Čo vám pomohlo na chronickú bolesť brucha?

anka712
18. aug 2019

Ahojte, neviem ani ako začať. Mám problém, len ešte sama neviem aký. Chcem sa vás spýtať či náhodou nemáte podobnú skúsenosť alebo neviete čo by to mohlo byť. Dva roky som mala po sebe helikobaktera ktorého som liečila atb, tento rok mi opäť začalo bývať zle, myslela som že sa vrátil ale testy ukázali že je už negatívny no moje bolesti brucha stále pretrvávali. Bola som na sono všetko v poriadku, jedine čo mi zostávalo bola hadica do žalúdka z ktorej sa stále vyhýbam. Tri týždne som mala do dovolenky a bála som sa odísť z domu niekoľko km preč aby mi tam nebolo zle. Doktorka mi ale povedala že tam na problémy zabudnem, bude mi lepšie a aby som na dovolenku išla že nič hrozné mi nebude. Tak som samozrejme išla, na dovolenke sme boli týždeň absolútne som nevedela že mi niečo doma bolo, naozaj mi bolo lepšie. Vrátili sme sa z dovolenky, už sme doma dva týždne a snažím sa nemyslieť nato či má bude bolieť brucho alebo nie. Už mi ani nebýva tak často zle, skôr mám problém taký že má aj bez bolesti brucha napína ale nikdy nevraciam. Nie som tehotná. Rozmýšľala som už či si mám kúpiť tie probiotiká, len sa snažím všetko riešiť najlepšie bez tabletok aj keď možno toto by mi pomohlo. Už mám niekedy pocit že keď mi je zle tak je to zo stresu že sa bojím že mi niekde vonku bude zle. Neviem či je to psychika, stres alebo nejaké naozaj vážnejšie zdravotné dôvody. Zažili ste už niečo podobne alebo to práve prežívate ? Pomáhajú nejaké lieky, cvičenie, strava alebo niečo podobne ? Budem vďačná za každú radu.

judar
18. aug 2019

Toto presne som aj ja zazivala...zial ma to tak vytocilo ze uz ale 4 roky som u doktorky ani nebola lebo tocila si svoje ze vraj klamem alebo namyslam si somariny...nemam chut ani chodit po doktorom a to sa v noci sem tam v noci budim nato ze mi hrdlo zalieva zaludocna kyselina alebo ma zacne brucho boliet z nicoho nic a sem tam hnacka...ja napriklad som obmedzila "kysle" veci a jedla" kecup alebo nejem plnenu papriku alebo rajcinove polievky alebo calamadu ci kvasenu kapustu atd a je mi fajn

anka712
autor
18. aug 2019

@judar no aj mna keď začne bolieť brucho tak z ničoho nič, ešte minuly rok a predtým rok som vedela že to bol helikobakter ale teraz už ozaj neviem. Ešte som rozmýšľala či mi nemohli tie antibiotiká pokaziť žalúdok keď je to trojkombinácia a ja som probiotíka k tomu nemala. A ja zase veľmi ľúbim aj plnenu papriku aj rajčinovu polievku, ale naposledy keď som jedla polievku tak má bolelo brucho. Ale aj mám pocit že nejaký vplyv má nato určite aj strava a niečo by som tiež mala vysadiť.

stanulienkat
18. aug 2019

Podla mna mas zvysenu kyselinu. Vygoogli si dietu,co mozes a co nemozes jest. Z toho bolieva brucho. Vylucit sladkosti,cokoladu,mentolove,kofein,paradajky,kysle... stres..

judar
18. aug 2019

@anka712 ja neviem ci je niekedy dobre spoliehat sa na to co doktor prespise...bo tiez som chodila aj na hadice aj na neviem.co vsetko aj tolko liekov mi popredpisovali ze prd makovy z toho...max mi staci kedtak zohnat jedny tabletky na zaludok ktore su na recept ale v niektorych lekarnach pustia aj bez receptu lebo ti za okienkom su si vedomi ze je vela ludi so zaludocnymi problemami

jaja1979
18. aug 2019

@anka712 pozri príznaky crohnovej choroby
@anka712

anka712
autor
18. aug 2019

@stanulienkat môže byť aj to, ďakujem musím zmeniť stravu.

anka712
autor
18. aug 2019

@judar no veď práve preto by som chcela ísť prírodnou cestou a nie cez lieky ktoré predpise doktor. Najskôr skúsiť niečo čo by mohlo zabrať a v poslednom rade by som dala lieky

anka712
autor
18. aug 2019

@jaja1979 z toho všetko má jedine boli brucho to je všetko

mareka49
18. aug 2019

Moze to byt nabeh na zaludocne vredy, alebo pokazena klapka, ktora ti prelieva kyseliny tam kde nemaju byt.
Skryty potlaceny stres? Rodina praca buducnost? Strava? Ako to ze ta to mimo domu nebolelo?
Ked budes pocuvat pokyny lekara hadica sa da zvladnut

mareka49
18. aug 2019

Skusila by som vyradit kavu, vyprazane jedla, sladkosti, prilis korenene a alkohol nazaciatok

anka712
autor
18. aug 2019

@mareka49 nefajčim, nedrogujem, nepijem alkohol, nepijem kávu. S tým jedlom je to horšie to je pravda, jesť mi chuti a je jedno čo je to. No mimo domu mi nebolo zle a ani má nenapinalo na dovolenke, ako to? No to práve neviem🤷‍♀️Nepotrebujem hadicu, keby mi bolo zle každý deň na nevydržanie tak idem ale prečo by som mala ísť do takých vyšetrení keď mi to možno ani netreba. Chcem začať najskôr inak ako trápením. Skôr strava, probiotiká, pohyb, cvičenie a podobne či niekomu niečo takéto zabralo či má niekto nejaké skúsenosti podobne ako ja.

naloxon
18. aug 2019

@anka712 Tiež to mam keď vypijem poobede alebo podvečer kávu s mliekom. Zeleninu, ovocie a syr tiež jem len do obeda, tvaroh radšej ani nejem. Keď to nedodržím mám kyselinu, bolí ma žalúdok a je mi na vracanie. Lekárka mi povedala, že môžem jesť všetko len si mam zistiť čo sa kedy môže jesť.

jana005
18. aug 2019

@judar ahoj, môj ocko mal podobné problémy a zistili mu žalúdočné vredy. Ale on mal tých symptómov oveľa viac, píšem len pre istotu, aby si išla aj tým smerom

anka712
autor
18. aug 2019

@naloxon aha, no aj ja sa budem musieť naučiť s tou stravou, lebo hádžem do seba jedno cez druhé

jana005
18. aug 2019

@anka712 ja by som na tvojom mieste na to vyšetrenie išla. Keď ti nič nezistia, potom budeš môcť ísť prírodnou cestou. Ale aspoň budeš mať istotu.
Môj päťročný synovec to zvládol pred mesiacom, zvládneš aj ty

anka712
autor
18. aug 2019

@jana005 ahoj, ako mu to zistili? Ako často ho bolelo brucho? Boli tam nejaké príznaky?

nikpa
18. aug 2019

@anka712 na problém so zaludkom všeobecne pomáha Masticha, mne teda veľmi pomohla a probiotikami nič nepokazíte. A čo sa týka hadice, dá sa to prežiť, neboli to len je to nepríjemné

anka712
autor
18. aug 2019

@nikpa áno chcela som vyskúšať aj tu Mastichu. Dá sa aj otvoriť kapsula a zjesť len prášok či nie? Lebo mám problém s prehltanim veľkých kapsúl

brankova
18. aug 2019

@anka712 Ahoj, mne napadla histaminova intolerancia, ked si spomenula paradajkovu. Obsahuje histamin. Robila Ti gastro testy?

anka712
autor
18. aug 2019

@brankova ahoj, no to si nemyslím, to nejde len o paradajkovu polievku. Doktor mi ale robil nejaké testy minuly rok no a jedine čo som mala zvýšené bola laktóza.

miroslava2904
18. aug 2019

Podľa mňa prichádza do úvahy aj tá psychika, nakoľko sa to deje iba doma..ale určite treba skúsiť nejakú diétu - obmedziť potraviny z ktorých je vám zle... ako odporúčajú vyššie, možno sa to upraví...

anka712
autor
18. aug 2019

@miroslava2904 no veď tiež si myslím že máte pravdu, budem musieť skúsiť upraviť aj tu stravu

mareka49
18. aug 2019

@anka712 hm. Tak este raz by som sa pozrela na tu stravu. Je tam dost polievok, vlakniny? Nie su tam sladkosti, cokolada na polohladny zaludok? Casto pecene, casto vyprazane. Samozrejme, da sa aj bez gastra poskusat. Ja som ale bola a diagnoza bola "nabeh na zaluducne vredy" oslabena klapka, myslim pazeraka.
Upravila som vyssie spominanymi postypmi. Ked to na mna ide, spomenie si, aha, fakt som zas jedla casto suche, pila viac kyslej kavy, sladkosti, dala som si poharik a hned to rozozeniem..
Tolko moja skusenost. S homeo alebo bylinkami nemam skusenost. Len zaludocne caje a to mi nepomahalo

anka712
autor
18. aug 2019

@mareka49 polievky jem veľmi malo, sladkosti zjem hocikedy, nemám pravidelne raňajky, obed a ani večeru čo mi chuti to zjem. Jem aj vyprážané jedla, skôr tie nezdravé veci mi veľmi chutia. Zistili Vám to pri hadici do žalúdka ? Ako často vás bolelo brucho alebo ake príznaky ste mali?

stanulienkat
18. aug 2019

@anka712 no hadzat do seba jedno cez druhe je tiez zle. Jest male porcie. Posledne jedlo max. 3 hod. pred spanim. A skusila by som na zaciatok aj lieky od doktora,pretoze znizuju kyselinu a robia ochrannu vrstvu na zaludku,cim sa predchadza vredom. Na tie si pri kyseline nachylna. A na hadicu by si mala ist,lebo je dolezite vidiet,co tam mas. Nador ,alebo vredy musi doktor vidiet,to ti nevycita z oci.

anka712
autor
18. aug 2019

@stanulienkat no ja si myslím že tie vredy alebo nejaký nádor by sa za tri roky preukázal dostatočne či sa mýlim? A ďalšia vec, nemyslím si že na dovolenke pri mori by mi nič nebolo keby som mala niečo take ako píšete. A s jedlom to nieje dobre, to ja viem ale som tak naučená tak preto chcem teraz zmeniť stravu.

stanulienkat
18. aug 2019

@anka712 no na dovolenke mozno ina strava a nebol stres. Stres urobi velmi vela.

3009
18. aug 2019

@anka712 kľudne to môže byť zo stresu. Skús si kúpiť nejaké prírodné tabletky na uvoľnenie - kde je medovka, valeriána a pod. Uprav stravu a uvidíš.

anka712
autor
18. aug 2019

@stanulienkat práveže na dovolenke som jedla veľmi malo aj napriek tomu že sme mali polpenziu, tak som sa bála aby mi niečo neuškodilo. Ale stres možno áno môže byť kľudne stresom

anka712
autor
18. aug 2019

@3009 áno skúsim aj stravu upraviť a lieky neviem ktoré sú take na ukľudnenie musím to pozrieť nám internete