Ahojte uz dost dlho mam cystu myslim ze pod osmickou. Prislo sa na to pred 10mesiacmi ked som bola na rontgen zubov. Vtedy bola malicka. A samozrejme casto som na to myslela ze mi to treba dat do poriadku ale nikdy nestiham ist k svojim lekarom ked mam niejaky problem lebo skoro kazdy tyzden beham od narodenia malej a nou po dr. (je predcasniatko 30tt) takze stale behame na ocne na neurologie ,rehabilitacie, vodoliecby, plucne, kardio ...atd. Ma aj dost zdravotnych problemov tak na seba po pi tom nemam vela casu. Plus este 4x denne cvienie Vojtovky... Ale vratime sa k tej cyste.... proste do teraz ma to vobec nebolelo ale dnes uy 3 den ma to velmi boli a v zrkadle som si vsimla ze ta dolna stolicka je akoby vyssie ako ostatne zuby takze predpokladam ze ta cysta narastla a vytlaca mi zub. :P V utorokk sa chystam k zubarovi kedze aj manzel ma dovolenku. Moja otazka znie ze ci mi to budu vediet na stomatochirurgii pekne vybrat alebo ci bude nutna operacia???? Dakujem za odpovede. Pekny den
Aj ja si myslim, ze osmicku ti vytrhnu. Ak sa rozhodnes, ze ju chces liecit, tak ti vyberie nerv a zaplni kanaliky. Cysta by potom mala zmiznut. Mne vyberali cysty na troch prednych zuboch, aby mi ich nemuseli vytrhnut. Drz sa.
myslím,že cysta nevie vytlačiť zub,to by ti opuchlo zboku dolu pri koreni osmičky,ak by sa v cyste niečo zbieralo,osmičku má vyššie každý človek,ktorý nemá osmičku hore oproti,pretože ak nemá dolný alebo horný zub antagonistu,to znamená zub oproti,tak ten zub sa pekne pomaly časom vysúva vyššie,len si si to asi doteraz nevšimla,ja si myslím,že ti na stomatochirurgii v pohode zub vytrhnú 😉
Ahojte a čo sa robí s cystou pod zubom (mám ju pod druhou hornou stoličkou)? Keď mi ju budú chcieť vybrať, je nutné zub vvytrhnúť? Lebo inak mám zub zdravy a cystu zistili, že ma raz bolel rtg. snímkou. Resp. mi robili 3 snímky a videli len tieň, takže si neboli na 100% istí čo to je. Objednali ma, ale nemohla som vtedy ísť a odvtedy mám strach sa objednať.
Mne dnes nasli na 24 vpredu :( ze bud vytrhnut a mostik alebo resekcia to vyplnovanie kanalikov mam sa rozhodnut ale ze ta resekcia je cakacia doba teraz 2-3mes a ze vpredu sa to zle robi ; ( kto mate skusenost? Vytrhnut ci vyplnit-zoperovat?
Nasli mi to pri rtg pri probleme so zubom dr spomenula ze.cysta tam moze byt uz od mliecnych zubov a nemusi sa aj roky objavit len rtg alebo ked uz robi nejaky problem zubku...
@tslobik inak dala som si to urobit na jednej sukromnej klinike vyhli sme sa trhaniu aj resekcii rozvrtali mi kanaliky a vycistili ich az do vnutra cim cysta zmyzla a korene vyplnili a uzavreli korunkou posedela som si 2, 5hodky v kresle pekne zaplatila ale zubok zachranili a cysta zmyzla ;) robila mi to jedna super endodontka v HC keď som to spominala zubarom v nasom okrese ani netusili ze takyto sposob existuje iní dr bud trhat alebo resekcia....
@gugolina Vďaka.....mne našli cystu tak, že ma bolel zub, ale pri vyšetrení nezistili žiadny kaz, tak robili najprv panoram. rtg. tam tiež nič, potom malý snímok konkrétneho zubu a tam videli tieň, vraj asi cysta. Robili ešte jeden snímok a objednali ma....Len som nemohla prísť a to bolo ešte vo februári.Teraz sa chcem objednať, len mám strach.........Zub ma nebolí ale je citlivý občas. Mám dobrého chirurga.....ale aj dobré ceny 🙂 🙂 . Tak mám strach, lebo tiež som to študovala na nete a vraj treba často vytrhnúť zub pod ktorým je cysta.....Čiže tebe sa k nej dostali cez kanáliky.......Dúfam, že mi to tiež navrhnú......Lebo môj zubár je za každú možnú záchranu zubov......Akurát si postupne dávam odstraňovať osmičky, ale postupne lebo 32€ jedna.... 😒
@tslobik ahoj, chcem sa spytat ako si dopadla? odstranili ti tu cystu?
To by aj mňa zaujímalo, či si s tým už v pohode a respektíve, ako to celé prebiehalo a bolelo
myslím,že 8mička ti chýbať nebude,vytrhnú ju a cystu odstránia a vyčistia