Ahojte ako ste prišli na to že máte psychické problémy a čo vám pomohlo? Môj problém je taký že mám už niekoľko mesiacov tráviace ťažkosti, výsledky sú ok..viem normálne fungovať doobeda aj poobede ešte ale okolo piatej, šiestej akoby utne a ja sa cítim úplne nepoužiteľná. Som z toho už nešťastná, niekedy som chodila večer aj na návštevy, do reštaurácie alebo hocikam von a odkedy mám tie problemy so žaludkom sa môj život otočil o 360° a ku večeru už kvôli tomu ani nikam nechodím 🥲cítim tlak, plnosť na žalúdku, niekedy sa k tomu pridružia aj nevolnosti - musím si ľahnúť, dať si zazvorovy čaj a po hodine, dvoch mi je zasa lepšie. Myslíte že to môže spôsobovať psychika? Neskúsil by mi niekto poradiť čo s tým ak mal/má niekto podobnú skúsenosť?
@deti95060810 u gastroenterologa bral mi vzorky žalúdka na histologiu
Áno, u mňa sa psychika prejavuje hneď na žalúdku - nevoľnosti, guča v hrdle, bolesť žalúdka - ale ja to mávam ráno po zobudení. U mňa to začalo pracovným vyhorením, neskôr depresie. Riešila som to návštevou psychologičky, neskôr psychiatričky a nasadením antidepresív.
na gastro OK? výsledky už máš?
@michaella24 ja som asi 2 mesiace dozadu začala pracovať v práci v ktorej mám stresy a mám pocit že to mám ako keby už spojené jedno s druhým stres z práce plus k tomu tie tráviace ťažkosti.. tráviace ťažkosti mi začali síce skôr ale tá práca mi k nim moc neprispieva no ..
@deti95060810 ano mám tam bolo všetko v poriadku..je pravda že ma napadli ešte intolerancie si dať vyšetriť , preto sama neviem čo mi môže byť
Odsleduj si čas medzi zjedením obeda a začiatkom pocitu KO. Žalúdok možno máš v poriadku, ale niekde ďalej možno je problém. Pakreas, žlčník, pečeň ? Pancreolan nepomáha?
To niesu vsetky vysledky
Ja ma takéto problémy od hrudnej chrbtice presne ako opisuješ. Bola som na magnetickej potvrdili mi protrúziu. Musím cvičiť. Neviem akú máš prácu a či to nemôže byť aj niečo takéto. Tiež som bola na gastro a tam bolo všetko ok. Chodim aj k psychologičke a psychiatrovi. (depresie) Beriem lieky ale bolesti mam stale takže ja to mam od tej chrbtice.
Tak treba si vyriešiť na gastre všetky vyšetrenia a uvidí sa. Ja som vedela s istotou odkiaľ pramenia moje problémy. Môže to byť kľudne aj jedno s druhým.
@taktotedanie a aké ešte? Na gastre mi dali len lieky na trávenie (Itoprid) a povedali že to trvá aj niekoľko mesiacov kým sa to dá dokopy že to nejde zo dňa na deň..ďalšie testy mi už nenaplánovali, tak ja už neviem 🤷♀️
Alergie intolerancie atd
Traviace tazkosti suvisia so stresom a psychikou a naopak. Je to spojeny kruh.
Mám presne to isté, akoby si opisala mňa. Tlaková bolesť v žalúdku, len poobede, iné časti dňa nie. Na gastre ok, tiež mi dali Itoprid. Veľmi skúsený gastroenterológ, trochu sa poznáme, mi úprimne povedal, že stresy, tiež sme riešili intolerancie ale povedal mi, že takéto prejavy to nemá. Intolerancia sa prejavuje najmä v čreve, nie v žalúdku a trva niekoľko hodín od požitia daného jedla, niekedy až na ďalší deň. Nemusí ani ísť o psychické problémy, ale možno stresy, naháňanie, tlak na výkon. Ja mám veľmi dobrý život, v podstate som sama sebe pani, pracovať musím len veľmi málo, ale napriek tomu sama seba tlačím na veľké výkony. Ako chcem stihnúť milión vecí za deň, som perfekcionista, chcem mať poriadok, navarené tri jedla, odcvicený trening, a milion iných vecí ktoré sama sebe naložím 😆. Ja som si sledovala po akých jedlách to mám, či sa mi nejaká zložka opakuje, ale nič som neobjavila. Ty si si sledovala jedlá? Skús si napísať denník jedál, a tiež liekov, vitamínov v daný deň, či v ten deň cvičis a čo si cvičila (silové, kardio, joga), koľko spíš, či si sa v ten deň ponáhľala, viac stresovala, atď. Ako často to máš - každý deň? Ja napríklad aj dva mesiace nič, a potom v jeden týždeň 3-4 krát. Musím si ľahnúť, skrčiť sa a po cca 1-2 hodinách to prejde. Gastroenterológ mi povedal že takýchto pacientov majú v dnešnej dobe na dennej báze, klinicky v poriadku, ale je to skôr psychosomatika, resp. telo sa hlási svojim spôsobom že sa mu niečo nepáči, štýl života, atď.
Helikobaktera máš negatívneho? A ako to uzavrel gastroenterológ - akú diagnózu ti povedal, resp napisal do správy? Máš ísť ešte na kontrolu?
@20lucia20 môžem ti napísať súkromnú ss?
Jasné
Ja som mavala pocit plnosti a divnr mi byvalo vtedy, ked som mavala kyselinu ( ale zvacsa mi nevystupovala hore) a mala helicobaktera.. vecer som nemohla jest nic tazke, max.jogurt.. alebo ovocie... Ale helicobakter.minsposobil aj dalsie tazkosti neskor, tak som zistila, ze ho mam a brala lieky.
Kup si na internete Mastichu
píšeš že výsledky sú ok... aké výsledky