Zdravím..Pred dvomi rokmi mi našli na prsníku 2x cystu vo veľkosti 2mm. Teraz už mám na ľavom prsníku 2x 5mm a 3x 3mm cysty. Najviac ma ale znepokojuje na pravej strane v axilach oválne LU s tukovým vnútrom 13x5mm. V závere je uvedené: "fertilný typ žľazy bilat. Cysty v ľavom prsníku. BIRADS 2."
Na USG mi k tomu nepovedali nič a za gynekologičkou idem až nasledujúci týždeň. Máte, prosím, niektorá podobnú skúsenosť?
Nič to nie je, nerob zbytočnú paniku. Normálny nález
Mne našli 7cm a 4cm cysty zapálené prso mám ako loptu mám aj strach či to nemôže prasknúť. Do stredy beriem antibiotika a potom by som mala ísť na biopsiu
Ahojte,ak môžem,pripnem sa.Asi dva roky dozadu na ľavej strane som našla hrčku úplne na kraji ľavého prsníka,takmer pod pazuchou.Aj dosť bolela,nechcela som nič podceniť,nasledovalo sono.Tá potvora mala skoro 1cm,vraj dvojča takmer rovnakej veľkosti je aj na pravej strane.A niekoľko menších ešte aj v ľavom aj pravom. Ten istý polrok kontrola,stav rovnaký. Endokrinolog ku ktorému chodím kvôli štítnej žľaze,mi povedal že to treba mať pod kontrolou.Gynekologička odporučila tabletky Indonal,pomáhajú na takéto problémy a je fakt pravda že to aj zabralo.Minulý rok kontrola nebola,menila som prácu,do toho ešte nejaké iné starosti a do toho všetky tie obmedzenia apod (nevyhovaram sa,ale je to tak).Tá sviňucha na ľavej strane sa znova ozýva,mám už výmenný lístok na sono ale tento krát pôjdem inam,viac sa špecializujú na takéto veci.Je problém sa tam dovolať,snáď sa mi podarí a objednám sa.Hovorím si že budem pozitívne myslieť,ale keď to bolí,tak sa občas aj zlaknem
Celosvetovo je akceptované hodnotenie mamografických nálezov systémom BI-RADS (Breast Imaging Reporting and Data System) navrhnutým American College of Radiology.
BI-RADS kategórie (zjednodušene):
0 – Potrebné následné vyšetrenie alebo porovnanie predchádzajúcej mamografie
1 – Negatívny nález
2 – Benígny nález
3 – Pravdepodobne benígny nález (riziko malignity menšie než 2 %)
4 – Suspektná abnormalita, zvážiť biopsiu
5 – Vysoko sugestívny nález z malignity
6 – Biopsiou potvrdená malignita