Ahojte. Potrebujem Vašu pomoc. Mojej mamke dnes stanovili Covid-19 / prvý sme mali ešte keď začínala korona/.
Doktorka jej predpísala ACC LONG a Isoprinosine.
Má príznaky, že strašne kašle...v podstate v kuse takmer 24 hodín denne kašle už po dobu pár dní. Len až dnes sme zistili, že dostala Covid.
ACC LONG jje predpisala doktorka kvoli tomu, že musí vykašlať hlien, no nevieme presne rozpoznat, ci má suchý, alebo vlhký kašel. Doktorke sme povedali, že má hlieny a treba ich vykašlať, len mám dojem, že sme asi zle urobili , lebo dnes si dala prvé dve tablety a strašne kašle a tvrdí, že hlieny nemá. Tak zrejme asi potrebovala nejaké antitusikum a nie expektorans, neviem.
Isoprinosine si tiež má dávať 2 rano, dve na obed a dve vecer. Máte prosím niekto s týmto skúsenosti? Vcera vecer sa skoro zadusila, asi ze jej upchal nejaký hlienik hrdlo. Má zároveň aj strašne zapálené hlasivky, lebo nevie poriadne rozprávať. Snímok RTG je údajne v poriadku. Dávam jej obklady, no neviem ako znížiť tú teplotu, má stále 38,2 alebo 38,5 C.
Neviem, či Isoprinosine a ACC long sú vhodné, poradte co urobiť. Ten kašel neustáva, ako hovorím, nevie z neho ani spať. Kašle v kuse, možno s 10 sekundovými pauzami a je strašne vyčerpaná. Dakujem za každu radu :((
@crysol u mńa bol priebeh ako na hojdačke....prvý deň som občas zakašlala, druhý deň som celý prevracala a bolela ma hlava a potom sa to už len striedalo, občas kašel, občas hlava, občas niečo bolelo, do toho pálenie nosnej dutiny, odišiel mi čuch a pri konci aj chuť....ale už je dobre...tam naozaj tých pár dní len vydržať....merajte saturáciu, ak by bola pod 90 alebo okolo 90 volajte pohotovosť.....čo sa týka karantény, netreba sa spoliehať len na tých 5 dní, ja smne doktorka povedala že do práce až budem negatívna a bez príznakov...no negatívna som bola na 10deň(od prvého testu, príznaky som mala 2dni pred pozitívnym výsledkom), čo sa týka príznakov tie jej môžu trvať lahšie, ja zakašlem aj teraz občas.....čuch a chuť sa mi vracia postupne....po korone ak by jej odišiel čuch či chuť, nech si nasadí Revitanerv, mne osobne to zaberá a čuch aj chuť sa postupne vracia
Ja som tiež začala dosť kašľať a vystúpila mi teplota a hneď mi nasadil dr antibiotiká. Musela som mať už sekundárny zápal, lebo antb hneď zabrali na kašeľ
ATB sú na bakteriálne infekcie, nie na vírusové......takže ak nemá pridruženú bakteriálnu infekciu tak ATB jej budú k ničomu.....dávajú sa skôr antivirotiká, ale to len pri ťažších stavoch , prípadne pri starších ročníkoch....žiadne lieky špeciálne na covid stále nie sú, niektoré z liekov sa dávajú lebo vedia zlepšiť príznaky ale vírus ako taký neliečia....
1.zavolat dr. popísať stav, že kašeľ je skôr suchý
2.isoprinosine nezaberie za deň, počkať 2,3 dní, brat podľa pokynu lekárky, nespekulovať.
3. V lekárni kúpiť pleumolysin povedať aké iné lieky berie či môže kombinovať
Pri neurcitom kašli mne sa osvedčilo ráno a na obed lieky na vykasliavanie, posledný najneskôr o cca 15.00 oni nútia vykaslivat. Na noc potom na utlmenie.
4.sledovať saturaciu ako už písali ak klesne pod 90 volať sanitku
5. CRP z kvapky krvi test viete kúpiť aj v lekárni, pripadne v niektorých aj urobia. Budete vedieť či sú potrebné ATB
6. Zábaly teple na hruď.
7. Cibuľový sirup
8. Veľa vlaznych tekutín
9. Ascorvitu kúpiť má tam C,D a zinok v jednej tablete
10. Hlasivky a hrdlo kloktat Glimbax, cmulat niečo s lisajnikom najlepšie livsane a kalciovy sirup, môžete aj hydropastilky skúsiť
Ak je z kašľa vyčerpaná,, nič nevykasliava, teploty neklesaju a trvajú viac ako 3 dní, rozhodne urobiť CRP z krvi kvôli ATB a 2,3 dní by som kašeľ len tlmila. Tussin napr. alebo Pleumolysin a na noc dithiaden alebo zodak (7ks kúpiš bez predpisu) ale tam rozhodne konzultovať s lekarkou
isoprinosine je dobry, ale teda nejde to zlepsenie z jedneho dna na druhy, takze s tym treba ratat. co sa tyka kasla, tak dozaista by som zavolala doktorke, ze nema vlhky, na teplotu si jej co davala?
@crysol isoprinosin som mala pri covide aj ja,je to na imunitu..Ja som mala aj ATB lebo som mala ťažký priebeh,kašeľ silný.. Ale najviac co mne aj synovi pri covidovom kašli pomáhalo,bol čaj z majoránky.Skus,nič tým nepokazis. Každému pomáha niečo iné, ale toto nám ulavovalo, mali sme aj problémy s dýchaním.
Nam po covide dlho nic nepomahalo, skusili sme vselico a pomohla az bylinna tinktura kasel, ktoru nam odporucila znama lebo tiez mala rovnaky problem, je to isto zazrak na kasel https://remedika.eu/products/kasel-bylinna-tink...
@crysol ja som mala koronu cca pred 3týždňami....vypýtala som si Isoprinosine, to čo má aj tvoja mala je to imunostimulátor....tie základné veci asi vieš, nech čo najviac leží s vyššie položenou hlavou, skôr taký polosed, veľa vetrať, čo najviac piť teplé čaje, výborný je Teekane prieduškový, na kašel by som si dala skôr niečo čo je aj na suchý aj na vlhký kašel.....dobrý je aj skorocelový sirup, ja som si k hlave dávala nakrájanú cibulu, hlavne večer, ľahšie sa jej bude dýchať, ja som teda mala dutiny akoby upchaté ale sopel žiadny.....+ nasadiť vitamíny - hlavne D, C a zinok....a tie teplé čaje, či bylinkové alebo ovocné, teplé polievky....ak má teplotu môžeš zrážať...ja som teda mala všetky príznaky okrem horúčok a hnačiek a aj bez sopla....a nech len leží, žiadne upratovanie či sedenie....