Čo s mŕtvym zubom?

1. dec 2023

Dobrý deň, dnes som bola u zubarky. Jeden zub je vraj mrtvy( spodna 7čka) a mam dve možnosti.. vytrhnúť a nemať nič alebo liečba od koreňa, s tým že to stojí 400eur. Prosím, čo by ste urobili, alebo boli ste niekto v takejto situácii? Stále som na vážkach, najradšej by som s nim mala pokoj, ale zas mám iba 26 🤐 ďakujem za názory.

unicornlady
1. dec 2023

Aj ja mám mŕtvy zub. A čistia mi akurát kanáliky nanovo. A jasne, robí sa to na viackrát, aj to niečo stojí. Ale zase nie až 400eur.
Ja som radšej, ak sa ten zub ponechá. Zbytočné trhať a potom vyrábať nový.

julia2002
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ndrag
1. dec 2023

Mam jeden mrtvy zub uz asi 16 rokov a druhy 3. Ten druhy ma stal dokopy kvoli inym komplikaciam asi 600 eur. Ale stale si hovorim, ze to za to stoji, nikdy som nemala problemy s tymi zubmi. Endodoncia je mensi zasah do tela ako implantat a stale lepsie ako korunka, kvoli ktorej ti mozno obrusia dalsie zuby.

rebrambora
1. dec 2023

Ja mam vytrhnute 6-tky, kvoli tomu, ze boli mrtve. Nemala som ani na vyber. nieje to vobec vidno.

simsalabim
1. dec 2023

Urcite ponechat, osetrit a chranit korunkou.

daniela2202
1. dec 2023

Keď je mŕtvy, nech odpočíva v pokoji ...😂.. nechať tak, chcú len vydrapkať peniaze, a potom ti opäť povedia, že je nanič

strasko
1. dec 2023

Ja mám mŕtvy predný horný - ten som zachraňovala z evidentných dôvodov...
Po čase mi odumrela aj jedna šestka... dala som ju vytrhnúť na odporúčanie lekárky, lebo liečba bola rozbehnutá ale neúspešne, stále sa zapaloval, nedal sa zaplniť, stálo ma to kopu času, peňazí nervov... mám ho vonku nejakých 5-6 rokov a nechýba mi.
Teraz mi síce povedala Dr. že by som si mala dať implantát ale popravde radšej budem mať pokojné ďasno bez zubu ako si nechať vŕtať do kosti...

autor
1. dec 2023

@strasko ja sa len bojím toho, či by mi nechybal pri jedení, predsa len je to tá posledna stolička. Ale presne sa bojim aj toho, že budem doňho dávať peniaze vkuse a nakoniec aj tak pojde von.

strasko
1. dec 2023

nebude ti chýbať vôbec... teda ja som to za tie roky ani jediný raz nepocítila, že by mi nejak znižoval kvalitu života alebo jedenia 🙂

simsalabim
1. dec 2023

@strasko ale ona pise, ze je to jej posledna stolicka. Takze chybat bude a velmi. urcite by som sa zub snazila zachranit, ved ma iba 26 rokov! Ja mam 53 a asi pred rokom? mi takto zachranoval zubar moj prvy zub (vsetky mam svoje). Osetrenie kanalikov atd. a nakoniec korunka. Zub je ako moj. Korunka ho chrani. Vobec by som neuvazovala nad vytrhnutim.

zeldia
1. dec 2023

Mám niekoľko mŕtvych zubov (asi 4) ani by mi nenapadlo vytrhnúť zub. Mŕtve zuby su problém ktore môžu vyrobiť iné závažne problémy napriek tomu by som si ho nedala vytrhnúť. Ak ti ho vytrhne, nový ti nenarastie a posunu sa ti zuby v ústach čiže treba dať niečo miesto neho či už mostík alebo implantát. Bude to drahšie ako liečba kanálikov. Zub liečiť a nechať za každú cenu.

autor
1. dec 2023

@simsalabim nie posledná, že by som nemala ani ieden zub už 😂 ale posledná stolička akože 7ka, ktorou hryziem, že tam budem mať prázdne miesto.. pretože 8ku mi už vyberali, keďže rástla krivo do tejto 7ky

autor
1. dec 2023

@simsalabim mám všetky svoje zuby, zdravé, len táto sedmička je vraj mŕtva, mala som ho plombovany v máji, ale sa mi zlomil 🙄

simsalabim
1. dec 2023

Ja som to pochopila. Ved to, ze na nej hryzies, je dostatocny dovod na to, aby si ju v takomto mladom veku zachovala. Nevies, co sa bude diat na druhej strane. Aby si o par desatroci mala vobec na com zut. A moj zubar tvrdi, ze kazdy chybajuci zub ma vplyv aj na opacnymu stranu (dolna/horna strana). Si mlada, je skoro prist o zub! Vlastnemu zubu, i ked mrtvemu s korunkou, sa nic umele nevyrovna.

jakoma
1. dec 2023

Vzdy ked sa da, zachranuj zub. Ja mam jeden mrtvy uz 14 rokov a je v poriadku, pouzivam ho

kika193
1. dec 2023

si mlada baba, nenechaj si vytrhnut zub! normalne endodoncia, pripadne korunka, ak je zlomeny

autor
1. dec 2023

Ďakujem za odpovede 🙏

k47
2. dec 2023

Ja mám dva mŕtve už asi 7 rokov. Asi to stálo menej, ale tak ceny šli násobne hore aj u mojej zubárky. Zatiaľ fungujú normálne. Veľa som si vtedy vytrpela pri čistení koreňových knálikov a tiež hrozilo, že pôjdu von, ale nakoniec sa upokojili.

autor
3. dec 2023

@k47 je to bolestivé?

kika193
3. dec 2023

endodoncia mrtveho zubu neboli, len je to neprijemne

simsalabim
3. dec 2023

Mna to nebolelo vobec, ved zub je mrtvy.

autor
3. dec 2023

Ďakujem vám, dám si ho teda opraviť.

k47
3. dec 2023

Moje neboli mŕtve na začiatku procesu, takže neviem, ako je to v tomto prípade.

nataliik
4. dec 2023

Tiež som nedávno riešila 1 mŕtvy zuv 6stka. Stal ma zatiaľ 300€, ale nedala by som ho vytrhnúť, chýbal by mi tam.
Ak dá skus ponechať.