas,nakolko sa stahujem🙂Vies co,u mna sa to zacalo,ked mi stary otec zomrel na rakovinu a ta prepukla naplno doslova zo dna na den.
Mna len nieco zaboli,alebo mam obycajnu chripku a ja som uz vystrasena...Ja uznavam,mas pravdu.Ale to je do inej temy...
@trish31 som počula,že to nie je spoľahlivé vyšetrenie ☹ .nemysli na také veci lebo si to privolaš 😉 mne jedna babka povedala,že si mam davať veľky pozor na čo myslim,lebo to priťahujem 😨 😨 tak od vtedy nemyslím radšej na nič 😎
@osemsmerovka vies co asi to ozaj musim zacat praktizovat 🙂
@trish31 myslum ze ano. ak nejaka hodnta vyskoci alebo klesne pod mormu a naopak tak to nie je dobre a oni uz vedia co s tym a co dalej.len to asi nezisti rakovinu niecoho len s tymi vysledkami mozu vediet kam to nasmerovat.