Cordbloodcenter - máte skúsenosti?

kris_tin257
5. júl 2022

Ahojte, máte skúsenosti na Slovensku s odberom pupočníkovej krvi? Či už v tomto zariadení či inde?

katulienocka999
5. júl 2022

@kris_tin257 ano, my mame u nich uskladnene.. Odber robili priamo v nemocnici hned ako bol maly na svete... Pri vypisovani papierov som uviedla, ze chcem odber a cca mesiac pred porodom som komunikovala s touto firmou o odbere a aky konkrétny balicek by sme chceli.. A asi mesiac po sa ozvali ci je odber vhodný alebo nevhodný na uskladnenie

kris_tin257
autor
5. júl 2022

@katulienocka999 ďakujem za info, náhodou nepoznáte niekoho kto to potom reálne aj použil tu vzorku? Môj lekár totiž hovorí že v tomto sme ešte ďaleko za opicami že nevedia s tým v nemocniciach robiť a aj pri uskladnení keď to bude treba tak to nevedia použiť. Že v Amerike bežná prax ale u nás pupocnikovy odber nemá význam... Tak preto ma ta zaujima 🤔

katulienocka999
5. júl 2022

@kris_tin257 nie nepoznám 😅 a tiež to tak viem, ze na slovensku zatiaľ pupocnikova nebola použitá, iba v zahranici.. My to preto chceme zrušiť o rok, dva.. Kedze ked bude maly uz vacsi tak to množstvo odberu nebude dostacujuce pre nejaku pomoc ak by potreboval co sme docitali

koniarova
5. júl 2022

@katulienocka999 tiež uvažujem o zrušení.

kris_tin257
autor
5. júl 2022

@katulienocka999 aha, platíte aj nejaký nájom za uskladnenie? Či prečo keď už je to odobraté to chcete dať zrušiť?

katulienocka999
6. júl 2022

@kris_tin257 ano plati sa raz ročne, okrem tej veľkej palky na zaciatku co sa platí (platili sme to tuším na 5x keďže naraz to bolo vela) tak sa platí raz rocne 70e za uskladnenie 😕

katulienocka999
6. júl 2022

@kris_tin257 ako nie je to veľa ked sa to porovná s tou prvou platbou ale aj tak.. Cim dalej je mensia využiteľnosť tak nevidím zmysel platiť za niečo co sa nevyuzije.. Ale ako som pisala chceme pockat ešte rok dva kym to uz fakt nebude vôbec využiteľné a tak zrušiť...si prečítame nove studie ale nemyslim si, ze sa to nejak pohlo vpred 😅

kris_tin257
autor
6. júl 2022

@katulienocka999 ďakujem za info, aspoň som už viac v obraze 😊

cordbloodcenter
8. júl 2022

Pupočníková krv bola na Slovensku využitá viackrát – vlastná aj od súrodenca.

Vlastnú pupočníkovú krv použili slovenskí lekári pri liečbe nádoru mozgu (meduloblastóm) už v roku 2004 u 4mesačného pacienta. Ďalšia liečba vlastnou pupočníkovou krvou bola u dieťaťa s nádorom neuroblastóm, ktorý sa môže vytvoriť z nervových tkanív na krku, hrudníku, bruchu alebo panvy a tiež často vzniká v nadobličkách.

Na Slovensku tiež prebehlo podanie vlastnej pupočníkovej krvi u 11 detských pacientov s detskou mozgovou obrnou.

Pupočníková krv od súrodenca bola u nás použitá 6x – pri leukémiách, Blackfanova-Diamondovej anémii, adrenoleukodystrofii a aplastickej anémii.

Podrobnejsie info nájdte aj na
https://www.cordbloodcenter.sk/liecba-pupocniko...

alebo

https://www.cordbloodcenter.sk/vyuzitie-na-liec...

veronkaha
11. feb 2024

@cordbloodcenter dobrý deň, kde teda na Slovensku sa pupocnikova krv podáva keby sme chceli súrodencovi s DMO ? Mám mesiac do pôrodu. Všade čítam že na Slovensku je to
Nemožné.

cordbloodcenter
22. feb 2024

Dobrý deň,
v prípade DMO sa v dosiaľ publikovaných klinických štúdiách preukázalo, že pupočníková krv zlepšuje klinický stav detí s detskou mozgovou obrnou https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29080265/.
U detí, ktoré nemajú uschovanú vlastnú pupočníkovú krv bolo taktiež sledované použitie pupočníkovej krvi od súrodenca, v ktorej bol tiež preukázaný pozitívny efekt na klinický stav liečených detí. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34085782/
V tomto prípade je potrebné aby mali deti zhodnú krvnú skupinu. Má preto význam mať k dispozícii pupočníkovú krv od súrodencov, ktorá by mohla byť v budúcnosti použitá či už pri účasti v klinickej štúdii alebo pri experimentálnej liečbe. Jej použitie je vždy na uvážení ošetrujúceho lekára.

Takáto forma liečby prebieha zatiaľ len v klinických štúdiách, prípadne na súkromných klinikách. Pupočníkovú krv na podanie pri detskej mozgovej obrne sme už v rámci Európskej únie zasielali viackrát, podania prebehli v minulosti aj na Slovensku. Viac informácií Vám zasielame do správy.

veronkaha
28. feb 2024

@cordbloodcenter kde na Slovensku? Do správy mi napíšete Holandsko a už viac nereagujete.

hankala
1. mar 2024