Covid a antibiotiká

agikaku
12. dec 2022

Prosím vás o radu. Dnes mám 5. deň od pozitívneho testu na covid. Mala som teploty do 38 prvé tri dni. Už som bez teploty. Užívala som ATB Sumamed 3 tabletky. Takto mi to naordinoval lekár. Myslíte, že bude to stačit? Netrebalo ešte tri tablety vybrať? Kamoška mala r predpísané na kovid dve balenia. Ešte kašlem a soplim.

bublinka1426
12. dec 2022

@agikaku sumamed ma ucinok dalsie 4 dni. ( tieto 3dnove)..kovid som podla testu nemala. po sumamede po tyzdni ma drhne znova .....takze uz skoro 1,5mesiaca mam stale kasel

drzaopica
12. dec 2022

@bublinka1426 máš vytery spravene?
Na Covid stačí sumamed veď aj tak to je vírus kaslat a soplit môžeš aj týždeň.To je len, aby či zápal priedušiek či niečo nedostala.

bublinka1426
12. dec 2022

@drzaopica budu robit.

agikaku
autor
12. dec 2022

@bublinka1426 dakujem

oli18
12. dec 2022

@agikaku ja som mala tiez len jedno balenie. Kaslala som este velmi dlho, hadam 2-3 tyzdne. Brala som od kaslu tabletky Kodynal.

mooonika1975
12. dec 2022

ja som brala dve, aj deti, nekašlali sme nikto

nevenka
12. dec 2022

Ja sa zamyslam, naco predpisuju na covid antibiotika pausalne, ked je to primarne virusova nakaza...uplne zbytocne. Hlavne na varianty ako je omikron. My sme to dali bez antibiotik, 2x, a to sme vsetci bud rizikovi z hladiska imunity alebo plucnych chorob...🤔
Ked je tam uz nalez na prieduskach, plucach, navyse sa zvysi CRP, ak po tyzdni nebude virus ustupovat, stale budu pretrvavat teploty, treba spravit vytery a odbery a na zaklade tohto potom postupovat. Ale akoze chapem, niektori lekari chcu mat "pokoj" a napredpisuju...
Ale ked pred rokom sesternicin muz skoro umrel na deltu, tak mu poradili len Paralenik a Ibalgin, nik sa na neho ani nepozrel, ani len obvodnu nenapadlo ist do kortikoidov, antibiotik a Ventolinu na dychanie, a to mal horucky do 40 °C dva tyzdne a klesala mu saturacia. Alebo svagor zo znizenou imunitou, s vyoperovanou slezinou, mal narok na monoklonalne protilatky, Isoprinosine, nikto mu to ani nespomenul, netusil, ze to moze dostat, a v horuckach sa trapil 3 tyzdne, dostal do toho este infekcnu mononukleozu, PN 3 mesiace.
Tak nad tymto sa zamyslam, celkom uprimne.
ATB maju samozrejme svoje miesto. Ale divit sa, ze 3 dni mam teploty do 38 a este dalsie dni trosku kaslem a soplim...no vsak to ako pri kazdej viroze. Aktualne soplim 2 tyzdne. No ale je pravda, ze ako tehotnej by by ani nic aj tak nepredpisali. Mala som len Pamycon do nosa, lebo sople boli zelene huste.

marianarem
12. dec 2022

@agikaku Podla mna to nielenze staci, ale aj to bolo zbytocne, ATB maju svoje miesto ked tak az pri sekundarnej bakterialnej infekcii alebo pri ozaj tazkom priebehu, kde by bola sekundarna infekcia velkym rizikom. Takze teraz treba hlavne obnovit crevnu mikrofloru.

majamat
12. dec 2022

@nevenka suhlasim, ATB by sa mali pouzivat s rozvahou. a dokonca ani preventivne podavanie nema vyznam, leb bakterialna infekcia moze vzniknut po dobrati ATB-.

ja som mala kovid 3x ani raz ATB, 1x som mala 2t horcuky a dalsie priznaky, dr sa ani nespytala,a ko sa mam, ked som jej volala. tes mi vysiel pri plosnom testovani, no priznaky som ala uz den predtym. uz ani neviem aka verzia to bola.
2 a 3x takmer bez priznakov, a to 2x nebol este Omikron. len trosku bolest hrdla a nadcha. dokonca to bolo miernejsie,a ko pri inych infekciach.

pracujem v CSS a Omikron tam prave mame. tento rok uz 2x. mali sme aj tazsie stavy s tym, ez amli hned vysoke CRP, cize tento stav im neposobil cisto len Omikron. no vacsina ma priznaky ziadne,a lebo minimalne ä napr, 1 den s slabsi, spavejsi ), terza momentlane u nas ma za sebou kovid urcite okolo 20-30 ludi.
uz sa ani tak nesiri. na jar ich bolo viac.

mogaa
13. dec 2022

@agikaku ATB sú na bakteriálnu infekciu, nezaberajú na vírus....covid je vírusové ochorenie.....niektorí lekári predpisujú preventívne ATB pri covide, aby sa predišlo ťažkostiam ak by sa pridružila aj bakteriálna infekcia, ale niektorí nie...mne lekárka sama povedala že ATB netreba, tie nasadí až keby sa zhoršil stav a naozaj by tam bolo vysoké CRP(bakteriálna infekcia)aby zabrali....na stav a priebeh covidu ATB nemajú vplyv....

agikaku
autor
13. dec 2022

@mogaa vdaka

agikaku
autor
13. dec 2022

@majamat ďakujem, si ma povzbudila. Si zlata.