Covid test z krvi

snazilka_bio_mamka
14. dec 2020

Ahojte, idú nás testovať v práci na COVID s testom z krvi. Pokiaľ viem, test z krvi je len na protilátky, čiže sa zistí, či som prekonala alebo neprekonala ochorenie. Niektoré kolegyne hovoria, že sa zisťujú protilátky, ale aj či som pozitívna alebo negatívna. Myslela som si, že len výterom z nosa sa dá zistiť.. Mali ste niektorá, takýto test z krvi? Ak áno, je len na protilátky alebo zistím aj aktuálne ci som poz./neg.? ďakujem, prajem krasny deň

mogaa
14. dec 2020

@snazilka_bio_mamka ja tiež viem že len protilátky....

90909
14. dec 2020

Áno existuje aj test, ktorý ti povie aj aktuálnu pozitivitu na ochorenie. Dá sa normálne kúpiť. Dala by som sem link, len neviem, či by to nebolo považované za reklamu. Ale keď hodíš krvný test na covid do googlu, tak by ti to malo bez problémov vyhľadať. Je tam pekne popísané, čo ktorý výsledok znamená. Vyzerá to podobne ako tehotenský test. V lekárni mi ale povedali, že úspešnosť tak 70%, takže neviem. Stojí zhruba 14€.

snazilka_bio_mamka
autor
14. dec 2020

@90909 no to je fantazia.. takze to bude ukazovať bludy? to nas polka uradu pojde zbytočne domov potom..

babi81
14. dec 2020

@snazilka_bio_mamka no krvny mas na protilatky, cize ci si ochorenie prekonala.existuje aj taky ako pisala hore mamicka, ze si sam spravis a vied zistit ci ochorenie aktualne mas len je tam ta chyba 30% priblizne

veronika_pb
14. dec 2020

my sme mali v praci tiez moznost dat si otestovat protilatky testom z krvi .. pichnutie do prsta, kvapka do testu a ukazalo ci som to prekonala ci nie .. 2 ciarky - kontrolna a testovacia
manzel minuly tyzden kupil v lekarni za 14e testy na protilatky a tiez tam pisali ze ukaze aj to, ci to teraz realne mas .. tam boli 3 ciarky .. kontrolna, testovacia a potom este tretia ze ci to teraz mas ..

snazilka_bio_mamka
autor
14. dec 2020

@veronika_pb aha takže je teda aj taký, čo ukazuje protilátky + akt. stav... to nam asi budu robiť.. inak mi to nedava zmysel, načo by potrebovali vedieť ci som prekonala alebo nie

veronika_pb
14. dec 2020

@snazilka_bio_mamka no mozno aby vedeli ci maju ocakavat ze este povypadavate z prace alebo uz "ste za vodou" najblizsie obdobie a mozte makat naplno 😀ale viesco je mozno aj dobre vediet, ze ak mas protilatky, tak si to prekonala bez tazkosti a teda nemusis sa obavat nejakeho horsieho priebehu v buducnosti

mogaa
14. dec 2020

@90909 ty myslíš rýchlotest čiže z prsta z krvi(kvapky krvi) ten ukáže či si aktuálne pozitívna a máš aj protilátky - to sú tie testy čo boli také nepresné a Matovič ich chcel hádzať do Dunaja
@snazilka_bio_mamka
klasický test na protilátky sa robí normálny odber krvi zo žily

mogaa
14. dec 2020

@snazilka_bio_mamka zle som sa vyjadrila nie je to test, ale z odberu krvi sa v labáku zisťujú protilátky, čiže lekár urobí odber a krv ide odo labáku
to čo mylsela tá kočka je ten rýchlotest - tie ukazovali aj či si alebo nie si pozitívna a aj či máš protilátky - len ten je dosť nepresný....rovnako ak ti ukáe pozitivitu nevieš či práve ochorenie prekonávaš, vtedy sa tam doporučuje ešte pCR test lebo môže ukázať falošnú pozotivitu, tie rýchloteslty sa robia z kvapky krvi z prsta

snazilka_bio_mamka
autor
14. dec 2020

No toto je kompletne cele fiasko.. totalne zbytočne, ked su to nepresne testy

siska53
14. dec 2020

@snazilka_bio_mamka z krvi sa zistuje aj to, ci si to prekonala, ale aj ci to aktualne mas.
Toto je info o teste z krvi, dala som.len dolezitu cas, nie cenu a tak:

výsledná cena testu na protilátky, ktorý je zameraný na vyšetrenie akútnej fázy infekcie (trieda protilátok IgA) a na potvrdenie prekonanej infekcie (trieda protilátok IgG)

katarina51941
14. dec 2020

Ja som dcere robila test z krvi keďže v triede mala 2 pozitívnych spolužiakov. Mala som test ktorý ukazoval či ho už prekonala alebo ho ma

monro
14. dec 2020

na unizdrave maju take testy. moj priatel si uz robil viackrat a ukazuje protilatky a aj akutnu infekciu.

snazilka_bio_mamka
autor
14. dec 2020

No už sme po, zatial nikto nevolal, mali dat vediet iba pozitívnym... tak hádam si mozem dovoliť dnes navstevu babky a dedka, nevidela som ich uz mesiac a pol :(

puticka7
14. dec 2020

Taktiez pokial viem, tak z krvi vedia zistit iba protilatky, aj to je blbost lebo viem o jednej osobe, ktora mama coronu a ked si zaplatila za tento test z krvi na protilatky, tak ziadne nemala.

majla87
14. dec 2020

co najjednoduchsie- su protilatky IGM, IGG a IGA- kazda z nich ma roznu krivku vzostupu aj klesania v case prebiehajucej infekcii. Cize da sa zistit, podla protilatok, ci ochorenie je aktualne alebo uz bolo.
Tieto testy maju ako kazde ine testy svoju spolahlivost, takze aj ked vyjdes negativna, neznamena ze na 100percent aj si. Okrem spolahlivosti sa testy maju robit v specifickom case od datumu nastupu prvych priznakov, tj ked je istota, ze protilatky sa uz mali cas vytvorit- to tiez moze skreslit vysledok a negativ nemusi byt naoza negativ, atd...
A na zaver- falosne negativne vysledky su bezne, pretoze vela zavisi napr. od trvania ochorenia, ale aj inych faktorov, plus teda samotna citlivost testu.
Ale falosne pozitivne testy su raritne, takze ak sa bojis, ze polovicu uradu poslu domov a realne chori nie su, tak to je velmi nepravdepodobne.

chiccco
9. jan 2021

Brat si robil ten test z krvi mal ukázať ci ma aktuálne covid,vyšiel negatívne,na druhy den išiel na antigenovy test a tam uz bol pozitívny,comu aj veríme lebo ma všetky príznaky vrátane straty cuchu...takze skôr si myslím ze tie z krvy su nepresné.