Čo všetko môžem žiadať vyšetriť z krvi?

veronika_sk000
13. dec 2023

Ahojte, potrebovala by som poradiť, čo všetko môžem žiadať od obvodnej vyšetriť z krvi. Rada chodím k lekárovi pripravená na základe mojich predošlých skúseností. Od septembra mám bolesti stehna, teraz po MR zistili, že mám opuchnuté podkožie, ale nevedia z čoho, vraj asi zápal, ale nejaví sa to úplne ako zápal. Po magnetickej mi začali migrujúce bolesti kĺbov alebo šliach (neviem presne). Vždy navečer sa to zhoršuje, jeden večer mám problém s členkami, teraz tri dni s kolenami, predtým to boli ramená. Ortopéd povedal, že stačí spraviť crp, ale rada by som si vyžiadala toho viac. Ak máte skúsenosť, čo všetko by s tým mohlo mať súvis, sem sa s návrhmi, budem veľmi vďačná. Kreatín a ureu mi robila dva týždne dozadu, kvoli kontrastnej látke, to bolo v poriadku. Ak crp nič neukáže, zvažujú pet/ct, tomu by som sa rada vyhla 😬 Ďakujem za každý návrh 🙏

cherrystone
13. dec 2023

@veronika_sk000 s tymito priznakmi by som si nechala vysetrit krv aj na boreliozu

koniarova
13. dec 2023

Ja by som zase to PET CT prijala.

majamat
13. dec 2023

mozno by bola lepsia reumatlogia, ako ortopedia.

mozes mat fibromyalgiu - ja to zrejme mam, nemam to diagnostikovane, hoci som chodila k reumatologovi,a le on bol dost divny. no podla priznakov byb to mohlo byt ono. a teda moc sa to asi ani diagnostikovat neda. mam to od detsva.
su tpo bolesti v okoli nejakeho klbu, ktora sa siri, vyslovene migruje smerom dalej okolena,d o clenku, neikedy do bedroveho klbu. presne mi na to sedi vyraz starsich ludi - lupanie v nohach.
v detsve ma bolievali skor zapastie, obcas lakte, clenky a kolena. teraz uz mi to zasachuje aj bedrove klby, az smerom k zadku, ramenne klby, az pod lopatku.

videla som video na youtube, kde vysvetlovali, ze je to neuropatia malych nervovych vlaken.

typicke je, ez to zhorsuje chlad a teplo to zmiernuje, len s tym teplom je to take komplikovane, ked ma boli koleno, obviaczem/zabalim koleno, no bolest sa siri a citim ju az v bedrovom plbe, musela by soms a asi obviazat jak mumia.

veronika_sk000
autor
13. dec 2023

@majamat pozerala som si blizsie symptomy a nesedi mi to moc na to, mne tieto bolesti zacali bezprostredne po magnetickej rezonancii, myslela som si, ze mozno je to nejaka reakcia na kontrast alebo to magneticke pole, ale neviem, trva to uz celkom dlho na moj vkus a neviem , ci to suvisi s tou bolestou stehna, robila som si teraz aj domaci crp test a ten nepreukazal ziaden zapal, zacinam byt znacne zufala z toho uz..ortoped este zhodnotil, ze na tom tukovom tkanive vidi velmi jemne strukturalne zmeny a nevie, co si ma o tom mysliet 🤦

veronika_sk000
autor
13. dec 2023

@koniarova urcite tam pojdem, len som dufala, ze nejakym sposobom sa zisti este predtym z coho to je, ktovie kedy mi este daju termin, dovtedy sa asi zblaznim

majamat
13. dec 2023

@veronika_sk000 ok, no doporucovala by som ti skor tu reumatologiu.
existuju ochorenia, ktore je tazke overit u obvodaka, casto sa jedna o autoimunne ochorenia, mozu postihovat cele telo. a teda na toto je odbornik prave reumatolog.
oze skontrolovat aj rozne autoprotilatky, ci produkty imunitneho systemu, ktore s apri prislusnyhc ochoreniahc vyskytuju. su to dost specializovane parametre a pcohybujem, ze by sa v tom obvodak orientoval. ortoped neviem, ten mozno neico z tpoho vie, ale nei ej specialista an taketo ochorenia.

veronika_sk000
autor
13. dec 2023

@majamat dakujem, poriesim to 👍