Čo pomôže proti nadúvaniu?

15. sep 2022

Poraďte mi niečo proti naduvaniu. Espumisan, degesin atď vôbec nepomáhajú. Nafukuje ma neustále, mám vetry, preháňa ma a už ma to začína obmedzovať v živote. Som z toho zúfalá,za každú radu ďakujem

petamich
15. sep 2022

mozno by bolo fajn zistit pricinu ako potlacat dosledky - alergie, intolerancie, zlozenie stravy...

autor
15. sep 2022

@petamich mam laktozovu intoleranciu, nič iné mi zatiaľ nezistili

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
15. sep 2022

@taynee ďakujem, skúsim si to dat predpísať lebo mi nezaberá nic

macikovaiveta
15. sep 2022

Obmedziť sladkosti, mne pomohlo

zuzi56
15. sep 2022

Živočíšne uhlie, probiotiká

samuelson35
15. sep 2022

A neprijímaš v niečom laktózu? Toto sú typické príznaky laktozovej intolerancie. Napr. aj v niektorých liekoch, chleboch a v pečive je laktóza. Kontroluj dôkladne všetko čo konzumuješ. Navyše intolerancia znamená, že telo určité množstvo toleruje. Ak by si zjedla veľa mliečnych výrobkov, hoci bezlaktozovych, môžeš mať takéto problemy (v bezl. výrobkoch je 0,01% laktózy)
Kedy ti robili testy? Možno sa pridružila aj iná intolerancia.
My sme v rodine traja bezlaktozovy a každý tolerujeme čosi iné. Ja môžem len bezlaktozove veci, mladší syn dokonca toleruje tvrdý syr aj obyčajný. Ale starší mal aj pri bezlaktozove diéte podobne problémy ako ty a nakoniec (po 10) rokoch mu vyšla aj alergia na bielkovinu kravského mlieka.

kukuk29
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
16. sep 2022

@samuelson35 testy mi robili iba z krvi asi pred 3 rokmi. Keď som bola na alergologii tam mi testy na potravinové intolerancie odmietli urobiť. Vieš mi poradiť kam sa obrátiť keď chcem zistiť ci nemám ešte inú intoleranciu?

samuelson35
17. sep 2022

Podľa mňa na gastre. Aspoň mne to tam robili (tiež ma tam obvoďáčka odmietla poslať, tak som ju zmenila).
Synovi to dala vyšetriť naša zlatá detská lekárka - asi nad rámec svojich povinností. Hlavne že 10 rokov chodíme na gastro a tam mu to nezistili 🤦
Skús vysadiť všetko mliečne a uvidíš, či sa to zlepší. A pozor aj na kozie a ovčie výrobky. To som tiež skúšala u syna doplniť vápnik kozími bezlaktozovymi vyrobkami, ale mal problémy, potom som sa niekde dočítala, že tieto intolerancie na bielkoviny idú v ruka v ruke, len sa často ani nezisťuju... Takže sa stravuje ako vegán akurát je mäso a vajcia🤣
Držím palce. Ak ti to nikto nebude chcieť spraviť, krajná možnosť je dať si to vyšetriť v Medirexe ako samoplatca.

viera77
17. sep 2022

Presne tento istý problém som mala niekoľko rokov aj ja. Najprv sa potvrdila silná intolerancia laktózy, ale tieto problémy pretrvávali aj naďalej. O nejaký čas na to sa zistila aj neznášanlivosť lepku. Dychové testy na SIBO a fruktózu boli negatívne. Všetko sa riešilo na gastre. A problém konečne vyriešený, kvalita života neskutočne zlepšená, strata váhy z dôsledku hnačiek už nehrozí.

autor
17. sep 2022

@viera77 a robili ti gastroskopiu?

viera77
17. sep 2022

Dychové testy na gastre - laktóza, SIBO, fruktóza...a lepok na základe sebapozorovania (v rodine máme potvrdenú celiakiu). Predtým opakovane robená gastroskopia vylúčila u mňa celiakiu.