Covid verzus angína

cayiil
26. mar 2022

Dobry deen ,pondelok som bol na pcr teste v utorok rano mi prisiel vysledok pozitivny a zacalo ma neskutocne moc boliet hrdlo a to pokracuje az do dnes nemam teplotu ani kasel dnes je sobota a ja neviem jest prehltat a pijem iba z poovinnosti pri obrovských bolestiach.Maam biele flaky po mandlach a okoli a take biele mozno aj hnisave flaky na ustnej dutine za madlami...Neviem co mam robit moj stav sa nezlepsuje a volal som uz 2 x mojej doktorke ze ci mi neda antibiotika mozno to fakt neni len covid a antibiotika zaberu aspon na to hrdlo a ona ze to mate covid to prejde po case na to antibiotika nedavame... ale mne sa to nezlepsuje vobec a zaroven mam pozit ze aj zhorsuje mozno to uz je tym ze som zufali z toho ze uz 4 den neviem nic prehltat..:( Ďakujem za kazdu radu a kazdu s ku usenost 🙂 Anginu som uz par x mal acitim sa dost rovnako ako pri angine..v pondelok mi konci 5 dnova karatnena od zistenia pozitivita az...Nikde ma nezoberu lebo covid a vsade vsetko vedia bez vysetrenia bez nicoho spravia zaver na zaklade testu...ach

luci_ba
26. mar 2022

@cayiil tiez som mala covid s otrasnými bolestami hrdla, tiez som prehltala len z povinnosti. Viem ake hrozne to je, hrdlo ma bolelo aj ked som otocila mierne hlavu. Ja som sa vyliecila bez jediného lieku, musela som kedze kojim. Litre čaju, cmulala som med, dávala som si cesnak do medu, to mi aspoň na chvíľu pomohlo od bolesti. No a este kalciovy sirup mam pocit ze celkom zabral.
Skus zavolať ešte dr. ved to sa neda toľko sa trápiť

cayiil
autor
26. mar 2022

@luci_ba Ďakujem za odpoveď a za vzacne rady so skusenosti...🙂 skusim ten kalciový sirup , ten med a cesnak urcite vyskusam lebo uz fakt neviem co mam robiť...ci pockat do pondelka ked mi skonci 5 dnovka od pozitivneho testu alebo čo lebo takto v bolestiach vydrzat je fakt des 🙂

zuzinapipina
26. mar 2022

@cayiil aj ja pri covide strasne bolesti hrdla, horúčky, jeden den som nemohla uplne chodit, co som bola uplne slaba a nohy nevladali...a nachuchmana som bola dva týždne ak nie viac..ale na hrdlo mi pomohlo kloktqt slanú morsku vodu, a potom som na kasel brala erdomed sacky, wby som nedostala zapal pluc, to mi dr dala..inak som nepotrebovala našťastie žiadne iné lieky a od horucky paralen....ale nam sa po troch týždňoch vratit postcovidovy syndrom a opat bolesti hrdla a den horúčky...a ja aj syn, a ten mal aj 40....ale iba jeden den..a opäť som uz tyzden nachuchumana( neviem to inak spisovnejsie napisat🙈) prajem skore uzdravenie

cayiil
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cayiil
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cayiil
autor
26. mar 2022

@zuzinapipina Ďakujem za odpoveď no ja nemam naštastie nič ine iba to hrdlo a sopel a z toho mi stekaju hlieny do hrdla čo je ešte horšie to hrdlo..😔 tak uvidim vyskušam niečo ešte teda 🙂

lienka9
26. mar 2022

@cayiil kloktat slanou vodou,ja som mala kovid v tehu plus aj 2x anginu a dr.povedal,ze slana voda je aj tak najucinnejsia..a naozaj zabralo.odvtedy hocikedy ma aj len zacne skriabat ,uz vykloktam a na druhyden nic.

aliaray1
26. mar 2022

@cayiil ahoj ano, mozes mat aj anginu.
Ak sa da, kup v lekarni, drogerke (DM) samotest CRP (veroval od hartmann napr) a sprej Glimbax.

Ten test ti ukaze, ci je to aj bakterialna infekcia.
Ak ano, potom jej zavolaj znova a povedz, ze ti vysiel pozitivne a chces atb (covid je virus, nie bakteria).

Virus a bakteria je rozdiel, to vieme. Na bakterialnu infekciu ti pomozu atb, a na anginu zvyknu byt ucinne penicilinove rady (ak nemas problem s penicilinom).

Ak nevyjde bakterialna inf., nevadi.

Doplnila by som to o caj a pit aj nasilu 2 dni:
Do litra vody daj celu rozstvrtenu cibulu (aj s supkou) a prived do varu. Var 10 min a potom nasyp 1 PL kopcom suseny majoran a var dalej cca 5 min. Mne toto pomohlo na tazky zapal priedusiek (ani prehltat, ani dychat, ostra bolest priedusiek, pluc, 39C horucky). Vypila som aj 2 taketo vandle za den, oba dni aj spala kolko mi trebalo a prudko sa mi polepsilo.

gionella
26. mar 2022

@cayiil podľa opisu by som povedala, že máš v hrdle a ústnej dutine afty. Jeden z príznakov covidu. Keď sú v ústach tak ti riadne boli ale v hrdle to je uplna katastrofa zžila som. Dobre ti vyššie radia glimbax je to super. A normálne lieky od bolesti užívaj. Veľa Vít b. Trva to aj takých sedem dni kym sa to začne zlepšovať a afty sa začnú hojit. Najhoršie je že na to lieky nie sú, ale lekar by ti určite mohol predpísať po telefóne Isoprinosine ten by ta mohol nakopnúť.

ukulela
26. mar 2022

@cayiil cudujem sa, ze neda atb. Pribuznym dali. Na hrdlo kalcium a sprej skus orofar, je s lydokainom, tlmi bolest. Vela pit. Ja kloktam aj vincentku, zacalo mi to pomahat.

ciernysokol
26. mar 2022

@cayiil mas zlatu pani doktorku. Z toho, co pises, mas ozaj anginu. Asi by som zavolala, nech da atb. Vela ludi okolo ma tento priebeh, ze strasne bolestive hrdlo, hlieny a nekonci to. Kamaratka sla za obvodnou a ta vravi, ze uz po kovide, ale angina. Mna chytilo tiez, drzi sa mi v dutinach, stafylokok, streptokok najdeny. Nechcela som atb, ale vobec to nemizne, tak asi budem musiet. Asi aj doktorku po case vymenit nebude na skodu.

cayiil
autor
26. mar 2022

@ciernysokol Ďakujem za info , doktorka uz je zmenená ale musim.cakat do noveho mesiaca tak som to riesil este cez staru takze to tak dopadlo, uvidim vyskusam rady a snad to pomoze. Lebo uz fakt neviem , vodu a case este do seba dam ale to jedlo to je fakt desma bolest :(Ďakukejem za rady 🙂

cayiil
autor
26. mar 2022

@lienka9 Dakujem za rady skusim to kloktanie 🙂

cayiil
autor
26. mar 2022

@aliaray1
Ďakujem za rady , mam tamtum verde sprej , a davam si caj skusim ten cibulovo majoranový odvar a snad to pomoze lebo som fakt uz zufaly :(

cayiil
autor
26. mar 2022

@gionella Afty mam na jazyku ale to v hrdle sa mi skôr podoba na flaky ktore som mal vzdy pri angine ale doktorka povedala ze to je aj pri covide tak neviem skusim nejake rady odtialto dodrziavat a verim ze to pomoze 🙂 Ďakujem za info 🙂

cayiil
autor
26. mar 2022

@ukulela Noo tiex vela ludom davaju a vela zasa nie :/ Neviem skusim rady odtialto a verim ze ma to coskoro pusti, lebo kase ani teplotu nemam iba to hrdlo :( Ďakujem za rady snad to pomoze 🙂

ciernysokol
26. mar 2022

@cayiil kapucinka je silne prirodne antibiotikum, zvykne pomahat na bakterie. Ked hrdlo, este striekam jox do hrdla.

cayiil
autor
26. mar 2022

@ciernysokol Kapucinku nemam alr vyskusam ten jox a uvidim snad to povoli uz 🙂

sense
26. mar 2022

Kloktat slanú vody alebo salviu, spraviť si cibulovy aj a hlavne aj keď boli prehltanie trebavela piť a treba aj jest... Ono to môže trvať kľudne aj dva tri týždne. 4 dní je krátka doba. Môžeš požiadať lekárku o crp test a budeš vedieť ci je to bakteriálne a bude treba ATB alebo nie

cayiil
autor
26. mar 2022

@sense Ďakujem za rady , skusim ten test kupit a snad sa to podari nejak potlacit.

sense
26. mar 2022

@cayiil momentálne som mala niečo podobné ale nemala som covid aspon teda test bol negatívny. Na 3 den som šla k lekárovi, bolo to vírusové, na 5-6den už prehltanie nebolelo ale prišiel dusivy kašeľ. Na 8 sa už začali hlieny spúšťať. Podľa lekárky to môže trvať kľudne dva tri týždne a ze je toho teraz veľa všade... Na zapálené hrdlo vela vlažného čaju nie teplého aby sa zmiernil opuch a aby sa nevysusovali sliznice lebo Suche ešte viac drazdia a jesť aby sa povlak stiahlo
Ale nemusí to byť tvoj prípad samozrejme...

janetinka27
26. mar 2022

@cayiil mam tiez prave anginu s hnisavymi loziskami v mandliach. mam atb megamox 1g. zapal hrdla moze byt aj virusoveho povodu,ale obycajne je bakterialneho (da sa to orientacne rozlisit podla priznakov). myslim,ze dr by ti mala dat atb, minimalne by to mala zvazit. takato angina je v detstve casta a bezna,ale v dospelosti moze sposobit vazne poskodenie zdravia, napr. srdca.
mne sa viackrat stalo, ze som dostala napr. chripku (virus) a do toho o par dni zapal mandli (bakteria) a vzdy som dostala atb, niekedy az troje a bola som dost kaput.

cayiil
autor
26. mar 2022

@sense Ďakujem za rady jasne to nikto nevie bez patričneho vysetrenia tak isto ani lekar nemoze vediet ze mam presne to co 100 dalsich vedla mna cez telefon bez toho aby ma videl a neskontroloval si myslim. Vyskusam nejake rady a snad to trosku povoli.

cayiil
autor
26. mar 2022

@janetinka27 Ďakujem za rady , idem sa prekonavat aj jest dnes a skusim nejake rady odtialto v pondelok mam vysetrenie teraz tam aj tak nikto neni a ked tak si kupim
v pondelok ten samotest crp na zistenie bakterii a budem riesit dalej, snad sa to coskor aspon zmierni lebo uz som z toho zufalý :(

sense
26. mar 2022

@cayiil tak potom jasne, vyšetrenie cez telefón je ako keby žiadne vyšetrenie, skus babské recepty a keď nepomôže nechaj si spraviť crp test. Skóre uzdravenie... Ja už začínam vidieť po 10 dňoch svetlo na konci tunela 😊

svecova
26. mar 2022

@cayiil ja som toto absolvovala minulý týždeň. Angína a covid. Ja som si spravila Crp test, ten som mala vysoký, tak penicilín. Ja mávam angínu strašnú. V tedy nutri drink a Šumivé tablety na dehydratáciu. Týždeň som bola s teplotami 38-40 nonstop. Ale ten Crp test si urobte a teda na mňa zaberá len klasický penicilín. A ak sa dusite, Kalciovy sirup a solmucol na vykasliavanie. Držte sa

cayiil
autor
26. mar 2022

@svecova Teplotu sa cudujem ale nemam na noc vyskoci na tesne pod 37 alebo max 37 kasel zatial nastastie nemam iba to hrdlo a hlieny su extrem. Ten test si spravim v nedelu vecer alebo v pondelok rano aby som vedel nasledne volat doktorke a informovat otom nech mi napise antibiotika. Ďakujem za rady idem sa dotoho pustit snad to povoli trosku uz. :(

janetinka27
26. mar 2022

@cayiil na hrdlo pomaha glimbax, bud striekaci abo na vyplach, mne pomaha dorithricin (cmulacia tabletka, lokalne atb,volnopredajne), jox do hrdla. do nosa muconasal,ale vraj ma teraz vypadok,tak mi dali otrivin a je fakt ucinny,ale obsahuje mentol a teda skoro mi vypalilo oci😀

cayiil
autor
26. mar 2022

Ďakujem vsetkym za rady a podporu toto som potreboval lebo trosku som sa opustil a sral som na vsetko a iba sa opustal. Este raz dakujem idem sa liecit tak ako mam 🙂)

luccija
26. mar 2022

@cayiil mne dala lekárka Sumamed 3 dňový minulý týždeň sme mali COVID väčšie bolesti hrdla a ucha som ešte nemala.Pytaj si ATB