Covid a naša situácia v rodine. Viete poradiť?

silceb
10. nov 2020

Ahojte, viem že tu je milión tém na covid, ale nikde som nenašla to, čo aktuálne riešime. Žijeme s mužom a 2,5 ročným synom spolu s mojimi rodičmi v jednej domácnosti. U manžela začala byt v robote blbá situácia tým, že takmer všetci zasadne ingnorovali nariadenia. Tak sme sa rozhodli, pre istotu, že ja so synom pôjdem na čas k svokrovcom a môj muž ostane s mojimi rodičmi, keďže aj oni pracujú a sú tiež vysataveni riziku. Odišli sme 19.10. Po piatich od nášho odchodu, moja mamina stratila čuch a mala pocit upchateho nosa, nahlásila sa na testy. No na druhý deň, som nádchu dostala aj ja. No Zrovná večer predtým som pozerala telku a ostala zima, no nechcelo sa mi ísť po deku, tak som ozaj myslela že som len prechádza. Tak som sa naparovala, kvapky atď. Mamine vyšiel test pozitívny. Potom prišlo prvé testovanie, tak sme všetci šli, s tým že svokrovci negatívni a ja pozitívna.
Tak sme sa zbalili a šli späť domov, proste to je nadlho. Aby sme boli v podstate pozitívni pokope. Svokrovci ostali v karanténe. No mne po týždni nádchu a straty cuchu, nastúpilo ťažké dýchanie, nevládneš, únava atd.
Podstata problému: ležím v posteli už 10 dni totálne nevládna postarať sa o seba, nie ešte o syna. Manžel je na pandemickej PN, ktorú ale môže mat max. 14 dni, to bude teraz v piatok. A vieme, že sa tak ľahko do poriadku nedám, aby som mohla cely deň fungovať s malým. Keď len pól dňa. Manžel bol na pcr teste negativní, nemal a ani nemá žiadne príznaky.
Čo teraz? Ako môže ostať muž doma, keď v podstate už by mal ísť do roboty. Máte niekto skúsenosť? Pripadne, viete poradiť ako v tomto prípade by fungovala OČR či už na mna či keď tak na syna? Neviem. Ako vlastne môže zostať doma? Dovolenku mu nedajú, lebo nemá kto robiť, vacsina jev karanténe. Dakujem

janulka88
10. nov 2020

@silceb Ty mas potvrdeny covid???... ak ano malo by sa ratat 10dni od testu ak sa nemylim .az potom moze ist manzel do prace

lucks6
10. nov 2020

@silceb ak si ty pozitivna tak automaticky musi aj manzel ostat 10 dni v karantene a tym padom by sa mal dat vypisat na karantenu pnku a moze byt doma.

panelacikova
10. nov 2020

@silceb riešte to potom. je utorok. do piatku sa to môže nedajbože zhoršiť, ale i výrazne zlepšiť. ja som mala tiež neskutočné únavy a sťažené dýchanie, no som s dcérou sama, musela som sa starať o nás obe. boli dni, keď som doslova padala na hubu. je skvelé, že ti má kto pomôcť a že môžeš oddychovať. hoci na druhú stranu, ja som mala stále v hlave takého "diablika", ktorý mi hovoril, že keď ide o pľúca, je lepšie byť vo zvislej polohe ako vo vodorovnej. neviem prečo, stále som si to pamätala z nejakých článkov, že napríklad dlhodobo ležiaci dostanú zápal pľúc. tak tým som sa trošku utešovala, že už keď musím robiť doma isté veci (variť, prať, učiť sa s dcérou), tak že aspoň neležím a "nesadá mi na pľúca". nie som však lekár ani odborník, aby som toto mohla s istotou tvrdiť. ale prešlo mi to, chvalabohu. a to som mala asi 3-4 dni také, že som po jednej vyslovenej vete funela, akoby som prebehla 2 kilometre :( drž sa a už keď oddychuješ, skús si aspoň na pár hodín v tej posteli sadnúť, niečo prečítať, prísť na iné myšlienky atď... a rodičia sa ako držia? pomáhajú, či sami sú nevládni?

majamat
10. nov 2020

teraz predpokladam, ze ste na pandemickej ON obaja, on ako kontakto s pozitivnym a ty ako pozitivny. takze na dieta ste nemali OCR. teraz moze ist mm na OCR s dietatom, ak mu PN skonci. no co sa tyka tvojho stavu, taak je kludne mozne, ez sa ti uz polepsi, sice budes este unavena, ale uz to moze byt lepsie a budes vediet fungivat.
ja som mala 10dni bolesti celeho tela, hlavne noh a krizov, 10dni som mala horucky, to je teraz do nedele. teda v nedelu uz len zvysenu teplotu, ale v sobotu este cez 38°C. pricom mi to aj 30.10. zacalo teplotou 38,7°C. medzitym som bola 1 den bez teploty a niekolko dni som mala teploty do 38°C. a teda v nedelu uz len zvysena teplota a v pondelok bez teploty. telo ma najviac bolelo vzdy ked mi stupala teploty a pri poklese to povolilo,a le teda castokrat len na 2 hod.
dnes som 2 den bez teploty, kaslat som zacala az 7den,a le nepride mi to ako covidovy kasel,a le skor tak ten moj kasel, co mam roky, aj ked tento sa mi nevyskytuje, ked som v klude, je skor ponamahovy. teraz kaslem aj v klude. tochu mam pocit, akoby mi neikto sedel na plucach. som unavena a ked stojim dlhsie, zadychavam sa. chodza je pre na prijemnejsia,a ko stat na mieste. no ked robim namahavejsiu cinnost, tiez sa zadycham. neriesim moc upratovanie, len pomalym tempom a len nieco. to mi neujde. no kazdopadne fungovat s tymito prejavmi dokazem. ked bolo treba, poobede som si trosku oddychla.

majamat
10. nov 2020

udajne covid infekcia prebieha tak, ze 7-10dni prebieha urcitym sposobom a potom nastava zvrat. ja som teda mala 10dni tie teploty, ako som pisala, ale citala som, ze niekto mal teploty aj 14dni. cize obcas sa to moze natiahnut, ale to je ozaj skor uz vynimka. a ten zvrat moze byt zlepsenie,a lebo zhorsenie.
ja som na zaciatku este nepocitovala taku unavu,a le po niekolkych dnoch uz som bola naozaj unavena. no uz je to fakt lepsie,a j ked fit este nie com.

silceb
autor
10. nov 2020

@panelacikova tak vyslovene neležim celé dni, aj sedím, ako píšeš. Len teda čo najviac som od malého. Manžel je s ním v pohode, boli spolu aj na materskej 4 mesiace, tak sú zohrati. Mamina má stále ťažkosti a ocino pomôže, ale tak ako sa dá. Psychicky som v pohode, prežili sme si oveľa ťažšie chvíle. Sko riešim ako “udržať” muža doma 😄 dakujem

silceb
autor
10. nov 2020

Ja už to mám 2 a pól týždňa. S tým, že od pozitívneho testu mi ubehlo už 10 dni.

majamat
10. nov 2020

este je tu moznost, ze u mm sa do piatku prejavia priznaky a nakoniec bude musiet ostat doma. moj bol negativny tiez a po niekolkych dnoch v karantene ochorel, ale znasa to teda lahsie ako ja. a teda ak by ochorel, bude musiet byt v karantene dalsich 10dni.

majamat
10. nov 2020

@silceb no jedine keby isiel an OCR s dietatom., ty mozes mat pandemicku PN dovtedy, kym budes 3 dni bez priznakov.

silceb
autor
10. nov 2020

@majamat dakujem. Tak mna horúčky obišli, už som mala dni že mi je dobre, poprela som si, niečo upratala a tak. Teraz druhý deň znovu som zaľahli akoby to šlo odznova. Nesťažujem sa, manžel sa stará, to je všetko ok. On má pandemicku PN a ja mám rodičovský. Môže brat OČR na syna aj keď ja poberám rodičovský? Nebijú sa to nejak? Nemám s tým vôbec skúsenosť, odkedy je na svete, nebola som ešte chorá 😏

panelacikova
10. nov 2020

@silceb a manžel si nemôže vziať OČR na teba od tvojho lekára?

silceb
autor
10. nov 2020

Sestrička mi dnes povedala že to je zložité, že teda uvidíme. Neviem či by som asi musela byt ešte horšie na tím alebo ako to je. Preto zisťujem či to niekto náhodou nemal podobne.

majamat
10. nov 2020

@silceb tak to veru neviem.

dirke
10. nov 2020

rada by som sa opytala, ci dodrziavate vsetky tie odporucania ohladom covidu a beriete vysoke davky c-ecka (viac x denne) a d-ecka, zinok, selen, b-vitamin, probiotika? ja som zatial nemala skusenost s tymto ochorenim, ale zaujima ma, ci tak zle clovek preziva tuto chorobu, aj ked sa nadopuje odporucanymi doplnkami. pripadne ci by Vam poctive zacatie tejto vitaminovej liecby neurychlio rekonvalescenciu.

ibrunova
10. nov 2020

@silceb Ak si na RD, môže ísť potom na OČR,ktorú vystaví tvoj lekár, ak si ty chorá.

majamat
10. nov 2020

@dirke ja iba nieco. ak ti vyjde pozitivny test, tak si zrazu doma a doma lekaren nemas, cize je aj problem to vsetko ziskat.
ja mam vit.D doma, lebo som pred par rokmi mala tazky deficit a v zime ma mnoho ludi defitit. uz som mala aj deficit vit.B, tak aj tie mam doma. vitC mame - klasicky, ten silnejsi Celaskon a mala som aj take cukriky 600mg. probiotika a zineok, ci selen nemam

silceb
autor
10. nov 2020

@dirke úprimne. Nepreháňala som to s vitamínom, keďže som sa nebrala ako cieľová skupina. A tiež zas nikde extra nebolo potvrdené že takéto, podľa mna prehnane užívanie vitamínov, je lepšie. Samozrejme, ovocie a zeleninu mame zaklad😊 . Nemám iné ťažkosti, chorá bývam tak raz za 5 rokov aj to na 2 dni. Samozrejme všetko ostatne sme dodržiavali viac než na maximum, lebo môj muž má problém s dýchaním a syn má chronické ochorenie pľúc. Takze zaujímavé je, že oni nič nemali a mna to takto chytilo. Teda chvalabohu, že im nič nie je. Od jari sme v strachu o malého, taktiež môj otec má oslabené pľúca, a on tiez negatívny, bez priznakov, nič. Takze mne z toho len vychádza, že záleží od viac veci. Ťažko povedať, koho to chytí. Rozhodne som nič nebrala na ľahkú váhu. Skôr má asi dostal strach z toho😄

majamat
10. nov 2020

@silceb nikto poriadne nevie, preco to niekoho chyti viac, ineho menej. ja som prieduskarka. mam chronicky kasel uz viac ako 20r. a ja som vobec nekaslala. kamoska, co s tym problem nema, teda viacere kolegyne, kaslali poriadne. celkom zaujimave.
mm malo jedava ovocie, zeleninu bud v jedla a teraz poslednych par m sa naucil na ranajky na chlieb papriku. no nezje ani 1 celu a navyse jeden druh zeleniny, to je dost jednotvarne a tiez nie uplne idealne, okrem toho jedava biele rozky, taveny syr a sunku. od jeho mamy mavame caso rezne, takze ma fakt zdravu stravu. a jeho to tak nehcytilo, ako mna. v praci sa hyba, aj dviha, ale mimo to von chodi malo, vacsinou sa voz autom. ja mam riadnu nadvahu, od januara sa mi podarilo zhodit 13kg, co je fajn,a le este by som potrebovala. zdy ked sa dalo, chodili sme s kamoskou do fitka, ked nei, tak na bicykel, celu sezonu do prace peso, pocas karanteny, ked to bolo mozne som s dcerou chodila na 2hod, prechadzky a mna to chytilo viac.

silceb
autor
10. nov 2020

Presne. Môj muž má ledalnicek ako tvoj 👍😂 nuž, snáď budeme čoskoro ok. Ja idem zajtra na RTG, tak uvidíme

dirke
10. nov 2020

@silceb vdaka za uprimnost. Ja totiz sledujem bukovskeho rady (drzim sa tych faktickych, nie politicky ladenych) a on sa uz polroka venuje hladaniu vedeckych vyskumov na tuto temu a poskytuje nielen preventivne, ale aj liecebne postupy. Byt na Vasom mieste, ze mam zapal v organizme a tazko to prezivam (lebo covid tazkosti su sposobene prehnanou imunitnou reakciou a velkym zapalom v bunkach), tak by som urobila maximum co sa da, aby som to dostala z tela cim skor von. Pokial netrpite silnym predsudkom proti jeho videam, tu dal vyborne zhrnutie co robit, ked Vam vyjde covid pozitiv (konkretne rady od 20tej minuty)

https://www.youtube.com/watch?v=UT-FVMC2ygo

On sa vzdy snazi vysvetlovat, preco a na aky ucel su tie ktore doplnky/vitaminy/mineraly pripadne vyvracia zbytocne veci. Prajem Vam skore uzdravenie a pozitivne vyriesenie Vasej situacie 🙂

dirke
10. nov 2020

a este damy, ked maju niektori muzi s ich "jedalnickom" ovela lepsi priebeh, moze to byt aj tym, ze maju uplne iny bunkovy metabolizmus, nespomaleny dietami a sedavym zamestnanim. Statisticky vsak su na tom muzi s covidom na celom svete horsie. Ta imunitna reakcia nie je az taka zahada, keby sme isli detailne zistovat zlozenie stravy, zdravotny stav a zivotny styl tych, co su na tom horsie. Ja by som za seba ruku do ohna nedala, fajna pneumatika na bruchu :D (na hranici nadvahy), malo fyzickej zataze (siloveho treningu), kopa cokolady a pod... preto ma zaujima, ci mozu tieto doplnky pomoct u ludi, co to schytali tazsie. Napr. v nemocniciach uz neriesia vitaminy (preco by aj), davaju len atb/kortikoidy a kyslik...co crevam (=imunite) nepridava...

dirke
10. nov 2020

@majamat chapem, na druhej strane je teraz velmi lahke si objednat vsetko cez net a donesie kurier domov za dva dni, dokonca v lepsej cene ako v beznych lekarnach, najdete aj dobre zlavy, skuste

lucia147852
10. nov 2020

@silceb môj svokor už mesiac 😕 od prvých príznakov. Momentálne je v nemocnici. A nemôže muž na jeden deň prerušiť a potom znova OČR na dieťa ?

majamat
10. nov 2020

@dirke jasne, da sa,a le zas tak to neriesim. a pospravnosti by si sa nemala kontaktovat v karantene ani s kurierom. no ako pisem. nieco doma mam a viac neriesim. a mm take leiky neberie vobec, byva chory iac ako ja a jeho to tak nezobralo, ako mna, takze nie som si ista, ci to ma nejaky vplyv.

majamat
10. nov 2020

@dirke no ja tiez nemam uplne zdravy zivotny styl. no tento rok ej to o dost lepsie a aj som schudla. cize tento rok by som to u mna tak zle nevidela. hoci to nie je ziadna slava, ale obcas pre seba urobim aj neico zdravsie,a le teda mm vobec neriesi. napr, tu papriku jedava posledne mesiace, predtym roky jedaval na ranajky vianocku a margatin, potom presiel na rozky so sunkou, vtedy bez papriky a teraz uz aj papriku. ovocie vobec nejedava.

majamat
10. nov 2020

no mozno nas raz prekvapi, co ovplyvnuje koronavirusovu infekciu a jej priebeh. raz sa to snad dozvieme.

silceb
autor
10. nov 2020

@dirke dakujem, pozriem. Ja som závislá na sladkom 😄👌no ja mám už 3 roky pravidelný pohyb vonku min 2x 2 hodiny s malym😄 no prekvapilo má to. Idem pozrieť čo ste mi poslali. Dakujem😉

silceb
autor
10. nov 2020

@lucia147852 to má mrz. Snáď sa vylieči čo najskôr. 😊neviem práve čo môžeme všetko, preto som chcela, že či náhodou niekto nemá konkretnu skúsenosť 😊 snáď to nejako poriešime s našou doktorkou, máme ju s mužom rovnáku

eliska13
10. nov 2020

@silceb d vitamín by sme mali brať všetci od jesene do jari, céčko a zinok si dávam stále aj mimo covid

eliska13
10. nov 2020

@silceb d vitamín by sme mali brať všetci od jesene do jari, céčko a zinok si dávam stále aj mimo covid