Covid-19, teploty a zhoršený kašeľ

1. jan 2024

Ahojte, 18teho som dostala covid. Pozitívna som bola týždeň a odvtedy som vlastne na Pnke. Moj lekar nevyšetruje, ak ma clovek covid, len da PNku a da lieky. Mne dal antibiotika Azithromycin 2x. Neprešlo mi to, ani sa to nezlepšilo, tak po týždni som bola už negatívna a normalne som sla k lekarovi na vysetrenie. Dal mi dalsie antibiotika suprax, dalej liek codein na kasel, erdomed na vykasliavanie, nakolko vykasliavam zlte hlieny a este luivac na imunitu. Dnes je 1veho a ja som stale na PNke stale mam teploty a kasel sa zhorsil. Samozrejme, idem zajtra zase za nim. Len chcem vediet, ci vam nepomohlo nieco specialne na taky kasel. Ked kaslem, tak ma boli az na prieduskch a kasel nonstop a kvoli tomu nemozem ani spat. Mam mu zajtra povedat, ci mi nemoze spravit nejake vytery, či CRP? Uz som zufala. Uz chcem ist do prace, ale stale nemozem. Kasel je taky, ze ma ide zadusit+ tá teplota. Dalsie antibiotika uz nechcem. Dakujem za kazdu radu.

nelca0510
1. jan 2024

Daj sa poriadne vyšetriť. To,že nechceš ATB neznamená,že ich nebudeš potrebovať,možno by bol fajn rontgen.Mne dala teraz na kašeľ dr.kortikoidny sprej,tak ma dusilo (nemala som kovid)

janage
1. jan 2024

A vylezala si poriadne v posteli? Pýtam sa lebo mňa upozornila dr. že riadne vyležať aj keď takmer nie je teplota lebo inak sa často stav skomplikuje. Atb som ja napr. ani pri jednom svojom covide nemala.
Určite CRP a RTG a ďalšie vytery plus kultivácia, aby atb boli účinné.
Rtg by ukázalo či nemáš zápal dolných dýchacích ciest.

autor
1. jan 2024

@janage Tak, doktor povedal, ze mozem mat zapal priedusiek. Minule ked som tam bola, tak mi pozrel len hrdlo, popocuval ma a to bolo cele. Jasne, vylezala som to a v lekarni mi povedali, aby som ani nejedla nic mliecne, tak aj to som dodrzala, tak fakt som uz zufala s tym kaslom a s horuckami. Uvidim, co mi povie zajtra. Ze vraj kasel moze trvat aj 3-4 tyzdne.

autor
1. jan 2024

@nelca0510 Ak by som ich potrebovala, tak jasné, že ich budem brat, len boli by to uz 3trie po sebe a zase nie je dobre stale tie antibiotika brat.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
1. jan 2024

@miriam11 to som tiez skusala aj majorankovy caj, ako si to teraz napisala, aj slez lesny, aj zazvorovy caj a nič mi nepomohlo. Kaslem od 18teho.

lenkakravcova
1. jan 2024

Po takmer mesiaci kašľa mi zabral: Isoprinosine + Triffed zelený.
Nič iné nezaberalo.

oli18
1. jan 2024

K abtb sa neviem vyjadrit, ale Codein a Erdomet su velmi dobre lieky. Mne prave Codein vyliecil pokovidovy kasel. Drzim palce, nech si skoro ok..

autor
1. jan 2024

@oli18 Mne zatial codein ani erdomed nepomohol a codein mam dnes na vecer posledny liek. Ked som bola mala, tak tento liek zabral hned, ale teraz nie. Dakujem, snad to bude lepsie.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
haggard_222
1. jan 2024

CRP robia z prsta aj v Dr. Max lekárňach, majú na to prístroj a robia to na počkanie, príp. je k dostaniu aj domáci CRP test z krvi z prsta. Ten vám napovie či máte infekciu a či sú antibiotiká nutné.
Na kašel mne pomáhal Bronchipret, je to na bylinnej báze, ale vždy mi pomohol, a potom Sinupret kvapky alebo napr. Mucoplant sirup, neviem či sa môžu kombinovať. Sinupret mi tiež vždy pomáhal, aj sestre to dávala mama keď bola malá a pomáhal, on robije hlieny ktoré Vám zatekajú a ktoré vykašliavate, uvoľní ich. Celkom rýchlo to zvykne zaberať. S Mucoplantom som mala teraz prvú skúsenosť, ja som mala hlieny v nose a pekne mi ich rozbil a ostali také tekutejšie a potom som sa ich ľahko a rýchlo zbavila.
A určite vitamín C 500-1000mg denne teraz, a ja osobne by som aj multivitamín nasadila. Prípadne aj niečo na imunitu, napr. 100% rakytníková šťava, tuším aj tú majú v DM, alebo nejaký prípravok z rakytníka či echinacey, kľudne aj len čaj.

janage
1. jan 2024

Ak sa vracajú horúčky rozhodne by malo byt rtg urobene a crp zopakovať

trinityf
1. jan 2024

Na covid atb? To je uplne zbytocne. Pravdepodobne sa ti uz teraz nieco pridruzilo k tomu. Ja nie som lekar, ale po takej liecbe by ti mal spravit sedimentaciu, poslat na RTG pluc... taketo bezucelove predpisovanie atb je na dve veci. Ja som mala covid dva tyzdne. Ziadne atb, len paralen, sirupy na kasel mucosolvan, sinupret, kalciovy sirup a vitaminy C, D, zinok. Treti tyzden sa kasel postupne zhorsoval, zlty hlien, prieduskovy kasel, tak mi na stvrty tyzden predpisal azytromicin. To som dobrala, stav sa zlepsil ale len trochu. Nadalej beriem sirupy. Postcovid. Pocitam s tym, ze toho kasla sa dalsi tyzden este nezbavim.

autor
2. jan 2024

Ženy, takže som dnes bola u toho lekara. Spravil mi crp a to my vyslo 5. To nie je ani zapal, ale predpisal mi antiobika opat uz tretie, klacid. Bral mi aj krv. Poslal ma na RTG hrudnika, tak uvidime, čo bude. Teraz som do 8meho na Pnke a snad tieto antibiotika uz zaberu. Povedal, ze ten kasel a teploty su asi z toho covidu.

janage
3. jan 2024

Držím palce a daj vedieť ako rtg dopadlo.

lukbe
3. jan 2024

Teraz sú také hnusne prechladenia. Ja ani nemám covid a ťahám už mesiac. Tiež crp 5. Nechcela som ATB, napokon teplota a kašeľ, tak ch už beriem. Aj codein beriem.Len sa čudujem tej kombinácii erdomed a codein, lebo jeden je na vykasliavanie a druhý na zastavenie kašľa.

autor
3. jan 2024

@lukbe No, lekar uz bol zufaly a nevedel co mi ma dat, lebo ja mam od malicka take zachvaty kasla, že ma ide zadusit, ked som chora. Takže daval antibiotika, rozne druhy liekov na kasel a ked mi vcera povedal, ze mi da este Klacid tretie antibitikta, tak ma skoro porazilo. 3antibiotika po sebe, no neviem, kto to kedy videl. A ja si myslim, že mi mohol dat na kasel sirup triffed zeleny. To je na vykasliavanie, ak sa nemylim, ale zase nechcem mu hovorit, co mi ma predpisat. Na RTG ma mohol poslat uz omnoho skor lebo som takto od 18teho decembra a uz je to moc.

lukbe
3. jan 2024

Ako som písala, erdomed je dobrý na vykasliavanie, ja som ho brala týždeň a teraz som prestala, lebo kašeľ sa zmenil na suchsi a dráždivý,tak mi dali ten codein na zastavenie, a to beriem aj antihistaminiká a 2x spray od alergologicky. Asi to chce len čas.

janage
3. jan 2024

Neberie sa naraz kodein aj erdomed. Ak už tak na vykasliavanie ráno, naobed a poobede maximálne a codein na tlmenie na noc. Inak sa budeš dusiť.

autor
3. jan 2024

@janage Ja som to tak brala, ako som mala napisane. Erdomed vzdy rano a na obed. Codein len na noc.

janage
3. jan 2024

Tak to sa takto zvykne brat

janage
3. jan 2024

A ten rtg ako teda dopadol

autor
4. jan 2024

@janage To zatial netusim. Dnes rano si idem pre tie vysledky a daju mi nejake Cdcko, tak bude asi ten rengen a s tym pojdem 8.1 k lekárovi a on mi potom povie, podla toho rengenu, čo dalej. Dam vediet.

autor
8. jan 2024

Ahojte, tak dnes som bola u toho lekára a som zdravá. Kasel mi presiel, aj teploty. Posledne antibiotika mi dali Klacid 500ku a potom este triffed ten zlty sirup a toto mi dost pomohlo, ale antibiotika posledne trocha aj zhorsili moj stav. Nakolko z Klacidu som dostala silnu alergicku reakciu. Takže mam pod ocami vyhadzane, cervene flaky ze vraj je to z toho. Lebo som to dostala, ako som zacala brat tie antibiotika a doktor mi na to dal mast Locoid lipocream a nejaké lieky na alergiu Aerius, tak snad to pomoze. CDcko mi nakoniec nedali len nejaky papier, kde bolo popisane. Nemam zapal pluc. Pluca mam ciste, nie je tam ani ziadna infekcia. Taktiež vytery z nosa a z hrdla a krv, to je všetko ok, nie je tam ziadny zapal, tak som rada. Doktor mi este povedal, ze mam si davat pozor, aby som neochorela do 3-4 mesiacov lebo potom mi ziadne antibiotika uz nepomozu nakolko teraz som vybrala 3je. Z toho som mala 2x azitromycin na covid. Ze mam brat vitaminy a davat si pozor. A zajtra skoro po mesiaci do prace, tak sa tesim 🙂. Zelam vsetkym vela zdravia 🙂.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
8. jan 2024

@taynee Jasne. A probiotika mozem douzivat aj ked antibiotika uz neuzivam?

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
8. jan 2024

@taynee Dakujem pekne za radu.