Dá sa nakaziť Covidom-19 pri nakupovaní online?

lrnka
31. dec 2020

Asi sa budete čudovať ,že základam takú tému,ale snúbenec je toho názoru ,že sa dá vraj aj nakaziť,keby že niečo kupim napr.tu z MK alebo bazos,markplatze .Ja si to nemyslím .Už som pokupila tak pár veci aj pre malého a nič.Vzdy to aj dezinfikujem po rozbaleni.To by sa človek nakazil už aj od E-shopov a tak .Boji sa o malého chápem,ale to sa prenáša prskmutim a slinami preto sa väčšinou nakazia ľudia na oslavách či v kruhu rodiny,lebo sa aj bozkaju na líce a nenosia Ruska.A myslíte si,že aj napr ľudia čo majú koronu mali a nie čo pošlú poštou sa môžte nakaziť?

panelacikova
31. dec 2020

@lrnka tak niektoré povrchy môžu pár hodín držať vírus, ale je to slabá nálož. a ak sa priateľ obáva, tak po dodaní výrobku od predajcu ho nechaj zo 2-3 dni v kufri auta alebo na balkóne, pivnici, v špajzi, proste hocikde tak, aby ste sa toho nedotýkali a vírus už určite nebude živý. ale to by si sa potom musela báť aj hygienické vložky či plienky vybaliť a chytiť obal do rúk, lebo aj v obchode mohol na to kde-kto nakašlať alebo to obchytkať pred tebou. nikdy nevieš :(

panelacikova
31. dec 2020

@lrnka a ešte jedna vec. radšej vyjdi priateľovi v ústrety. lebo ti narovinu poviem, že sa mi páči, že sa o dieťa bojí a že mu na vás záleží a hlavne, že covid nepovažuje za neviditeľný a neexistujúci. buď rada, lebo mnohí to zľahčujú a smejú sa tomu. radšej to zo dva dni nevybaľ a budete spokojní obaja.

hopsadobrandejsa
31. dec 2020

Virus pri transporte dlho neprezije. To je akoby si mala obavy, ze s tovarom z Ciny ti dojde aj virus.

Testy ukazuju, ze virus vydrzi na obleceni cca asi 2 dni. Na tvrdych plochach ako plast ci zelezo az do 7 dni.

Tak ako pisala panelacikova, velke riziko ti nehrozi. Nechaj balik doma nejake 2-3 dni a potom rozbal. Dezinfikuj si ruky alebo si nasad rukavice ak mas obavy kvoli tehotenstvu a daj to hned vyprat pri vyssej teplote.

Statisticky sa virus najrychlejsie siri osobnym kontaktom s nakazenym jedincom. Pripady nakazy dotykom s tovarom su skoro zanedbatelne. To by si musela cele oblecenie ohmatat a potom si oblizat cele ruky aby si vobec mala sancu samu seba infikovat.

mogaa
31. dec 2020

@lrnka priateľovi povedz že je tam rovnaké riziko ako keď kúpiš v obchode chlieb alebo čokolvek v obchode kúpiš......pochybujem že ak niekto kúpi balený chlieb i umýva ruky predtým ako do vyberie zo sáčku a aj potom ako ide jesť....alebo také jabĺčka, tiež ich neumýva dezonfekciou ale len opláchne vodou...

alikal
31. dec 2020

hej, tiez som citala taky riadny clanok o tom, ze ano, virus sa drzi na povrchoch, preto o tom museli pisat, ale ze prenos na teba je realne mozny v tej najskorsej chvili - niekto nakasle na obal riadnu kopu virusu, ty to chytis do par minut a hned si napriklad pozmolis oci. to by si ani cokolvek z obchodu nemohla vziat domov. akoze je dobre ze sa boji o maleho a tak, ale netreba to prehanat, vsetko ostatne dodrzujte ale nemyslim si ze z balicka by sa nakazil

marseillefan
31. dec 2020

skôr sa nakazíš od poštárky, ktorá ti balíček donesie... ale keď chceš mať istotu, rob ako sme my robili počas prvej vlny. Všetky balíčky sme po prijatí dali do "karantény", nechali sme ich postáť pri izbovej teplote 2-3 dni a až potom sme ich rozbaľovali. Robili sme tak aj s potravinami. Vírus bez hostiteľa dlho neprežije, takže je to celkom účinná metóda. Teraz to už ale nerobíme, lebo z toho, čo som čítal, vyplýva skôr, že sa COVID šíri vzduchom, preto tá poznámka o poštárke.

lrnka
autor
31. dec 2020

@panelacikova šak aj tak nechávam ,že je v pivnici v kufri auta aj týždeň

lrnka
autor
31. dec 2020

@panelacikova šak som vyšla v ústrety ,že hneď nevybalujem a po vybavení napr plast dám na na ale min do horúcej vody a s prímesou Alpy aj poutieriam v alpe

lrnka
autor
31. dec 2020

@marseillefan veď som mu povedala,že skôr sa nakazi na pošte,aj keď objedná niečo z e-shopu

nina255
31. dec 2020

@lrnka z toho sa nenakazis... virus neprezije samostatne dlho potrebuje hostitela - zivy organizmus... vacsia sanca uz je ze sa nakazis v obchode kde niekto na nieco kychne ako ked nieco objednad a pride to za par dni 😂 zase budme realisti

1mina
31. dec 2020

Aj ja to robim presne tak isto...kupujem bezne veci z bazaru a necham minimalne 3 dni hodene niekde mimo dosah, potom vezmem /vyperiem /umyjem a je to 🙂 tak isto sa moze nakazit z povrchu oblecenia noveho z obchodu ako z bazaru 🤷‍♀️

drzaopica
31. dec 2020

@lrnka je to uz take hladanie ihly v kope sena.Viac mi je neprijemne kupovat ovocie, potraviny v obchode to mohol oprskat predavac, ci vitaminy z lekarne od magistry, ktora predavala choremu antigenovy test a brala peniaze.To uz by sme sa bali vsetkeho aj topanok, ktore vyzujeme a presli sme cez vyplute sliny ci mrmel

marseillefan
31. dec 2020

@lrnka tak to si mu dobre povedala... ísť na poštu, čakať v rade s x ďalšími ľuďmi je omnoho omnoho viac rizikové ešte aj ako tá poštárka.

tosomja
31. dec 2020

My kazdy tovar, co kupime v obchode, ci prevezmeme postou, dezinfikujeme.

kiwi3
31. dec 2020

mna sa tu uz raz v bazari jedna expertka aj pytala, ci nemam nahodou covid. spolu s dvadsiatimi dalsimi otazkami. nic nakoniec nekupila, samozrejme.

scorpionflower1
1. jan 2021

@lrnka je to veeeelmi nepravdepodobne. Sice sa robili pokusy v labakoch, kde vydrzal virus na obleceni 2-3 dni alebo na plastovych povrchoch a kartone, ale jedna vec su laboratorne podmienky a vonkajsie podmienky a druha vec je, ci je ten virus z povrchov schopny niekoho infikovat. Urcite by som sa bala takych ploch ako su casto pouzivane klucky, tlacidla vo vytahu, tyce v MHD, ale objednavok z eshopov alebo z MK nie. Teoreticky na nich moze byt virus, ale oslabeny a male mnozstvo (nakolko balik nejaky cas lezi v sklade napr.) Vacsie riziko mozu predstavovat mrazene vyrobky, na Novom Zelande nemali dlhe mesiace ani jeden pripad korony, nikto nechodil do zahranicia, krajina bola uzavreta a zrazu sa tam nakazila jedna rodina a vobec nevedeli povod, otec tej rodiny robil vo fabrike s mrazenym tovarom.. V Cine mali na jesen tiez takto podozrenie na mrazene maso dovazane z Brazilie. Ale aj to vraj nie je dokazane.
Krby sa to takto prenasa, tak by si ludia nosili nakazu z potravin napr. Ja poznam dost ludi co mali koronu a kazdy jeden to doniesol z prace alebo ich rodinny prislusnik to diniesol z prace.

Napr. na slnecnom svetle vonku korona uĺminut.