Ahojte,
chcela by som sa opytat tych, co prekonali covid, ci je normalne stale len spat,spat a spat. Moj otec je pozitivny, ma 65 rokov a tazky zdravotny stav (tazky cukrovkar, srdciar, oblickar,..no proste uz asi vsetko). Po 2 negativnych testoch (AG aj PCR) sa mu po 9-ich dnoch od kontaktu s inym pozitivnym dost pohorsilo. Dostal sa zrejme do hypoglykemie a museli sme ist na pohotovost kde ho aj otestovali a nakoniec mu vysiel pozitivny test. Po vsetkych moznych vysetreniach ho nakoniec pustili domov, ale on uz druhy tyzden stale iba spi,spi,spi. Ledva nieco zje,co nie je dobre pri jeho cukrovke. Trochu posedi vonku a potom zase iba spat. Ani hovorit sa mu nechce, je nevrly a absolutne bez zaujmu o cokolvek... Ja neviem, ale je podla vas ta hrozna unava normalna? Na jedlo ho zobudime, preberie sa, ale velmi malo zje,treba ho doslova nutit. Uz je takto druhy tyzden a kedze u nas nikto zatial nemal koronu,tak nevieme ci to bezne a ako dlho by tento stav mohol trvat.
a teda to budenie na jedlo, to robite dobre. a tiez musi vela vela tekutin. ja som bola strasne smedna, ale niktori nemaju pocit smadu, ale pit tekutiny je mimoriadne dolezite.
@feketka a teda ako dlho su priznaky, tak na to sa odpovedat neda. covid ochorenie tak nezvycajne pestre a to ci uz v priznakoch, alebo aj v priebehu. ked vylucim tych bezpriznakovych, neiktori majuprave jediny priznak extremnu unavu, niekto horucku, iny ma vsetko mozne. a teda u niekoho su taketo priznaky 2-3 dni, u niekoho az 14dni, pripadne aj trosku dlhsie. no vseobecne po tych 14 dnoch by sa to snad mohlo zlepsovat, ak nema komplikacie.
ozaj, ak ludia menej piju, pri infekciach moze nastat zlyhavanie obliciek, cize aj toto je dobre sledovat. ci chodi na wc, ci nema opuchy. samozrejme za predpokladu, ze dost pije.
Aj môj ocino (69r.), dlhoročný cukrovkar, ťažko niesol kovid. Tiež stále len spal,malo jedol,aj píl. Veľa dní mal horúčky a kašeľ. Pomohla mu až hospitalizácia. Držím palce!
@feketka na jedenie samozrejme prebrat, a tiez na tekutiny.
dospely clovek by mal prijat 30-40ml tekutin na 1kg hmotnosti, kedze je chory, tak by som typovala skor tych 40ml. teda pokial mu nezlyhavaju oblicky uplne, tam sa neikedy musia tekutiny redukovat. no samozrejme aj v strave je vody, ktoru treba od tekutin co am za den vypit, odratat. niekde som citala, ze to moze byt az 900ml, ale to sa tyka asi pripadov, ak ludia jedia dost stravy a maju aj dostatocny podiel stravy s vysokym obsahom vody. ak teda jedava skor tuhsiu stravu, tak neviem, odratala by som mozno tak 300-500ml.
@feketka neboli sme pozitívni, ale keby sme tú chorobu nemali pred tromi rokmi ale tento, tak by som bola presvedčená, že je to kovid. Tiež sme obaja s partnerom prespali dva týždne, ja možno menej, ale on aj 16 hodín
@feketka ano unava je normalna...ale nemoze mat rozhadzane glykemie? Meria si pravidelne??? Dodrziava dietu? Berie lieky tak ako ma?
@feketka korona je lotéria - nikto nevie aké bude mať príznaky a ako to bude znášať jeho telo.....takže niekto môže mať veľké bolesti zatiaľ čo iného nič nebolí len má horúčku niekto je uplne bezpríznakový, a niekto zase nemôže spať a iný len prespí celé dni....jeden stratí len čuch a chuť, ďaľší má len príznaky prechladnutia zatiaľ čo iný si ide plúca vykašlať....je to naozaj zaujímavý vírus, lebo u každého sa môže prejaviť uplne inak...a ano môže ovplyvniť aj krvný tlak a glykémiu....jednému zasiahne plúca, inému srdce, či obličky, nezriedka rozhádže krvný obraz, dokonca môže zasiahnuť aj mozog - psychiku...ak neje, kúpte mu apsom nutridrinky pre diabetikov a energiu nech si doplňa týmito doplnkami....dôležité je veľa piť
@feketka ja som s covidom tiez prespal cele dni aj noci. Cez den som naozaj nespal iba par hodin a potom som prespal v pohode celu noc. Unaveny som bol stale a zo vsetkeho. A to som nemal ziadne problemy s dychanim. Trvalo to ale len par dni. Potom sa to uz postupne zlepsovalo, ale tak dva mesiace. Nikdy som taku unavu nezazil.
@miskamicha vsetko si sleduje a dodrziava, v tomto je poctivy nastastie.
@feketka tak ak su glykemie ok...nie raz nizke a raz vysoke... tak potom je to nasledok covidu...treba pockat...hlavne aj sediet aby sa nezalezal a nebol z tojo zapal.pluc.
@miskamicha to som nevedela, dakujem za radu 🙂
@miskamicha praveze ta glykemia skace velmi, ale uz to dako davame dokopy. aj ked po obede mal zatial vzdy hypoglykemiu,ale nastastie sme ju stihli zachytit vcas
@feketka tak mate tu dovod preco je taky spavy... treba riesit s diabetolohom ak doatstocne neje a nema pohyb treba redukovat aj davku inzulinu resp. tabl alebo oboch. Takto to nesmie skakat... ma to zly dopad na nervovy,cievny system aj oblicky. Je to velmi nebezpecne.
My máme s chlapom 26 a 27rokov bez vážnych diagnóz,a keď sme mali covid tak sme sa museli po pol hodine striedať pri malom 3mesacnom..doprosovali sme sa jeden druhému kto ho pôjde prebalit..chlap obalila 4syry a musel ísť spať na 2hodiny..nič sme nevládali..hrozna choroba..únava a nechutenstvo je normálne aj pri chrípke,aj pri covide..ale určite sa pri cukrovke treba poradiť s jeho lekárom..
@miskamicha uz sa to dostalo pod kontrolu, mamina je zdrav. sestra takze to vela urobilo..teraz sa uz zacina celkom zbierat 🙂
dakujem za vsetko odpovede 🙂
@poopsie ivermectin, antibiotika, vitaminy C,D,E,Zinok, aspirin to je zaklad.... Na infekcnom nam nedali nic okrem novalginu (nepouzili sme ho) a odporucili vitaminy. A este nam predpisali inhalator, tak ten uzival tyzden este.... Nastastie vseobecna lekarka mala dost rozumu a predpisala den na to antibiotika a aspirin na zrazanlivost krvi + schvalila ivermectin.
@feketka vyborne. Aspirin 100mg moze brat dlhodobo 1 tbl denne..ak neuziva nic ine na riedenie krvi...ten je aj volnopredajny.
@poopsie no to ano 🙂 kebyze sme zostali tak ako nam kazali na infekcnom,tak by uz mohlo byt po ocinovi..aj na pohotovost sme prisli s tym,ze mal 2 negativne testy,tam urobili dalsi,bol pozitivny a okamzite dali ruky od neho prec. doktorka aj sestricka sa spakovali z miestnosti a nechali ich hodinu cakat bez dalsieho osetrenia. asponze krv stihli zobrat,lebo inak by mu ani to neurobili....kebyze tam dostal infarkt alebo dalsiu hypoglykemiu,tak mu nikto nepomoze,lebo covid :/
@poopsie zhanali sme po znamostiach.nakoniec sme mali aj tabletky ale najprv kvapky pre holuby :D dokonca vseobecna lekarka nam ich odsuhlasila,ze sa to moze pouzit u ludi a nema to neziaduce ucinky. a mozem len potvrdit,ze po hodine ako sme to ocinovi dali,tak sa mu ulavilo (aspon v tej chvili), maminu aj mna to tiez drzi nad vodou 🙂
moja teta 65r. tazka cukrovka okrem inych diagnoz a covid mala v lahkej forme. Preslo vyse roka a zatial je ok.
@feketka je to normlane. aj mladsi ludia, co nemaju cukrovku, pocitovali silnu unavu. kolegyna tiez hovorila, ze vela spala. ja som polihovala, ale spat sa mi nedalo, lebo ma strasne bolelo cele telo. poznam neikolkych uckrovkarov, co to prekonalia kazdy to znasal inak. niektori tiez dost spali. bolo by fajn mat doma oxymeter, na meranie kyslika v krvi. ak by aj nahodov vysla nizsia hodnota, treba ho prekontrolovat opakovane a hlavne, ked nespi. su ludia, zvlast s mnozstvom Dg, ktorym saturka klesa pod normu pri plytkom dychani, napr, v spanku. aj nedostatok kyslika dokaze sposobovat unavu.