Prosím ak máte niekto doma nejakú literatúru, knihy, recepty.....Hľadám rady, pre svojho ocka. Mal silný zápal, teraz má črevo na 3 stranách veľmi oslabené, nevieme čo variť...ĎAKUJEM
@reni1512 urcite by som vylúčila vsetko mliecne. Mozno občas syr - ale len v malom množstve. A tiez hovädzie mäso. Moj otec mal tiez tento problem. raz sa mu to vrátilo (lebo nebol dôsledný v nemliecnej diéte), ale odvtedy uz 2 roky dobre 😊
Bral nejaké lieky a k tomu mu dr nasadil špeciálne probiotiká. Predtým som take nevidela 😕
@reni1512 ja som mala zápal čreva a pri odchode z nemocnice mi dali brožúru s potravinami a receptami jedál ktoré môžem jesť, preto ma zaráža že tvojho otca neinformovali. No je to už pár rokov a nepamätám si konkrétne jedlá. Odporúča sa bezzvyšková strava a o tej na nete nájdeš dosť informácií.
@mima4 no to absolutne neje...vdaka!
@bettynka222 vylucili sme...len nevieme vobec co a ako varit, aby sa to crevo neprederavilo :-/ vdaka!
@marcelatje informovali nas, no diagnoza znela divertikulitida a ma na jednej strane uplne oslabene crevo, do takej miery, ze by sme sa chceli vyhnut ak by sa dalo prederaveniu... preto sa pytam ci niekto nema viac info o tom...tie brozury su naprd, je v nich nieco, ale je to skor pre sirsiu skupinu ludi, lekari sa s tebou nebabru, daju ti papier a poslu ta domov...
ako radi gucciok85 vsetko co pise vylucit a ten lepok ozaj a hlavne ziadne semienka a celozrnne cokolvek - to je sice fajn ale len pre zdravych ludi to posobi ako smirgel na crevo. najlepsie vyvary zacat polievkami hlavne teple varene a pod. urcite by som aj tie probiotika hlavne tam pozor na kolostrum je sice fajn ale obsahuje mliecnu kravsku bielkovinu - nemusi robit dobre. drzim palce.
@reni1512 ano presne ako píšu baby - nie celozrnne pecivo. Treba jesť skor biele. A co variť? Chude kuracie mäso, ryžu. Treba dat pozor aj na priveľa vlákniny - to tiez škodí. A teda to mlieko uplne zrušiť. Ake ma teraz lieky?
@gucciok85 vážne aj lepok? Nášmu otcovi nastastie lepok neškodí. Len celozrnne, mlieko a hovädzie. A teda ovocie a zeleninu musi tiez s mierou - kvoli vláknine
@bibistec ak polievky, tak nie mastné - to mi robí tiez zle. A berie kozie colostrum 😊
Keď je zápal, treba mať bezzvyskovu stravu, ako sa to už spomínalo.čiže jedlo,ktoré obsahuje málo vlákniny, vylúčiť strukoviny,podľa možností stravu milovať, aspoň kým trvá ten zápal. Amať bezlepkovú stravu a zároveň aj bezzvyskovu, tak to je brutal. Viem o tom svoje...počula som že zápal sa skôr vyliečil kto konzumoval veľa tvarohu.
Pardon,stravu treba samozrejme mixovat, nielen milovať 😅
@bettynka222 ano nie mastne to urcite nie take vodove a pod. a to kozie kolostrum by som neodporucala ta bielkovina je ako kravska je jedno ci kozie ci ovcie tie bielkoviny su vraj podobne mne to alergologicka vysvetlovala ze ak ma niekto napr. alergiu na kravsku bielkovinu nesmie ziadnu tiez.
@bibistec aha, no to si ma nepotešila teda 😜 ono celkovo tie mliecne produkty zaťažujú aj zdravý organizmus. Ja sama sa im snažím vyhýbať. Ale co ked mlieko milujem??? A tiez smotanove omáčky... Skúšala som mandlove mlieko, ale to mi nechutilo. Ani na omáčky neviem aku náhradu mam použiť, aby to aj normálne chutilo...
@bettynka222 mlieko, mliecne tie naduvaju, preto musi zrusit aj to...odporucali nam pohankove mlieko, my sme cela rodina zvyknuty tiez na omacky a zahustovanie atd...bohuzial...musime skusat ine nahrady...urcite sme vymenili muku za spaldovu (chlebovu, aj hladku) a to mlieko neviem kde zozenieme pohankove...aa co sa tyka vlakniny, teraz jej ma jest vraj vela az 200g na den tak neviem :-/ vsade sa pise nieco ine.
@reni1512 ja viem, je to des. A myslíš ze bezlaktozove mlieko a smotana su oka? Ved tam je take problem s tou mliečnou bielkovinou nie?
@bettynka222 toto sme tiez skusali...ale stale ho naduvalo, takze asi je to problem... 😠 otras proste
@reni1512 tak suché mäso s ryžou nam zostava 😝 a ja tak milujem robiť lasagne a všelijaké omáčky. Ach 🙄
@bettynka222 no jo ano pravda, ja uz na mliecne nie som zvyknuta koli dcerke ja sama nemozem laktozu ale zas v bio obchode dostat kde co dokonca taku kokosovu akoze smotanu no ale treba skusat a ochutnat ze co sa da jest. dcerka napr. zje kde aku gebuzinu co by som ja teda nezjedla ale jej chuti
@bettynka222 vies co je otras, nevieme najst ani knihu nejaku normalnu s receptami...same somariny v tych knihach....
@reni1512 a na internete si pozerala? Nas tato ma este aj dnu, takze je to cele "zábavne"
@reni1512 Urcite disciplinovana bezsacharidova dieta a neviem,ci Ti nieco hovori CDS2, alebo MMS1,MMS2
https://www.facebook.com/groups/382886911808866...
Doporucujem precitat toto, ja som mojho otca vyliecil za 5 tyzdnov z rakoviny hr, creva , je to na /skoro/ vsetky zdravotne problemy , jedna sa prakticky o detox od neziaducich latok, ten zapal vyvolalo nieco ,co tam nemalo co robit!!! http://www.kanal22.cz/clanky/rozhovory---kanal-...
@bettynka222 no aspon na mesiac nech vyluci aj celozrnne, aj psenicu a vyrobky z nej, urcite aj mlieko, a uvidi, nic sas mu nestane za ten mesiac.
@reni1512
neviem ti exaktne povedat, co jest, ale urcite NEJEST vyprazane, mastne jedla, kolace, sladkosti a podobny odpad pre ludske telo.