CT vyšetrenie celého tela alebo časti ako samoplatca bez diagnózy
Caute, chcem sa spytat ci je mozne len tak z vlastnej vole ist niekde na slovensku alebo v zahranici sa na kompletku vysetrit CTckom. Bez doporucenia lekara. Dakujem
@nika82 a vies kde konkretne napriklad?
@nika82 jasné, že môžes...napr https://www.kkmed.sk/
@dominik2795 napr Ruzomberok http://www.spinn.sk/sluzby/ct/cennik-vykonov
Môžeš, v Ružomberku napr. Ale záležitosť niekoľko pár 100 e, ex si dával pred par rokmi dolnú časť chrbta mri ako samoplatca cca 200e
CT nie, aj keď chceš ísť ako samoplatca, tak musíš mať žiadanku od odb. lekára, keďže je to obrovská radiačná záťaž a prínos vyšetrenia musí prevyšovať riziko,
MRI, USG môžeš aj bez doporučenia
CT sa bez doppeucenia ako samoplatca neda
iba MRI alebo USG
Takéto vyšetrenie by malo význam keby bolo dostatočne kvalitné a jeho výsledok by akceptovali daľší lekári. Niečo ako by mal byť v budúcnosti 3D sken celého tela a následná diagnostika umelou inteligenciou.
Kompletné CT-čko? To sa vážne potrebuješ z vlastnej iniciatívny až tak silno rozžiariť? Keď cítiš nejaký problém, rieš to s odborníkmi a aj vtedy nech je magnetická rezonancia tvojou voľbou číslo 1 ... CT-čko iba ak by to malo objektívny zmysel a neexistovala by v ten moment iná šetrnejšia náhrada (povedzme nejaká akútna život ohrozujúca udalosť).
dakujem za info, tak to mri mozno skusim, alebo mi odporucate zatial len nejaku komplexnu krvnu, stolicovu a mococvu diagnostiku? nemam zatial ziadny problem nie som ani velky hypochonder len pre mna je zdravie dolezite
napriklad toto https://www.poliklinikajuh.sk/program-prevencie...
Tak ako pisali vyssie-vysledok vysetrenia CT bude zanedbatelny oproti ožiareniu. To si uz radsej zaplat poriadne komplexne vysetrenie, trebars ako na tej poliklinike. Namiesto gynekologie by som trvala na urologii u muzov, komplexne kardiologicke vysetrenie niekde v kardiocentre.
takze AB Index 4 manžetový co je v tej poliklinike je malo? no tam ti spravia prostatu v tej poliklinike to je take hlavne
Komplexné vyšetrenie tela ti dá viac ako si nechať prebehnúť telo cez ten prístroj. Magnetickou (a rovnako CT-čkom) sa dohľadávajú problémy konkrétneho charakteru. Napríklad preventívne si tam môžeš nechať spraviť rezonanciu hlavy s tým, že budú potvrdené/vylúčené nejaké tkanivové abnormality, podobne v brušnej dutine. To ale nie je vôbec postačujúce ak chceš vedieť či si zatiaľ zdravý. Na to potrebuješ komplexné vyšetrenie, ktoré keď je dôkladné tak sa väčšinou platí. Pre celkový obraz potrebuješ napríklad toto:
1. Interné vyšetrenie s EKG (kompletné vrátane kože (pri podozrení na kožné) a štítnej žľazy)
2. Laboratórne (crp, leukocyty, cukor, všetky minerály, lipidy, pečeň, kreatin, kyselina, železo, tsh, ams, psa, vitamín D, ...)
3. ECHO srdca + záťažové EKG + spirometria
4. Očné vyšetrenie (kompletné, foto sietnice, vrátane OCT)
5. Neurologické
6. MRI mozgu bez kontrastnej látky
7. Urologické
8. Ateroskleróza (podľa veku) + ABI
9. Sono orgánov brušnej dutiny (všetky)
10. Nosno-ušno-krčné (ORL)
11. Psychologické
... prvých 5 je najdôležitejších a podajú nadštandardný obraz o aktuálnom telesnom zdraví ... tie ďalšie by som bral ako doplnok
Vysolíš dosť € :D
... alebo dodržuj preventívne prehliadky, na ktorých sa toho dá tiež veľa zachytiť (nevynechávaj preventívnu očnú, nakoľko videnie je 90% života pre vidiaceho človeka)
@miro1360 a to co poslal to v tej poliklinike sa teda neoplati? Tam tie laboratorne nestacia? Co ja viem mne tie ocne nejak pridu zbytocne co take by mohli odhalit?
Môžeš to absolvovať, pokrýva to veľkú časť. Dorob si potom zvlášť záťažové EKG (dokáže to odhaliť abnormality ktoré bežné EKG nenájde).
O zbytočnosti možno polemizovať - napríklad zbytočné sú všetky vyšetrenia pokiaľ nemáš príznaky, no nie? Či nepísal si niekde vyššie o prevencii - teda predchádzaniu a odhaleniu potenciálnej choroby ešte pred vypuknutím citeľných príznakov?
Očné vyšetrenie je dôležité a často podceňované - veď je to "iba" zrak (dokážu sa včasne odhaliť choroby sietnice alebo očného nervu a tie následne liečiť a zachrániť zrak). Ono skús zatvoriť na hodinku oči a fungovať, taká banalita ten zrak :D
No ja neviem,ale mne dr povedala,ze pri preventivnej prehliadke sa napr rakovina neda zistit...
Ktorá rakovina?

samozrejme ze mozes len to bude dost drahe