Creutzfeldova-Jakobova choroba

1811995
3. mar 2016

Píšte akekolvek skúsenosti, poznatky proste všetko ohľadom tejto choroby. Či už str ju zažili a stretli sa s ňou, počuli len niečo o tom alebo mate poznatky s článkov a podobne zaujíma ma úplne všetko.

syberia
4. mar 2016

Ahoj....no neviem co konkretne by si chcel/a vediet....som zdr. sestra a v praci sme mali niekolko pacientou s touto dg.

1811995
autor
4. mar 2016

Zaujimalo by ma ci je zlozite diagnostikovat tuto chorobu ake su bezne priznaky a aka cca sanca ze ju clovek ma. Je pravda ze choroba " spi" v cloveku a prebudia ju psychicke problemy?? Co musi absolvovat clovek nakazeny takouto chorobou?

syberia
4. mar 2016

Ono mozno ani nie tak zlozite ju diagnostikovat ale niekedy dlhsie trva kym lekarov tato diagnoza napadne kedze ma vela nespecif. Priznakov....na zaciatku su to zmeny osobnosti ,poruchy spanku, niekedy psych. Problemy,poruchy rovnovahy, svalove krce, nekoordinovane pohyby tela neskor poruchy prehltania paciet ostava na lozku...no a sanca ze ju clovek ma tak to neviem....vraj existuje viac foriem choroby...ja som sa stretla s tou dedicnou...tak pacientka ju mala, jedna jej setra tiez a druha bola zdrava...tak to asi tazko povedat ze aka je sanca....a ano tato choroba patri medzi pomale virusi takze moze v cloveku spat aj niekolko rokov a co ju spusta tak to neviem povedat.....ako myslis absolvovat? no je to diagnostika...neurologicke vysetrenie...ct,mr vysetrenie, a myslim ze sa robi este lumbalna punkcia....no a potom je to uz asi len symptomaticka liecba...ale nie som odbornik ani lekar takze to su len moje skusenosti...ked ai das do vyhladavaca urcite najdes vela info o tejto chorobe...☺

1811995
autor
4. mar 2016

Myslis ze by skuseny neurolog ktory vidi snimok hlavy a ma vsetky ostatne vysetrenia mohol zle urcit diagnozu? Citala som uz na internete plno clankov vsetko sa to uz opakuje. Tiez by ma zaujimalo ako sa zaobchadza s pozostatkami choreho? Je mozne telo normalne pochovat?

syberia
5. mar 2016

Ja myslim ze sa tam robi lumbalna punkcia z ktorej sa to potvrdi...a eate su tam aj zmeny na eeg..... vies podla mojej skusenosti ked sa choroba zacne prejavovat tak to ma uz rychli spad......mali sme pacientku ktora prisla po svojich a zomrela cca do mesiaca.....ked sa zacala zhorsovat bola do tyzdna priputana na lozko....Ono niekedy sa tato choroba zamiena s psych. chorobami alebo napr. alzhaimerom ci parkinsonom kedze u pacientov je zvyseny tras koncatin a su zmateni az dezorientovani......pokial viem tak pacienti s touto dg. musia ist po smrti na pitvu...

1811995
autor
9. mar 2016

My mame presne takuto skusenost povedali nam ze je to alzhaimer a mali sme uz vysetrenia u mnohych doktorov ktori tvrdili ze je to tato Jacobova choroba. Skuseny neurolog nam povedal ze mame zacat liecbu na alzhaimera no nepomohlo do cca dvpch tyzdnov sme mali pohreb. Cize je to tazko povedat. Mohol sa zmylit?

syberia
10. mar 2016

To ja naozaj neviem povedat ci sa mohol mylit.....ono myslim ze pri alzhaimerovi sa problemy zhorsuju pomalsie ako pri tejto chorobe....nemali ste v rodine uz niekedy podobne problemy...? tato choroba moze byt dedicna....

1811995
autor
13. mar 2016

Je to tazko povedat jej sesternica zomrela na tuto chorobu inak sme sa s tym nestretli a kedze teta nemala ani potvrdenu tuto chorobu od doktora nebola ani na pitve. Je tu aj fakt ze ako mlada bola na operacii oci a casto sa pise v roznych clankoch ze sa stalo pri nedostatocnej hygiene ze sa takto clovek vedel nakazit. Je vlastne mozne zistit nejako ci tuto chorobu v sebe clovek nosi? Myslim ze sa uz nikdy nedopatram k tomu ako to cele bolo :/

syberia
14. mar 2016

Viem ze sa robi odber mozgovomiesneho moku a z toho sa choroba diagnostikuje....

1811995
autor
14. mar 2016

Krby ze pride jej seatra za doktorom ze si chce urobit taketo vysetrenie na tuto chorobu dalo by sa to? Teda by sa potvrdilo alebo vyvratilo ci jw tato choroba v tele?

syberia
14. mar 2016

Tak neviem ze ci nemusi byt niejako podlozene ze sestra tuto chorobu mala, to by sa musela opytat lekara...ale ano choroba by sa mala dat diagnostikovat aj ked este priznaky neprepukli...

ester177
1. feb 2019

@syberia a je prenosna telesnymi tekutinami, teda napr. slinami? Alebo len krvou a infikovanymi tkanivami (mozog, oci)

ester177
1. feb 2019

Moja kamaratka, starsia pani tesne pred 60tkou, to u nej prepuklo. Jej mama v r.1985 na to tiez umrela (okolo 50rokov mala), len bolo to rychlejsie, v tej dobe este zdavotnictvo nebolo tak daleko, aby jej pomohli. Ona zila o 10rokov viac. Spúšťačom býva úraz hlavy, alebo niečo iné. Ona sa buchla o hlavu, ked sa smykla na cintoríne. A potom po cca 2 mesiacoch sa to zacalo prejavovat coraz viac. Bludila po bytovke a nevedela odomknut vlastny byt, obvinila susedov z kradeze penazenky, ktoru mala pochopitelne doma. Potom ju hospitalizovali, a na lozku umierala 1,5 roka na lozku. O sebe vedela cca prve 2 mesiace od hospitalizacie. Potom uz len otvorene oci ale nekomunikovala. Strasne. Asi je lepsie, ked do mesiaca to ma clovek za sebou. Diagnozu mala potvrdenu, a je 1.pripadom, pri ktorom umieranie trvalo tak dlho. Jej sestry sa nechali diagnostikovat, jedna ma a druha nema chorobu zdedenu. Jej syn to tiez ma. Ak to mate v rodine, jednoznacne by som sa nechala diagnostikovat, ci uz s narokom alebo bez. Aj keby som si mala zaplatit. Lebo potom clovek sa bude snazit zit mozno inak, a zivot si viac uzit.

river_song
1. feb 2019

@ester177 záleží od formy, ak majú genetickú fornu potvrdenú, tak tam je nejake diagnostikovaie na mieste.. pri iných formách to velmi zmysel nemá.. podla toho co pises ale ide o genetickú formu.. urfite nieje prenosná telesnými tekutinami a dokonca ani krvou, a to ani jedna forma (okrem variantnej), inf. je tkanivami mozgu a očnej rohovky