Covid - prvé priznaky

16. jan 2024

Ahojte, manzel ma od nedele priznaky, plný nos, bolesť hrdla, tela, koze, všetko mierne. Dnes mal pozitívny test, včera este negatívny. Nebol izolovaný. Ako dlho u vás trvalo, kým sa nakazili ostatní členovia rodiny? Ostal niekto aj zdravy, ak sa neizoloval? Neviem, ako to je s týmto najnovším covidom... Sme doma piati, manzel, ja a tri deti. Prosím, len skúsenosti z posledných mesiacov. Ďakujem vopred.

petamich
16. jan 2024

Jeden den som mala iba akoby nadchu, druhy den uz zimnica a horucka, manzel sa teda izoloval aj s malym az o 2 dni, prve 2 ked som uz bola chora ale nevedela som, ze covid sme boli spolu, nenakazili sa ani jeden

majkakvet
16. jan 2024

U nas po 3 dni prve proznaky, ozitivny test po 5.

danielahamar
16. jan 2024

Ja som mala covid test pozitívny na 4den, skor som nerobila, lebo od 26.12 som bola ležiaca a bolesti hlavy jak 🤕😭. Odvtedy každé 3dni niečo nové, teplotu som nemala vôbec, akurát od tohto piatku kašeľ, v pondelok už mudr. a zápal priedusiek. Test nemal nikto iný pozitívny, ale najmladší kasle už vyse týždňa, dýchanie zatiaľ čisté a stredný dnes po týždňi kašli tiež zápal priedusiek. Muž sa zatiaľ drží

zdenkak87
16. jan 2024

Zacalo to v noci u mna bolestou hrdla, cez den uz bolest svalov, poobede pozitivny test. To bolo v stredu. Od zaciatku priznakov som mala vkuse doma respirator (aj v noci). Prva sa nakazila nasa mala vtedy mesacna dcerka- v piatok horucka a pozitivny test. V nedelu uz horucka a pozitivny test 2 rocny syn aj manzel. Deti boli do 3 dni v pohode, muz mal len soplik, ja brutalny kasel este 3 tyzdne.

maciatkolulu
16. jan 2024

To naozaj ešte kupujete testy,veď keď je človek chorý,tak leží a snaží sa izolovať ,či je to covid,či angína,či chrípka. Od posledného donuteneho testovania,sme testy nevideli,rovno sme všetky vyhodili. Priznaky má každý iné,ako to bolo predtým,tak je to aj teraz.

iwesska
16. jan 2024

@maciatkolulu To fakt sa tu stale najde niekto,kto sa musi cudovat nad tym,ze sa iny testuju? Nejako ta to obmedzuje v zivote,ked chcu ini vediet aku maju chorobu,ci? Ked je tebe jedno,ci si Covid prekonala 1, 2, alebo 5x, pre ineho je to podstatne vediet,pretoze taka prechladnutie urcite neskomplikuje zdrav.stav tak,ako Covid.

risolino
16. jan 2024

@maciatkolulu u nás musel mať syn test urobený, keď šiel k lekárke... nemal covid... a kolega, že keď ide k lekárke, tak tiež vždy musí mať test urobený.

taktotedanie
16. jan 2024

Boli sme chori nakoniec vsetci ( dochodcovia, stredna generacia,tridsiatnici aj male deti..) od prvych priznakov prveho chpreho kazdy treti den ochorel dalsi clen

kamatopo
16. jan 2024

Ja som dostala od dcéry tri dni od kontaktu. Manžel bol ok.

maciatkolulu
16. jan 2024

@risolino kde?

@iwesska mala som 3x potvrdený pcr testom za celú éru. Inak predpokladám,že ste teda boli na PCR a nie iba tými lekárenskú mi hračkami😉....keď teda chcete mať 100per istotu. Spomínam si v Rakúskom parlamente otestovanu a pozitívnu coca cola🤣A u mňa to bolo skoro bezpriznakove bez žiadnych post reakcií.
Takže ako píšem,každý má aj iné príznaky.

autor
16. jan 2024

Ďakujem pekne za odpovede. Tak nič, budeme čakať, čo nám najbližšie dni prinesú... Kazda choroba ma vie vystresovat hlavne kvôli deťom, ale tento covid, čo nikto nevie, čo s ním urobí, ma ešte aj po takej dlhej dobe desí.

risolino
16. jan 2024
nikaeli
16. jan 2024

Pred Vianocami som sa ráno zobudila s teplotou a neskutočnou bolesťou tela (ale že komplet od hlavy až po prsty na nohách), prespala som deň. Na druhý deň nádcha, na tretí deň takmer nič. Nik v domácnosti sa nenakazil. Test som mala pozit až na tretí deň. Dnes ráno sa dcéra zobudila s tým, že ju štípe nos -> myslela som, že suchý vzduch. Zo školy mi písala, že jej začíma nádcha a bolí ju hlava. Vypýtala som ju, nech ide domov. Na obed sme sa dozvedeli, že jej triedna je pozit, naposledy boli spolu vo štvrtok. Teraz som jej robila test, ešte len ťahalo roztok a už mala testovú čiarku červenú. Aj u mňa, aj u dcéry ide o náš druhý kovid.
@maciatkolulu testovali sme sa kvôli návšteve dr., keďže potrebujem vykryť absenciu v práci. Pozit predsa nepôjdem do čakárne medzi ľudí.

katooshik
16. jan 2024

V našej domácnosti: mama,otec, 3 deti (6 r, 4 r a 9 med) a babka sme takto chorí: 6 ročná dcéra vo stvrtok 1 deň teplota- Covid pozitívna,ďalšie dni už bez príznakov ( pred 2 rokmi očkovanie proti Covidu,1 x prekonaný), druhá dcéra 4 rocna bez príznakov a test negatívny( neockovana,1 x prekonaná),9 mes syn sopliky- ale negatívny, ja tiež infekt dýchacích ciest negatívna ( teraz na zimu preočkovana). Manžel aj babka zdraví.( Aktuálne nezaočkovani,predtým 3 dávky ).Takže sme sa od dcéra nenakazili,zatiaľ, už je to 5 dní,nijako sa nechranime ani neizolujeme. Držím palce.

maris5
16. jan 2024

Kde detom.by som isla iba s respiratorom, aj ty kedze este nevies ci.si.to chytila od muza.
My sme.deti uchrnali, pouzivala som aj germicidny ziaric kazdy den, vsetky izby som oziarila.

majlo1234
16. jan 2024

Muz: priznaky predsmrtne, hrdlo ho bolelo, teplota do 38, dva tyzdne lezkal. Ja tehotna-upchaty nos, jeden vecer mierne zvysena teplota, syn-jednu noc horucka do 38,5 rano uz bol fit

domkakvet
16. jan 2024

Zacalo bolestou hrdla a nadchou minuly tyzden.

katulienkax
16. jan 2024

@risolino a ked povies lekarke ze ked mas covid tak ta necha tak? Nastastie uz su lekari co liecia pacientov bezphladu na test a nie na dialku ako pocas pandemie nechali pacientov umierat pre diagnozu po telefone

risolino
16. jan 2024

@katulienkax a prečo by mala liečiť na diaľku? veď by povedala postup a kedy môžeme prísť a za akých podmienok... kolega raz nemal a raz mal a bol u lekárky.

risolino
16. jan 2024

@katulienkax človek by nebol nadšený, že ide k lekárovi a niekto tam nabehne len tak s covidom... môj manžel so synom tam išli (aj napriek tomu, že nemal covid) na stanovenú hodinu, nik nebol v čakárni (čo bolo super) a brali so sebou respirátor... syn kvôli tomu, že bol chorý a manžel, aby sa nenakazil.

sigma510
17. jan 2024

Neviem akú verziu som mala ja ale mala som ju začiatkom novembra, ráno som sa zobudila s teplotami, zimnica, na odpadnutie, no zle... Prve dva dni nahouby, cítila som sa ako opitá, dva dni som nič poriadne nejedla, postupne to prechádzalo, ale po týždni keď už všetky tieto dobroty odzneli, zistila som ze nemám čuch, a čiastočne aj chuť (dodnes nemám ani jedno ani druhe celkom ôk) my sme doma iba dvaja, chlap sa neizoloval ani nič podobné, nechytil to odomna vôbec, ja som mala kovid teraz úplne prvý krát odkedy tu je. Zasa on keď bol pozitívny predminulý rok, boli sme spolu týžden doma lebo karanténa a ja som to nechytila od neho.

nika523
17. jan 2024

@maciatkolulu bože čo sa staráš či si niekto robí test? Ste ako šibnutý s tým covidom, je to každého vec keď chce nech si robí, ja si tiež spravím keď som chorá už len zo zvedavosti chcem vedieť čo mi je či som len prechladla napr.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
31majka12
17. jan 2024

@maciatkolulu no by si sa čudovala ale obvodný lekár aj pediater sa pýtajú či sa robil test na covid ,keď už človek chorý je ,a si myslím že je lepšie zavolať na ambulanciu a povedať že test bol pozitívny ako prísť a nakaziť 100ludi...

iwesska
17. jan 2024

@maciatkolulu No vidis a presne preto sa z toho smejes,ze si bola vzdy bezpriznakova. Keby si skoncila na silnych ATB a kortrikoidoch so zapalom pluc,by ta ta sranda isto presla. Tak ako sa nesmejem ludom s prechladnutim, chripkou, anginou, tak sa nesmejem ani tym s Covidom.

maciatkolulu
17. jan 2024

@nikaeli a s anginou a inými chorobami môžeš ísť do čakárne?

maciatkolulu
17. jan 2024

Ja sa pýtam ,koľké z vás si robili pcr test,keďže tieto pekárenské testy teda spoľahlivé nie sú. To je naozaj všeobecne známe.

maciatkolulu
17. jan 2024

@iwesska nuž a ja som mala úplne extrémne ťazky priebeh chrípky v '96 na to nezabudnem. Takže za mna je každá choroba potencionálne nebezpečná. Neísť do čakárne len kvôli nejakému nespoľahlivemu testu mi príde pokrytecké. Lebo taký streptokok vie narobiť tiež šarapatu napríklad.
@risolino úplne vážne vyžaduje nejaký lekár test na covid? Aký? A na základe čoho? Takže s chrípkou,anginou môžeš,len s covid nie? Pošli link,musí to mať v podmienkach teda. Ja som kovid prežila v Rakúsku,ktoré to malo prísne. Ale teraz dokonca pozorovať nie je dôvod na sedenie doma. A keď tak Max tri dni,pokiaľ nemáš horúčku. Takže je to zaujímavé.

risolino
17. jan 2024

@maciatkolulu všeobecný u kolegu.... u nás pediater... o inom neviem. Doma sme urobili synovi a žiaden problém. Neriešime to.

katooshik
17. jan 2024

@maciatkolulu senzitibita aj špecificita AG testu je nad 98% čo je úplne dostatočne na to, aby človek mal prehľad či ma kovid či nemá. Samozrejme isté percento chybovosti tam je. Rôzne choroby majú rôznu infekcnost a schopnosť prenosu. Ako spomínaš streptokoky- zďaleka niesu tak prenosné ako Covid,alebo napríklad osýpky,či kiahne. Je však žiadúce, ak je človek chorý, aby nosil minimálne rúško,hlavne keď je na mieste s množstvom ľuďi. Ja nosím. A nosila som aj pred Covidom. Nosila som aj vonku keď som mala napr herpes a bábätko pri sebe v nosiči, nech sa aj ľudia pozerali, koľko chceli. Rovnako mám doma zásobu testov, nielen na Covid,a
ale aj CRP, infekcie močových ciest a chrípku. Rovnako existuje aj test na streptokoka, helicobectera, okultne krvácanie v stolici. Je to veľmi nápomocné. Tiez iste istenemajú 100% špecificitu a senzibilitu,ale dobre začať napr. nimi až potom prejsť na invaIvnejsiu diagnostiku. Takže nejde len že niekto robí z Covidu bububu,treba to brať ako je. Bola to vážna situácia,aktuálne už je to ako bežný infekt,ale dobre je vedieť či ho mám,aj pre možné postcovidove komplikácie, aj pre riziko prenosu na iných, ako vravím každá choroba má.inu infekcnost.