Covid vyšetrenie - pohoršenie na konci karantény

28. mar 2021

Dobrý den boli ste niekto na covide ambulancii, ze sa vám ku koncu karanteny pohorsilo? teploty do 38.5? A tak sa vám ťažko odkaslavalo ??? Ake lieky vam dali ? Ja som pred 10 dňami brala len tie 3 dňové a teraz horšie mi je....

mogaa
28. mar 2021

My sme boli s mamou vo štvrtok na pohotovosti ale teda v červenej nemocnici....ale teda mame robili antigén a ten že je negatívny, tak ju potom poslali na urgentný príjem a tam zistili rozsiahli obojstranný zápal plúc(mame sa ťažko dýchalo a na tej pohotovosti sa to ešte zhoršovalo)....tam si zavolali lekára z covidového oddelenia ten že podľa výsledkov krvi to je asi postCovid...takže si ju v nemocnici rovno nechali ale na izolačke(keďže jej museli robiť ešte PCR ...ten vyšiel tiež negatívne, ale je na kyslíku na izolačke na covidovom oddelení....zatiaľ je na kyslíku a berie ATB a zajtra jej budú robiť ďašie vyšetrenia či prekonala infarkt alebo je to postCovid....

majamat
28. mar 2021

po viac ako tyzdni mi vystupila teplota nad 38°C, po tyzdni od zaciatkus a mi zacal kasel a mala som pocit, akoby mi neico sedelo na hrudniku. vsetko preslo bez leicby, su to bezne priznaky a covid moze amt aj takyto dlhsi priebeh. ja som bola pozit, po plosnom testovani, neviem ci uz boli covid amb. teda moja dr, absolutne neriesila, len mi dala PN cez telefon.

majamat
28. mar 2021

@mogaa fuha, tak to je veru nezvycajne,a le teda moze ist aj o ine ochorenie.

pehavcek
28. mar 2021

@majamat ahoj. Prosim ta, mala si aj pocit palenia na hrudniku a vzadu na chrbate? Tiez mam pocit, ze mi niekto sedi na hrudniku.

majamat
28. mar 2021

palenie, ani neviem. skor asi eln ten tlak. teraz mavam nieco podobne, uz asi mesiac. je to od chrbtice. niekedy, ked si dam lieky od bolesti, tak sa to zmierni,a lebo niekedy je take obdobie, ze je to miernejsie, inokedy je to horsie. teraz vela chodim do prace, aj v praci sme dost vytazene, tak asi preto. moj zivtny styl teraz je total mizerny.

karmen118
28. mar 2021

Mne sa stalo to isté ku koncu karantény tiež mi vybehli horúčky, ale mne až do 39 išli, nešla som do covid ambulancie, ale obvodná mi predpísala Isoprinosine - tabletky, zabrali mi našťastie rýchlo. Na kašeľ mi veľmi pomohol Erdomed - ten som mala vo forme toboliek.

autor
28. mar 2021

Ďakujem vám za odpovede...

ajinka23
28. mar 2021

@pehavcek
@pehavcek ja som mala palenie chrbta pár dní bolo to neprijemne aj hlava ma tuším palila koža

mogaa
28. mar 2021

@majamat no tie problémy s dýchaním jej spôsobil ten zápal plúc, preto predpokaldali že môže ísť o Covid a v krvi mala ešte 1 vysoký parameter čo býva pri infarkte, preto jej na urgente ešte raz zobrali krv ale podľa ostatných parametrov že akútny infarkt to nie je, ale že mohla prekonať infarkt a keď si tam potom zavolali toho lekára z covidového oddelenia ten povedal že kludne to môže byť postCovid , že kludne mohla byť bezpríznaková a Covid jej poškodil srdce, že pri Covide je to bežné že aj bezpríznakový alebo ľahší priebeh môže zanechať následky....tým že mala obojstranný zápal plúc ju rovno brali na covidové oddelenie na izolačku, lebo ak by jej následne vyšiel pozitívny PCR test aj tak by skončila u nich....len test vyšiel negatívny...ani primárka z rádiologie ktorá vyhodnocovala CT nevedela určiť či je ten zápal vírusový alebo bakteriálny a Covid nevedela ani potvrdiť ani vylúčiť....inak mama bola bez teploty, kašel minimum, žiadne bolesti, len sa jej začalo ťažšie dýchať a v tej nemocnici kým sme boli na pohotovosti sa to zhoršovalo....takže asymptomatický zápal plúc, zajtra jej budú robiť Echo aby zistili z čoho má ten vysoký parameter - či je to po Covide alebo prekonala infarkt

majamat
28. mar 2021

@mogaa je to zrejme tak, ako pises. PVR testy su presne, ale skor je presne vyhodnotenie, no pri odbere sa kldune virus, resp, jeho casti nemusia zasiahnut a preto vyjde negativny. lebo inak aj po prekonani covidu moze byt pozitivny dlho, preto je to nezvycajne. mozno by nebolo zle, keby jej PCR este zopakovali,a le je fajn, ze je pod dohladom dr.
tak prajem skore uzdravenie. hoci vsade strasia s umrtiami, poznam mnoho ludi a v dochodkovom veku, s mnohymi zavaznymi Dg, co boli aj na kysliku a dali sa dokopy. urcite tam nasledky nejake budu, lebo oo tak zavaznom stave sa zakonite organizmus zregenerovat tyk rychlo nedokaze. ale to je nieco, co by sa malo casom skor zlepsovat.

majamat
28. mar 2021

@karmen118 mozno to neboli tie lieky, ale prirodzeny priebeh.
ja som mala 1. den 38,7°C, 3. den teplota v norme, 8-9 den cez medzi 38,1-38,3°C a ostatne dni ( do 10dni _ som mal zvysene. na 11 den uz teploty skoncili.
cize ked to zhrniem, po opatovnom vystupe teploty nad 381C, ktora bola 2 dni na 8-9den, 10den poklesla a 11 den uz v norme. a nebrala som okrem leikov na teplotu a od bolesti nic. strasne am bolelo cele telo, ale len ked som mala teplotu hore, alebo ked zacala stupat a lieky nezaberali.

mogaa
28. mar 2021

@majamat veď ju nechali na covidovom internom oddelení lebo to sme na pohotovosti išli do červenej nemocnice(covidovej)ale pohotovosť a aj urgentný príjem tam funguje len ak nejde o Covid tak presúvajú tých pacientov do iných nemocníc....čo som čítala tak ten atypický zápal plúc môže mať taký bezpríznakový priebeh, že je bez horúčky a príznaky sú velmi mierne, čiže to asi nebude Covid...a ten vysoký parameter z krvi čo ukazuje na infarkt alebo poškodenie srdca po Covide - to ukáže zajtra ECHO čo tam vlastne je....saturáciu pod kyslíkom mala dobrú(98) a ani ten kyslík nemala na plno....tak dúfam že bude dobre.....

mogaa
28. mar 2021

@majamat ju tam nechali na izolačke že nie je s ostatnými covidovými pacientmi.....

majamat
28. mar 2021

@mogaa 98% je fajn, ti co maju poskodene pluca s covidu casto nemaju ani na kyslku saturaciu moc vysoku, na zaciatku este ujde,a le potom neskor je len taka hranicna - okolo 90%. bez kyslika idu dole aj na 80%. ked uz sa to rozbehne, tak aj na menej.
to je dobre znamenie

mogaa
28. mar 2021

@majamat to hej, preto som bola rada že tá saturácia je dobrá...len mama má 73rokov, kopec iných diagnoz a teraz k tomu rozsiahli obojstranný zápal plúc - čiže je to dosť vážne...len dúfam že ATB zaberú....no a zajtra uvidíme prečo tam mala taký vysoký parameter čo býva pri infarkte(ale infarkt nemala lebo ostatné parametre mala v norme), tam bola norma nejaký max.40 a ona mala cez 600....na pohotovosti sa doktorka vyjadrila že tak vysokú hodnotu videla naposledy pred niekoľkými rokmi, ešte sestra nás zdžubala že to musela mať dlhšie(to nevedela o tom zápale plúc) lebo na pohotovosti jej robili len krv, teda doktorka ju aj počúvala ale dýchanie mala čisté...

majamat
28. mar 2021

@mogaa nevies co to bol za vysledok? podla tej hodnoty teda fakt neviem co by to mohlo byt.
no aj ked ma taky vek, poznam ludi s mnohymi Dg, starsicha a tiez boli v zlom stave a dostali sa z toho. no vsak som to pisala, je jasne, ze u takxhc ludi je to riziko vysoke, ze sa stav zhorsi, ale je zaroven aj tak este velka sanca, ze to ude dobre.

mogaa
28. mar 2021

@majamat tuším Troponín ale nie som si istá...

mogaa
28. mar 2021

@majamat ono že buď doma prekonala infarkt alebo je to postCovid - to hovoril ten lekár z covidového oddelenia že kludne mohla prekonať bezpríznakovo Covid a poškodil jej srdce , že to býva bežne že aj ten čo má ľahký priebeh môže mať poškodenie či plúc, či srdca alebo kde mu to sadlo...

majamat
28. mar 2021

@mogaa to by mohlo byt, len referencne hodnoty som nenasla. nemam ani moc cas to citat dopodrobna.

mogaa
28. mar 2021

@majamat našla som toto len v tých papieroch z labáku boli iné hodnoty, tak neviem...
S Troponín I < 0,032 µg/l
P NT-proBNP 15,0 – 125,0 ng/
na tom papieri z labáku to bolo klasicky hodnota akú mala a vedľa rozpätie od do a tam boli tie hodnoty uvedené inak

mogaa
28. mar 2021

@majamat asi každý labák ot má inak lbo osm našla aj takto
Vysoko-senzitívny Troponín I sérum S_hsTnI < 19,8
< 11,6
ng/l muži
ženy

cackaa
28. mar 2021

Muž tiež vysoké teploty viac ako týždeň, nasadené aj tie 3-dňové ATB, ktoré nezabrali. Sledovala som mu oximetrom okysličenie a išlo mu už okolo 90, čo je hraničné. Odviezla som ho na Covid oddelenie a žiadala som RTG pľúc. Mal tam už nález, krvnú zrazeninu, hospitalizáciu odmietol, tak dostal kortikoidy a fraxiparin si musel pichať na zriedenie krvi, lekár povedal, že to dostávajú aj pacienti v nemocnici. Čiže netreba to podceňovať. Nám obom sa pohoršilo až po 5 dňoch po pozitívnom PCR teste.

autor
28. mar 2021

@cackaa takže manžel uz v pohode

karmen118
29. mar 2021

@majamat pochybujem, že by to prešlo úplne samo u mňa, ja som sa trápila dlhšie s covidom (mám oslabenú imunitu, astmu, alergie, som atopik) , muž ho doniesol koncom februára z práce a karanténa mne skončila až teraz nedávno - mesiac som bola doma - mne sa tá potvora na 2x vrátila, za ten čas ☹. A to som na začiatku mala len neskutočné bolesti hlavy, uší, dutiny, bez teploty 4 dni a potom ďalších 5 dní som bola "zdravá" akoby mi nič nebolo, zato muž si odležal týždeň horúčky, potom mal kašeľ a ďalší týždeň sa plne zotavil. On bral tiež isoprinosine, lieky od horúčky a sirupy od kašľa a jeden na ochranu žalúdka. Ja som vybrala oveľa viac liekov, lebo mne ten covid, keď sa mi vrátil prvý krát udrel aj na tráviacu sústavu, ja som nebola schopná ani jesť, zo začiatku bol problém aj s pitím obyčajnej vody. Plus som mala pocit silného zápalu priedušiek, obruč - tlak akoby na pľúcach, hrozne plytko som dýchala, do toho sústavne horúčky do 39, kým mi nezabrali na ne lieky - dostala som antibiotiká, prednisom a invermektín, sirupy + neskôr lieky na žalúdok, trávenie, erdomed na kašeľ, lebo som mala hlieny ako lepidlo, nešlo vykašľať skoro nič. Som preliekovaná neskutočne 😖.
To, že sa mi to druhý krát vrátilo pripisujem tomu, že som dostala veľmi silný menzes, už som bola dva dni bez teploty, aj sa mi lepšie dýchalo a trávenie lepšilo, len som bola veľmi zoslabnutá - ten menzes ma oslabil ešte viac + som mala dobrané už pár dní antibitoiká aj ten invermektín, tak to vírus využil a začalo to odznova - horúčky, neskutočné bolesti hlavy, zas trošku horšie sa mi dýchalo, len to vyšlo zase na víkend, takže to som si odhorúčkovala, problém bol, že mi prestal zaberať paralen, ale že úplne, takže som stále brala brufen, pondelok som volala dr, tak mi dala ten isoprinosine s tým, že ak by nepomohlo, tak som mala volať svojej alergoimunologičke, že čo ďalej so mnou, plus som si ďalej mala merala hodnoty oxymetrom, ak by mi klesol kyslík na 90 mala som volať jej, ak ešte menej rovno záchranku. Som sa veľmi bála, že skončím v nemocnici...našťastie tabletky zabrali po troch dňoch.
Ešte stále beriem ten isoprinosin, už zníženú dávku, ale už je to dobre, bez teploty, kašeľ už nemám, už sa rozjedám po troche, pomaly sa zotavujem, už som bola aj 2x s deťmi na krátkej pomalej prechádzke. O týždeň mám volať dr., aby mi dali termín na kontrolu, chce mi robiť krvné testy a asi ma aj pre istotu pošle na RTG pľúc, že ako vyzerajú po chorobe. Teraz sa už len modlím, aby to už bolo oka, a nevrátilo sa to už, normálne mi ostal taký podvedomý strach, že čo ak sa to zase vráti, ale snažím sa na to nemyslieť.

majamat
29. mar 2021

@karmen118 ale ved ja som to mala podobne, akurat, ez som bola 1 den bez teploty, tiez som plytko dychala, a som satmatik, mam chronicky kasel uz viac ako 20r, chronicku bronchytidu, nadvahu, krcove zily, plyp v prinosnej dutine. a neviem co vsetko este. poznam 90r cukrovkarku s inzulinom, leziacu, dementnu s poruchou vyzivy. a jediny prejav mala - zvysena spavost, co mozno ani z covidu nebolo.

covid je dost divny, tam, kde by sme cakali, ze to tazky priebeh bude mat, tak to ani nema. 2 ludia v podobneho zdravotneho stavu su na tom dost rozdielne. cdele je to divne. a teda ked som bola pozitivna, tu na MK mi hovorili, ze covid je ako horska draha, cize zacnu prejavy, potom sa utlmia, ze mas pocit, ze si OK a potom sa opat vratia, je to jeden z beznych priebehov covidu. len ako som pisala, covid je divny a teda aj toto je divne, ze moze byt priebeh fakt rozny. ze su akoby viacere schemy,a ko toto ochorenie prebieha. to teda pri ziadnej infekcii nebyva, takato pestrost.

karmen118
30. mar 2021

@majamat to je pravda, že ten priebeh je divný, človek si nie je istý na čom je ani keď mu konečne ustúpia horúčky a príznaky, je to taká zákerná choroba.