Čo vám pomohlo po kolapse a vyčerpaní?

xlucia
26. máj 2012

ked ste zazili kolaps, odpadnutie az do bezvedomia z vycerpania, ako dlho ste sa davali do poriadku? a co vam pomohlo rychlo sa dostat do formy, samozrejme okrem spanku?

xenicka13
26. máj 2012

fuha tomuto by mala zabranit rodina aby sa to ani nestalo 🙂

veonka
26. máj 2012

spánok alebo minimálne pokoj na lôžku, magnézium s vitamínom B6, šumivé magnézium, masáž, pozitívne myslenie 🙂 a jedlo ak si na neho v rámci vyťaženia zabudla.
neviem koľko to môže trvať. Prvýkrát- samoliečba mi to trvalo viac ako týždeň. V druhom prípade som skončila na pohotovosti, kde ma napichali magneziom a niečo mi pichli aj na ukludnenie a na druhý deň som musela fungovať, ale užívala som to magnézium...

anjelicek26
26. máj 2012

@xlucia - kamosku z toho vytiahla az krvna transfuzia 😖

xlucia
autor
26. máj 2012

@anjelicek26 nemam od nej daleko

monyccka
26. máj 2012

@xlucia asi hodinu ;) viac casu nebolo.. Ale pomohlo mi to spamatat sa a uvedomi si, kde je sever. Ze nie som na svete sama a nenahraditelna a ze s vacsinou veci mi ma kto pomoct, alebo proste pockaju. Teraz som na materskej, tak to nehrozi, toto bolo este pocas VS, ked som sucasne studovala (denna forma) a pracovala v dvoch casovo aj fyzicky velmi narocnych pracach. Este v ten vecer(asi tri hodiny po opusteni nemocnice este s dierou po infuzke) som musela do prace, no hned na druhy den som spomalila. Nic nie je take dolezite ako zdravie.
A pomohla mi spominana infuzka ako akutne riesenie a nasledne som musela upravit stravovanie, doplnala som si vela glukozy pocas dna, zaradila som do stravy zazraky ako melasa, cerstve ryby, zelenina, pohanka, pseno, klicky a ine dobroty o ktorych som dovtedy pomaly ani nechyrovala. A povinne som si dala 8 hodin spanku, nech bolo potrebne urobit cokolvek. Ak to nevychadzalo inak, spala som na viackrat pocas dna, ale spala som. Celkom fit som bola asi po mesiaci, mozno dvoch..

martinkatinka
26. máj 2012

Ja som odpala počas tehotenstva dva krát, inak mimo tuším iba raz.... ale ked cítim, že mi je zle, že mám nízky tlak a že som strašne unavená, dám si šumivý multivitamín, nejaké ovocie alebo proste vypijem niečo, čo má minerály a ľahnem si.

xlucia
autor
26. máj 2012

@veonka mne dali tiez infuzku, ale dobre to teda nie je ☹

xlucia
autor
26. máj 2012

@monyccka nuz mne sa to stalo prave na materskej. pre deti som nenahraditelna, neviem kto iny by sa one staral. to tu ale neriesim

svetielkoand
26. máj 2012

@xlucia no par krat som uz skolabovala - vacsinou vtedy, ked som menej pila, nebrala zelezo a spavala menej ako 5 hodin denne, okamzite sa treba hydratovat, doplnit rychly cukor (najlepsie glukopur s vodou), najest niecoho lahkeho, nasadit zelezo a ist spat 😉

maznacik007
26. máj 2012

no je to mozno blbe pocut ale kazdy sme nahraditelny... a najma preto ze mas male deti sa potrebujes cim skor dat dokopy cize vela spat, jest lahke jedla, magnezium, neriesit nepodstatne veci a oddychovat...

xlucia
autor
26. máj 2012

@maznacik007 nepotrebujem poucovat. mali sme tazke obdobie zachvatov. ked to pride, musim jednat a synovi pomoct, aby sa nezadusil. hlavne v noci. bolo toho vela. blbosti neriesim.

mummy01
26. máj 2012

@xlucia no podla mna je rozdiel ak skolabujes z nejakej momentalnej priciny-malo si pila,jedla ci spala alebo mas dlhodobejsi nedostatok tekutin,jedla,spanku ci popripade ine starosti a problemy.V tom prvom pripade sa organizmus rychlo zregeneruje ak na chvilu vypnes a postaras sa o seba.No v druhom pripade to bude dlhodobejsi proces a urcite sa to nezaobide bez vydatnej pomoci tvojich blizkych.Ja som uz parkrat odpadla,odpadavam ked som chora a mam teplotu,vtedy nemozem byt sama ale rychlo sa z toho spametam pretoze je to len momentalny stav-kombinacia nizkeho tlaku a teploty.

mummy01
26. máj 2012

@xlucia uplne ta chapem,taketo obdobia zazivam aj ja so syncekom a chapem aj to ze sa citis byt nenahraditelna.Je to ale velky tlak na teba ako na cloveka a vybera si to svoju dan.Ver mi ze ja som na tom velmi podobne ako ty,tiez som pre maleho v mnohych veciach nenahraditelna,mnohi ludia to nechapu a nikdy chapat nebudu.

xlucia
autor
26. máj 2012

@mummy01 no ved... ja viem ze to nie je idealny stav, ale fest neviem ako inak. niekedy sa pohraju so svokrou, starsi tam moze spat max. jednu noc, aj to ho davam zdravotne dokopy tyzden po... mladsieho tam spat nenecham, neda sa....
cize oddychujem kolko sa da, ale je to malo. starsi ma uz 5,5 roka takto. vycerpava ma to

katka1981
26. máj 2012

@xlucia, moja svokra by ti vedela poradit 😝 Brali ti krv, aj hormony? Mozno by bolo dobre vylucit ci islo len o vycerpanie alebo cinemas iny problem. Viac ti zial neviem poradit, pretoze viem, ze ak by ta vedel niekto odbremenit, uz tam mal byt.

xlucia
autor
26. máj 2012

@katka1981 jooooj moja. svokra ich ma velmi rada a je velmi ochotna, nemozem povedat ze nie. ale trufa si vyrazne viac, nez realne vladze. a hlavne nula bodov v posudzovani ich zdravotneho stavu. ona pletie lieky, zle zaklada inhalator, nerozozna larygitidu od astmy... 😝 tadeto cesta nevedie, zial ☹
a iny nema kto
hej brali mi krv, aj ostatne, ja som strasne unavena

mummy01
26. máj 2012

@xlucia no ja viem...ja takto ficim uz 2 a pol roka,zo zaciatku to bolo tazke aj fyzicky,mala som od unavy triasky,horucky,nejedla som-ale nastastie som nikdy kvoli tomu neodpadla ale teda zanechalo to stopy na psychike ☹ teraz sa vsemozne snazim vzdy ked to ide aspon na chvilu vypnut no nie vzdy sa to da.

xlucia
autor
26. máj 2012

@mummy01 joj a vy preco takto? u nas ked sta starsi konecne trochu stabilizovat, ze som neinfakrtovala pri kazdom tazkom dychani, tak do toho padol mladsi. astma je strasna svina ☹

mummy01
26. máj 2012

@xlucia no my nemame astmu,ale teda casom nas asi postretne aj ked dufam ze nie.Maly ma inu chorobu ale to je v tomto pripade jedno,kazda mama choreho dietatka to ma niekolkonasobne tazsie.No a ked mas chore deti 2 tak to chapem ze uz je toho dost.Ak mas ale tak ochotnu svokru tak nech ti pomoze aspon cez den,niekedy aj chvila pomoze.Ja mam tiez svokru ochotnu ale ako si pisala ty tak aj ta moja nevie odhadnut riziko a dosledky....
A skusali ste na astmu ist na liecenie?Mna syncekove liecenie postavilo na nohy,neskutocne som si tam oddychla...

slivka3
26. máj 2012

@xlucia Tak u mňa zabrali magneziovky a sirup Peritol, po ktorom som pribrala,to my pomohlo.A hlavne spánok,spala som štyri dni vkuse.Ale u mňa to je iné,mne má kto pomôcť s deťmi.Takže po tom kolapse,musel všetky povinnosti o deti,domácnosť prevziať manžel,aby som sa ja mohla dať dokopy.Ale ešte pol roka po kolapse nie som úplne ok,ale už aspoň nemám tie pocity na odpadnutie.
Deti a choré deti dajú veru veľmi zabrať,tiež mám syna chorľavejšieho,ale nie chvalabohu až tak ako sú tvoji.Môj je už našťastie,v stave,keď je už skoro úplné zdravý,po astme ani stopy klop-klop až to nezakríknem.
Želám Ti až sa čo najskôr dáš do kopy a hlavne,aby Ti v tomto ťažkom období mal kto pomôcť s deťmi a domácnosťou.Drž sa.

nika2003
26. máj 2012

@xlucia v prvom rade skus trosku mysliet aj na seba, nie len na deti a muza 😅 😅 az potom mozes byt dobrou matkou a manzelkou, takze oddych, masaze, nieco na povzbudenie a dohodnut sa s niekym na varovani aspon 1x tyzdenne a ist hoci aj sama na kavu, mne to zabera 😀 😀

monyccka
27. máj 2012

@xlucia v pripade, ze mas chore obe deticky, jednoznacne by som sa snazila vybavit liecenie - na dva-tri tyzdne ;) Deckam to istotne neuskodi a Ty si tiez oddychnes, ked sa aspon o stravu bude starat niekto iny..

sue
27. máj 2012

@xlucia a okrem toho, čo tu už písali kočky, tak by som zaobstarala pani alebo slečnu na všetko v domácnosti - varenie,upratovanie,nákupy,žehlenie... a to liečenie isto vyskúšaj...

maminka11
27. máj 2012

@xlucia je to velmi tazke ☹, vsak sama vies a aj to tak zrejme citis 🙂, mozno nejake rastlinné preparaty - mne jedno obdobie pomahalo z www.energy.sk - GYNEX, CELETIN, CHLORELLA - ale nie vsetko naraz, postupne a na vyčepanosť spánok, ale nechcem radit, citala som tvoje prispevky - sama vies co, ale neda sa ☹
prajem aby toto obdobie rychlo prslo a bolo lepsie aj tebe aj detom 🙂

ajca123
27. máj 2012

@xlucia ahoj som matka troch chlapcov,6r,26mesacneho a 4 mesačného...
Prvy a druhy syn si neustále robia zle a zle.. Starší naučil toho mladsieho hlúposti
Na cely dom čo je dost veľký som sama a toho pradla čo mám v satniku má ide porazit...
A aj o zahradu sa staram ja..
Ale mám v dome pomocnikov a to sú mycka,susička,robot čo vytiera dlazku a teraz dostanem robotický vysavač...
Cez yzden chodíme von s kamoskou a víkendy mame s tatinkom 🙂))
A ked som zrela na prašky tak idem nakupovať

janinah
27. máj 2012

@xlucia v tomto prípade" bičovať zdochýnajúceho koňa" je hlúposť,tým chcem povedať,že branie kdečoho na podporu energie a sily je len provizorne riešenie,ty potrebuješ zmeniť spôsob fungovania vašej rodiny,nájsť si poriadnu pomoc /manžela,svokru,kamarátku,opatrovateľku/ a to aspoň na pár mesiacov,kým sa budeš cítiť lepšie,choré deti ťa isto potrebujú,ale nehovor mi,že nutne musíš práve ty variť,prať,nakupovať,starať sa o dom...

kvojtanikova
27. máj 2012

@xlucia pises ze "svokra nevie rozoznat laryngosku od astmy ... a iny nema kto" - a co tvoj manzel? Ten hadam musi vediet ake lieky beru vase deti, ich aplikaciu, atd. Ty si na materskej takze on zrejme pracuje aby ste mali peniaze. OCR-ky, dovolenky ma uz isto vycerpane, no ale v takomto vaznom stave co opisujes by hadam nemal byt problem ist z jeho strany na PN (akoze), to mu predsa zamestnavatel nemoze zakazat, a aspon tyzden prevziat tvoje povinnosti. A po druhe - teraz sa neuraz - nie je predsa mozne aby si ty bola jedina kto sa vie o tie deti kvalifikovane postarat, nech su aj chore. Pojdu do skoly a ty co? pojdes s nimi? bude mat zachvat v triede - budes pri nom? minimalne manzel teda a svokra, ked pises ze je ochotna, skus jej teda ukazat, co ma presne robit, pri takom kasli podat toto, pri inaksom iny liek... Ty beries na seba prilis mnoho povinnosti a jeden kolaps moze nasledovat druhy a co potom? Mozno nebude vsetko na prvykrat podla tvojich predstav, jasne, ze ty vies najlepsie co a ako treba robit, ale pokial nenaucis aj inych ludi co maju robit tak sa fakt zenies do nemocnice...

cairka
27. máj 2012

@xlucia , astma je sviňa, poznám, Ale pokiaľ majú záchvaty noc čo noc, tak máte zle nastavenú liečbu... takže ako prvé riešiť s alergológom...my sme tak mali minulú jar, po zmene liečby to nie je úplne 100%, záchvaty sa občas objavujú, ale rozhodne nie tak často...
A druhá vec, ktorá viem, že je ťažká, nebrať si k srdcu každý záchvat...áno, chápem, že v dobe záchvatu adrenalín lezie do výšin, ale po odoznení záchvatu si povedať : "fajn, zvládli sme. Už je dobre" nebyť stále v pohotovosti, kedy zas záchvat príde. Lebo vyčerpáva práve ten stres z čakania viac, ako samotný záchvat, vtedy sa adrenalín postará, aby si reagovala správne. Mám jednu astmatičku a jednu epileptičku, takže viem, o čom píšem

severankasr
27. máj 2012

zažila som, skončila v nemocnici na pozorovaní, pomohla infúzia, zavodnenie organizmu, po fyzickej stránke sa telo spamatalo ale po tej fyzickej, stále nie...aj keď človek zmení životosprávu, psychika robí svoje, niekedy pomôže ozaj až dobrý psychológ či psychiater...

irriss
27. máj 2012

@xlucia
Po opravdovem kolapse a vytizeni az do bezvedomi,o kterem pises...pomuze jen nemocnice a "lekarsky predpis" a pilulka..
Bohuzel nejde o "zazracnou pilulku", aby ses postavila na nohy, musis se oprit hlavne o sama sebe...a nespolehat na ostatni... ☹
Az kdyz najdes silu v Tobe same, muzes si rict o "pomocnou ruku"...jinak nezmuzes NIC...
nikdo Te nedokaze zvednout...dokud v sobe nenajdes silu a krasu a hlavne SMYSL proc a jak jit dal... 😉

V techto pripadech mame my zeny, maminky velke stesti..na nohy nas postavi SMYSL zivota..nase DETI... 😉
i kdyz jsou to casto prave oni-DETI, co nas dostaly na zem.. ☹ 😠