Len taká nedeľná úvaha..čo robíte pre svoje zdravie čo sa týka stravy, športu, vitamínov, špeciálnych kúr, joga, meditácia, psychológ, doplnky stravy, čohokoľvek čo Vás napadne.Inspirujme sa navzájom🙂Citate zaujímavé weby, sledujete recepty, rady lekarov?Vasi muži a deti sa stravujú dobre?Čím to je, že veľa mladých žien 30, 40 r berú lieky na tlak, štítnu zľazu, psychiatrické lieky, intolerancie?Prečo niektorí 60-70 tnici sú pomaly dementni a niekto má 85 r a jazdí na bicykli a žije mladistvo da sa s ním o všetkom porozprávať.Je to genetika, prístup k životu, či pracovanie na svojom zdravi a psychike celý život?
Poznám jedného pána, ktorý má cca 70 rokov a na otázku ako je možné že tak dobre vyzerá ( min o desať mladšie) mi vždy povie " každé ráno spravím desať klikov a každý večer sa milujem so svojou ženou" :D
Veľa robí genetika a životný štýl, kedysi sa robilo manuálne veľa vonku, veľa pohybu, jednoducha bezmäsita strava...dnes všetci sedia na zadku, zla ťažká strava, žiadny pohyb, z toho sú choroby a lieky...moja mama ma 70 a neberie žiadne lieky, necvici, ale žije aktívne, pôsobí mladistvo, nikto jej netipuje ten vek, ja takisto
V prvom rade športujem, snažím sa behať 2-3 krát do týždňa vonku či už prši či neprší, celoročne. Tiež chodim cvičiť s trénerkou 2 krát týždenne. Jem denne čerstvé jedlo, nikdy nevarím na viac dní. Varím ráno okolo 5:00 aby som stíhala pred prácou. Riešim, čo vložím do úst či ja či deti. Občas jasné zhrešime. Nepoužívam mikrovlnku zhruba 16 rokov, dbám na kozmetiku, celkovo sledujem čo obsahuje kozmetika, prášky na pranie všetko sa snažím používať čo najprírodnejšie. Zeleninu máme od rodičov, tiež vajíčka. Keď kupujem potraviny vždy čítam zloženie. Ja som zvyknutá toto riešiť x rokov, takže mi to je prirodzené.
Čítam veľa kníh nech som rozhľadená a psychicky v pohode a tiež snažím sa inšpirovať ľuďmi, ktori niečo dosiahli sú optimistickí.
Základ je jednoduchý a nespravodlivý - genetika. Zdraví, silní rodičia, starí rodičia a ostatní pribuzni... Ak to máš, vyhral si na celý život. Stačí normálne žiť, vyhýbať sa extrémom a človek vedie spokojný a bezproblémový život. Ak si potomok z rodiny, kde sa nejaké choroby a predispozície k nim nachádzajú, môžeš sa snažiť, viesť zdravý životný štýl, športovať, kontrolovať stravu, chodiť po preventívkach... A možno si to zdravie vylepšíš a život predĺžiš. A možno aj nie...
Jeme každý deň veľa ovocia a zeleniny. Každý deň ideme aspoň na prechádzku ak nestíhame korčule alebo bicykel. Namiesto telky skladáme obrovské puzzle alebo sa hráme Scrabble, obaja čítame knižky. Partner chodí do fitka, keď bolo kvôli korone zatvorené cvičil doma a chodil behať, ja cvičím pilates. Veľa ľudí iba sedia doma a čumia do telky. Áno, genetika je veľmi dôležitá, ale aj tej treba pomôcť a ak genetika nie je úplne ideálna, tak o to viac ju treba podporiť.
@reisi nie si cez deň unavená?kedy chodíš spávať?
väčšinou zeleninové krémove polievky alebo vývar-- ten robim min. 2 hodiny. A hl.jedlo ryžu alebo zemiaky s kuracim, hovädzím mäsom alebo rybou.
@jani727 varím strukoviny na spôsob mäsa k nim pečené zemiaky, rôzne rizotá so zeleninou, husté krémové polievky, mäso na šťave so zeleninou s ryžou.Kuracie nugetky telacie fašírky v rúre, pečené batáty, ryby v rúre. Veď to sú všetko rýchlovky. Šaláty keď nestíham, tak tie zvyknem dorobiť keď prídem z roboty. Večer si na linku predpripravím potraviny, nech ráno nehľadám, večer namarinádujem keď treba, tiež večer pomeliem mäso na fašírky. Ono to je zvyk. Nevarím sviečkovú ani segedín ani nič čo dlho trvá, to varíme cez víkend a vždy ľahšiu verziu ( ryžové smotany atd).
Spávať chodím medzi 22:00-23:00.
Ja mám 46 rokov.18 rokov beriem antidepresíva,lieky na úzkosť,4 roky už aj lieky na tlak a cholesterol.Pritom pracujem manuálne na stavbe,kde som non-stop v pohybe.Stravujem sa zdravo,ako sa len dá,lebo už aj v obchodoch predávajú hocičo.Nepijem alkohol vôbec,ale fajčím cca.10 ks.denne,ale aj to kvôli stresu.Mám r.dom s 10 árovým pozemkom,čo treba udržiavať,takže sa ani doma nenudím.Vážím 75 kíl,výška 178,čo je akurát.Podla kardiologičke,kde chodím každoročňe raz na kontroli,mám oxidačný stres.Viem s čoho.Z mojej toxickej stresovej roboty.Všetko na rýchlo spraviť,aj ked to nemusí byť kvalitné,podľa šéfa.Urob to rýchlo,zober peniaze,a už zákazníkovy viac nezdvíhaj mobil.Dnešní svet...
Snažím sa chodiť všade pešo 🙂 mam to všade blízko a kedze mam sedavu kancelársku prácu tak aspon takto kompenzujem rýchlou chôdzou