Covid-19 - skúsenosti a priebeh

sofimatko52
9. nov 2020

Dobrý deň milé babičky,mamičky a dami .
Veľmi rada by som poprosila či sa tu niekto nájde kto mal skúsenosti s covid19. Viem že všade o tom počujete, ale zaujímalo by ma aky to malo prebieh.
A tiež ako to zvládli deti a či sa u nich prejavili nejaké príznaky.
Ďakujem pekné

vikss1
9. nov 2020

@sofimatko52 kazdy ma nejaky iny priebeh. poznam ludi, ktory dostali zapal pluc a museli ist do nemocnice a poznam zase aj takych, ktory nemali ziadne priznaky. je to tazko, zalezi aj od imunity cloveka.

mogaa
9. nov 2020

@sofimatko52 tých diskusií sú tu desiatky, stačí si ich pozrieť .....a ano, každý môže mať diametrálne rozdielne príznaky a aj priebeh ochorenia.....niekoho "len"bolí hlava a má teplotu, iný má len nádchu a škrabanie v krku, ale niekto má ťažký priebeh napriek tomu že nepatrí do rizikovej skupiny a nemá ani žiadne pridružené ochorenia....z môjho okolia poznám 30-tničkučo po prekonaní Covidu pred cca 2,5mesaicom má stále problémy s krvným obrazom a od tej doby je stále na ATB lebo jej nevedia znížiť zápalové parametre.....niekomu ostane po prekonaní "len" strata čuchu, inému poškodené plúca.....nikto nevie ako jeho telo zareaguje na vírus.....

marty_4
9. nov 2020

kazdy to preziva inak, mam znameho, co je cerstvy 40tnik a teda nezvlada to najlepsie, ma zapal pluc a je slaby, unaveny, ono vela zalezi od imunity a mnohi ani len nevieme v akom stave ju mame

petamich
9. nov 2020

moji velmi dobri znami mali horucky, nemohli dychat opisali to akoby im slon stal na hrudi, nevladali vyjst po schodoch na terasu

majamat
9. nov 2020

ja som ochorela pred 11 dnami., 10dni horucky a bolesti celeho tela. tiez strata cuchu, uplna par dni,a le uz sa vracia, strata chuti max. 2 dni. to som musela kavu vyliat, lebo bola hnusna. obcas nejaky iny prejav, len vo velmi amalej miere a len jednodnovo. no teraz aktualne 1 den bez teploty, som unavena, nadchu moc nemam,a le vecer mam upchaty nos, kasel mam malo, ale mam pocit, ze mi nieco sedi na hrudniku ( som prieduskarka ), chodit mozem aj dlshie, ale ked stojim mam slabost, zle mi travi. v robote by som teda este fungovat nevedela.

mm je aktualne asi 3 den chory a ma nadchu, mal 1 den zvysenu teplotu, je unavenejsi. no zvlada to o dost lepsie. caka na PCR test. dcera zdrava, netestovana.

kamoska mala zas zavrate, slabost, silne krce v zaludku a bez teploty. jej mama aj vracala, inak rovnake prejavy 2 dcery zdrave, jedna testovana a negativny, druha nema este 10r. mama pozitivna.

kolegyna pozitivna, priznaky presne neviem, asi mala aj horucky, tusim aj vracala a pretrvaval dlho kasel. jej syn len slaba nadcha a jej mm a dcera negativni.

a mam viacere dalsie kolegyne pozitivne. niekto to znasa lahko, niekto tazsie, co udajne zavisi aj od mnozstva zanesenych virusov a deti to postihuje minimalne.

kubkovamama
9. nov 2020

Známi celá rodina,najprv on 33r vyše 39horucky,slabý ako mucha.Manzelka s novorodeniatkom pozitívny bez príznakov,2r drobec pozit.bez príznakov.Moja dcéra 4r bez príznakov,jedine sa mi zdá trochu nervoznejsia a 2 dni ma miernu hnacku.Zvysok rodiny sme negatívny.

abigail88
9. nov 2020

@sofimatko52 ja som bola dnes na pcr teste, nakolko svokra bola na celoplosnom pozitivna a byvame v jednej domacnosti. Horucky nemam, ale hlava ma boli uz asi 4-5 dni takmer vkuse, nepomaha paralen, brufen ani nalgesin, co som zatial skusala. Citim sa uplna slaba, celu noc spim, nakolko muz si berie deti na noc a aj tak sa rano budim uplne bez energie, navarim alebo nieco chvilku porobim a uz mi je na odpadnutie. Boli ma aj hrdlo, sem-tam kaslem, ale najhorsia je bolest na hrudi, preto som isla aj na test, lebo to som v zivote nemala. Naozaj akoby Ti niekto sedel na plucach a mas problem sa niekedy normalne nadychnut...tolko u mna cerstva skusenost. Deti mame 5 a 2 rocne, chvalabohu su ok, mladsia dcerka mala raz zvysenu teplotu a miestami je taka unavenejsia a starsi syncek mal trochu chyteny hlas. A zabudla som, je mi vkuse zima, ale az tak ze mam triasku.

sofimatko52
autor
9. nov 2020

Ďakujem vám za vaše skúsenosti. A dúfam že to niejako zvládneme. Ale na jednom sa dohodneme nemôžem sa nadýchnuť úplne ako keby som slona mala na hrudníku. Sme všetci pozitívny cela rodina. Kto ma mám 3 malé deti . Najmladší len 10 mesiacov, nevládzem ani k nemu vstávať večer sami budi . Veľké deti len tak troška nádcha nič závažnejšie. Ale mi dospelí tak ako vy teploty,strata chutí,čuch,úplne. .......
A kde ešte všetko doma vydezinfikovat keď už ideme spať,lebo nevládzem to robiť cez deň. ....
Dúfam že to dáme a držte sa aj vy milé baby dúfam že to zvládneme nielen mi. Ale všetci ostatní držím palce

majamat
9. nov 2020

@sofimatko52 drzim palce. ja som mala najhorsie to, ze ma bolelo cele telo. no vzdy sa to zhorsovalo so stupajucou teplotou. pomahali an to lieky na teplotu a to bude Paralen,a lebo Ibalgin, pripadne aj Metamistad mi clekom fajn stahoval teplotu, hoci som ho uzivala hlavne na bolest.

mayush789
9. nov 2020

@sofimatko52 moja sestra mala velmi tazky priebeh vek 38 bola v nemocnici mala teploty nevedela sa poriadne nadychnut jej muz podobny priebeh ich 3 rocna dcerka slaba nadcha jeden den teplota ona to znasala najlepsiem byva s nimi aj svokra a ta bola bez priznakov .

tanika
9. nov 2020

@abigail88 poprosím s tým dýchaním to mám aj ja takto . Ale žiadne teploty, bolesti a PCR test v piatok negatívny , taktiež neg. Dva 2 antig. testy negatívne .
Ja fakt neviem čo to mám. Preto má zaujíma čo Vám vide na teste .

jeennyv
10. nov 2020

@sofimatko52 kamoska mali tiez cela rodina, jej mala to znasala najlepsie, muz najhorsie a citili sa tak, ze vystriedali vsetky priznaky, kazdy mali cca tri dni ..teplota, bolest hrdla, hlavy,kasel nakn iec stratili cuch chut

majamat
10. nov 2020

zaujimavy clanok v ktorom je aj vysvetlenie, preco niektori ludia mozu prekonavat covidovu infekciu ovela tazsie aj ked su mlady. suvisi to s tym,a ko zijeme. v tom clanku je aj reklama na nejaky prstroj o ktorom som nikdy nepocula a netusim, ci skutocne ucinkuje, ale info su tam zaujimave
https://www.kingray.sk/a/ako-covid-19-zhorsuje-...

poopsie
10. nov 2020

Prajem vám rýchle uzdravenie, zaujímalo by ma či ste vyskúšali acylpyryn či aspirin? Zinok - zinkorot a vitamín C a D?

abigail88
10. nov 2020

@tanika tiez negativna...akurat mi prisla sms...pritom pri ziadnej nadche ani chripke som taketo bolesti nemala, aj hlava ma vkuse boli...ale tak stale existuju aj ine choroby ako covid, len psychika uz asi robi svoje

majamat
10. nov 2020

@poopsie kedysi sa Acylpirin pouzival dost, ale moze drzadit sliznicu zaludka, preto sa z toho upustilo a pouziva sa skor Paralen.

poopsie
10. nov 2020

@majamat práveže jeden lekár tvrdí o dobrých účinkoch... Presne z tých dôvodov, čo sa písali v článku... Náhoda? Nemyslím si..

majamat
10. nov 2020

@poopsie ucinok nemusi mat zly, ale poskodzuje zaludok. kedysi sa tieto lieky bezne davali pri teplote. a prislo sa na to, ze mnoho ludi trpelo poskodenim zaludka, moze to vyvolavat zapaly vystelky zaludka, krvacave prejavy. samozrejme sa to skor vyskytuje pri uzivani dlhodobo vo vyssich davkach. neviem o co iny ucinok by to mohlo mat oproti paralenu.,
este u starsich ludi sa dava casto leik menom Anopyrin,a le to je ovela nizsia davka ako ma bezne Acylpyrin. a tusim Anopyrin obsahoval nieco, co menej drazdilo zaludok, ale neviem ci si to dobre pamatam

poopsie
10. nov 2020

@majamat ja som len poukázala aj na tento liek 🤷‍♀️keď sa ho bojíš pre vedľajšie účinky tak radšej nepoužívaj ani Nasivin

majamat
10. nov 2020

@poopsie och, to teda nie je to iste. ja nehovorim, ze sa ho bojim. ja ti vysvetlujem, ze kedysi sa zatrhlo pouzivanie takychto liekov koli neziaducim ucinom, neviem o tom, ze by sa pouzivanie Nasivinu zatrhlo koli podobnym nezaiducim ucinkom, nehovoriac o tom, ze Nasivin je liek s meisntym uvinkom, co Aspirin teda rozhodne nie je a ma ucinok celkovy. a tiez netusim, preco si sa na toto tak upla a takto reagujes. fakt nechapem. to co pisem su fakty, ktore ucia zdravotnikov an skolach.

poopsie
10. nov 2020

@majamat akobsa to mohlo zatrhnut keď sa dá kúpiť v lekarni?

majamat
10. nov 2020

@poopsie tak nei zatrhnut ( to som pouzila ako slengovy vyraz ), ale uz sa neodporucalo uzivat ho pri teplote. kedysi sme Paralen neuzivali vobec a teraz zrazu sa uziva o 106. preco asi?

poopsie
10. nov 2020

@majamat ja poznám ľudí čo bežne užívajú acylpyryn 🤷‍♀️takže túto otázku prečo asi? Ti nezodpoviem.

majamat
10. nov 2020

@poopsie ja nepoznam ani jedneho,a ni to dr. neodporucaju, ked ma niekto teploty

majamat
10. nov 2020

@poopsie 3 odsek https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-ve...

aj ti ho skopirujem V minulom roku dostal Štátny ústav pre kontrolu liečiv 1 038 hlásení. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi nedošlo v celkovom počte k výraznej zmene, zvýšil sa však podiel hlásení, ktoré upozorňovali na vážne poškodenie zdravia. "Závažný nežiaduci účinok je taký, ktorý pacientovi spôsobí ujmu na zdraví, ohrozí ho na živote, trvalo poškodí organizmus alebo spôsobí aj smrť. Napríklad ak pacient po užití acylpyrínu začne krvácať do žalúdka či tráviaceho traktu," hovorí prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor. Stúpajúci počet týchto hlásení je podľa neho spôsobený tým, že lekári sú čoraz disciplinovanejší a upozorňujú na ne.

majamat
10. nov 2020

@poopsie acylpyrin inhibuje cyklooxygenazu, ktora je zodpovedna za ochranu zaludocnej sliznice. co znamena, za ochrana zaludocnejs liznice je narusena, dalej ma vplyv aj na zrazanie krvi - znizuje ju hlavne vyssie davky. davky 100-200mg sa povazuju za bezpecne, no bezne Acylpirin na teplotu obsahuje 500mg.
cize kombinacia - poskodenie zaludocnej sliznice so zvysenou krvacavostou moze byt nebezpecna.
tu je to popisane https://sk.wikipedia.org/wiki/Kyselina_acetylsa... a mas tam aj neziaduce ucniky a hned prve je toto:
Dráždi tráviaci trakt, môže spôsobiť žalúdočné vredy a krvácanie do žalúdka. Kvôli svojmu vplyvu na krvné doštičky môže spomaliť zrážanie krvi alebo vyvolať silnejšie krvácanie pri menštruácii u žien.

poopsie
10. nov 2020

@majamat a teraz sa zamysli zrieduje krv a covid ju zhustuje... O čom bol tvoj článok?!

majamat
10. nov 2020

@poopsie a teraz sa zamysli, Acylpyrin ovplyvnuje trombocity a koronavirus ju zhustuje na celkom inej urovni, dalsia vec je, ze v tom clanku je popisovany zavazny priebeh Covid infekcie, cize sa to netykalahsich stavov. a navys poskodzuje zaludocnu sliznicu.

jessicai
10. nov 2020

@poopsie asi od februára som každý deň s rodinou brala vitamín A, B, C, D, E a zinkorot a napriek tomu, že som sme si dávali pozor používali dezinfekciu a rúška sme boli dvaja zo štvorčlennej rodiny pozitívny na covit pri prvom testovaní.

majamat
10. nov 2020

@poopsie len tak mimochodom, mna v tom clanku hlavne zaujala info o tom, ako to v tele funguje, ak mame obdobia, ked menej pijeme, to su presne tie veci, cim ovplyvnujeme stav naseho telo a preco niekto toto moze prezivat lahsie a iny nie, hoci je mlady a bez zavazneho zakladneho ochorenia. a urcite toho, co to ovplyvnuje bude viac. silne pochybujem, ze taketo znalosti, ak su potrebne a aj pravdive, lekari nemaju.