Cukrovka - príznaky

sally19
25. máj 2023

Ahojte, toto tu píšem čisto zo zaujímavosti🙂
Aké ste mali priznaky cukrovky 2. Typu? Niekto udáva že chudnutie je charakteristický príznak a niekto zas tvrdí že je to priberanie🙂 ako to máte vy?

moon321
25. máj 2023

@sally19 chudnutie a caste mocenie.

mamina7070
25. máj 2023

caste mocenie svrbenie tela

deti95060810
25. máj 2023

kolega veľmi veľa pil - niekoľko fľašiek minerálok za zmenu

jana0215
25. máj 2023

@sally19 otec pil strašne veľa vody a schudol.

sally19
autor
25. máj 2023

@jana0215 a má 2. alebo 1. Typ ?

suzitok
25. máj 2023

ja som v krátkom čase schudla 10kg , svrbenie tela, vysoký tlak...a to mám 174cm a 53kg, nočné potenie, bolesti hlavy, neskôr problémy s obličkami

jana0215
25. máj 2023

@sally19 inzulín si pichá

yanni
25. máj 2023

@jana0215 pri oboch sa picha inzulin. Akurat ze pri dvojke to spociatku nie je az take tragicke, inzulin telo produkuje ale nedokaze ho spracovat, cize liekmi a dietou sa to da korigovat ale neskor clovek aj tak skonci na inzuline. Hlavne, cim je clovek starsi. Jednotku diagnostikuju uz velmi skoro, v detstve a telo neprodukuje vobec inzulin, cize od zaciatku musis pichat. kamoskina dcera ma jednotku, diagnostikovanu, ekd mala 8 rokov. Teraz ma 21 a od zaciatku pichala inzulin, teraz uz ma par rokov pumpu. Svokre diagnostikovali v 60tke 2.ku. Testami vyslo, ze telo produkuje ale velmi malo a nic nespracuva. Snazili sa to vyrovnat liekmi, dietou, sportom, zial rychlo sa to zmenilo. zacala pichat a casom stale viac a viac. Uz je to skoro 15 rokov a nie je to dobre. Tiez ma uz pumpu, takze aspon uz pichat nemusi.

jana0215
25. máj 2023

@yanni tak potom má 1., od začiatku má vyššie dávky inzulínu a už je aj na pumpe. Stará mama má 2., tá je dlhodobo len na liekoch. Nepoznám nikoho, kto má tú slabšiu formu a pichá si inzulín, takže som si myslela, že je to zjavné, že je to tá ťažšia forma. Moja chyba 😉

yanni
25. máj 2023

@jana0215 dvojka sa casto zisti neskoro. Svokre dr. povedal, ze uz musela mat viac-menej nejake priznaky mesiace ak nie roky. Ona len zrazu z minuty na minutu upadla do komy. Lieky jej nepomohli. Musela prakticky hned pichat inzulin, aj ked este nejake zostatky telo produkovalo. Pri jednotke prakticky ziadny inzulin telo uz neprodukuje. A ako vravim, jednotku mas prakticky od detstva.

taktotedanie
25. máj 2023

@yanni DM1 diagnostiku ajmladym ludom, je viacero typov, laicka verejnost pozna DM1 a DM2
Napr typ LADA je casty u mladych ludi do cca 40, je to hned na liecbu inzulinu
Je zastarale taktiez si mysliet, ze DM2 je choroba starych ludi to nie je pravda

h2
26. máj 2023

Stretla som po dlhšej dobe kamarátku, pochválila som ju, ako super schudla. Povedala mi, že tak schudnúť, ako ona schudla, by nikto nechcel, že má cukrovku. 😟

yanni
26. máj 2023

@taktotedanie ved pisem ze jednotka sa vyskytuje najcastejsie uz v detstve a hned sa lieci inzulinom. Pri jednotke prakticky telo VOBEC NEPRODUKUJE inzulin. A tiez nikde nepisem, ze dvojka je diabetes starych ludi. Dvojka sa jednoducho vyskytne neskor v zivote, kedze telo este produkuje inzulin a v rannom stadiu si clovek viac menej "nic" nevsimne, kedze vela symptomov dospely clovek pripisuje roznym inym neduhom. Az ked je uz naozaj zle, ide na testy. A ano, moze to byt v 30tke, 50tke ci 80tke. Ca. 90 percent dospelych ma dvojku. Jednotka je zriedkava a opakujem sa, diagnostikuju ju velmi skoro ,v detskom/mladeznickom veku. Mne to vysvetlovat nemusis, ja viem o tom svoje.

yanni
26. máj 2023

@h2 presne takto dcera mojej naj kamosky. Najskor to nahle schudnutie pripisovali veku. mala 8 rokov, bola vzdy stihla a vysoka, tak si mysleli, ze ju zase vytiahlo. Zlom nastal, ked boli na dovolenke a dieta za jeden den vypilo 6 Litrov vody. A nechodilo cikat. To uz kamoske svietil alarm. Rychlo z Holandska spät do DE, dovolenku prerusili a hned ich nechali aj v Nemocnici. neskor poslali do inej, kde je specialne pracovisko (oddelenie) pre deti s chronickymi chorobami. Hned konske davky inzulinu. V nemocke boli 6 tyzdnov, dieta tak "vycvicili", ze prakticky potom bez problemov fungovala uplne sama. Zlom nastal, ked mala okolo 13-15 rokov. Uplne rebelovala. 3 mesiace nemocka, hroza. Teraz ma dieta 21 rokov a uz je s tym uplne v pohode. Velmi jej pomohla ta pumpa a vsetko ide automaticky a digitalne. Svokra ma dvojku, ta napr cely zivot nadvaha (dost velka) aspon ako muz vravi, ze on si ju len taku pamäta. Ta vraj mala problemy uz dlho ale vsak v 60tke uz clovek ma problemy. Nechala to zajst tak daleko, ze odpadla a bola 3 dni v kome. Mala uz len zbytky inzulinu. Skusili lieky ale to uz vobec nezaberalo. Tiez prakticky hned zacala pichat a schudla vlastne az ked dr. pohrozil, ze ak sa nezacne hybat (po kazdom jedle 2 hodiny minimalne prechadzka). Schudla super ale ako uz bola nastavena a bolo jej OK, zase sa na vsetko "vysrala" a pribrala hadam aj viac ako schudla. Niektori ludia su nepoucitelni. Zije s cukrovkou uz ca. 15 rokov, ale keby nemala aj ona pumpu asi by uz bola niekde inde a nie medzi nami. By som vedela historky pisat. Ja sama som mala cukrovky, sice len tehotensku, co sa berie samozrejme inak, ale davala som si pozor. Izulin v chladnicke, cestoval so mnou po svete, nakoniec som ho vdaka bohu nepotrebovala. Ona? Idu na dovcu, prespali u nas, v noci sok, takmer zomrela, napchala sa neviem cim a zabudla ci si pichla viac a ci nie (vtedy este pichala) , nezobrala si ten extra pen ako rychlu pomoc. Pena okolo ust, bola uz niekde inde, o 3 rano u nas zachranka, ja 6 tyzdnoveho novorodenca doma, rozklepana som bola este mesiac po tom. Ono s tymto nie su azrty. Kamoska kupili dcere aj psa a dali ho vycvicit. Peistroj sice mali ale casto jednoducho tak hlboko mozes spat, ze sa nezopudis na pipanie. Psa ma teraz dcera so sebou, kedze sa od rodicov uz odstahovala. Ten vyciti a ak sa mu nedokaze dievca zobudit, tak vie "zavolat" pomoc. Susedovcov napr. informovali, ze ak bude pes brechat, ze nemaju ignorovat.

taktotedanie
26. máj 2023

@yanni ani mne to nemusis vysvetlovat, som zdravotnik

lucinkaboz
31. okt 2023

@yanni nie nemusi skoncit 2 typ na inzuline.
Vcasna uprava stravy , schudnutie mozu uplne vylucit inzulin v buducnosti

lucinkaboz
31. okt 2023

@taktotedanie lada zacina prave casto tabletkami

yanni
31. okt 2023

@lucinkaboz nemusi ale väcsinou to tak konci. A zalezi aj od veku. Vekom sa to len zhorsuje, A to "vsacne" je casto uz neskoro. Pokym ludia na to pridu, ze maju ist k dr. a im stanovia diagnozu a nastavia ich, uz je neskoro.

taktotedanie
31. okt 2023

@lucinkaboz nie lada bola vylucena

lucinkaboz
1. nov 2023

@yanni ano ....ale poznam pripady kedy ak to ludia zobrali do vlastnych ruk , diabetes 2 neprepukol, schudnutie 20 kg atd....malokto to dokaze, mat diabetes 2 a volu ...d1 volu moze mat ale uz nic nenarobi