Čo pomôže na migrénu?

nika122
16. aug 2022

Dobrý večer, chcela by som sa opýtať či nemáte nejaké zaručené triky, ktore pomôžu na migrénu. Trápi ma už vyše týždňa, nešla som do práce, nedokážem fungovať. Bežne tabletky nezaberajú ( brufen, ibalgin, panadol...). Skúšala som Migralgin, no ten tiež neurobil žiadne zázraky. Vie niekto, čo by mohlo pomôcť? Ďakujem

kacena4
16. aug 2022

neurog? a lieky na migrenu? detom zabera aulin

silvusa123
16. aug 2022

@nika122 ja keď trpím migrénou tak si čelo natriem konskou masťou a vždy ma bolesť prejde

andreaak05
16. aug 2022

Mne tiez jedine, co zaberalo, bol aulin, je na predpis.

jumama
16. aug 2022

Moja segra mava migreny s aurou. Ma na to aulin, ale je na predpis. Je to taky prasok do vody.

nika122
autor
16. aug 2022

Ďakujem za rady. Termín u neurológa mám až na konci septembra, tak sa snažím si zatiaľ nejak sama pomáhať. Tá bolesť je chvíľami hrozna. Rodina ma posiela aj na pohotovosť, vraj by mi urobili vyšetrenia

boldo87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gerfinka
16. aug 2022

@nika122 ja som mala raz takú brutálnu migrénu, že som asi 4 dni nedokázala takmer nič zjesť, ani vypiť. Všetko som vyzvracla, do toho teda ešte som dojčila dcéru,už síce nie úplne maličkú, ale dojčila. Tak som išla na pohotovosť, lebo som sa už o seba začala báť. Dali mi infúziu a pomohlo. Aj som sa s doktorkou bavila, že sa cítim blbo, že len pre takú "banalitu" som prišla. Ale doktorka ma upokojila,že som prišla oprávnene

abriela
16. aug 2022

Ked už mas migrenu nezaberie skoro nič. Mne pomaha nalgesin 550 (ten je len na predpis, to je dvojita davka toho volnopredajneho), aj keď prioritne nie je určený na migrenu. Liek, kto. ma zložku kt. učinkuje aj na migrenu je novalgin. Na pohotovosti ti vedia pichnuť injekciu. Lieky musiš vziať keď len začneš citiť bolesť hlavy.
Prajem nech ti je čím skor lepšie.
Skus vysadiť kakao, mlieko, mliečne výrobky možeš. U mňa spušťačom migreny bolo aj kakao.

lily14
16. aug 2022

Tak ja som migrenicka,mne ani aulín,len sumitriptann na predpis a ľadový obklad na ti stranu kde boli ..aj momentálne mám už 2 deň je to hroza

janka1011
16. aug 2022

Súhlasím s @abriela ak sa tabletka nevezme HNEĎ už len pri náznakoch bolesti, tak to už nezastavím. Tiež mi pomáha Nalgesin, ale základ je dať si tabletku už len keď cítim, že ma ešte len ide bolieť hlava.

slovakboy
16. aug 2022

@nika122 treba okamžite ísť za neurológom a on predpise lieky. Maxalt zaberajú väčšinou ale nemusia. Kontrolujú priesvit ciev. Migréna je zmena priereze ciev a keď sa zväčší ten tlak krvi hrozne boli. Ale príčina je komplikovanejšia nie je to cievami ale nejakým neurotransmiterom. Ten mechanizmus nepoznám viem že je zložitý. V podstate najprv sa to cievy zúžia vtedy cítiš tŕpnutie alebo vlčiu tmu máš - slepé škvrny sa ti urobia a potom sa zase prudko rozšíria a to bolí. Bežne lieky od bolesti nepomôžu musia byt určené špeciálne na migrénu. A to urci neurológ.

lienockamalicka
16. aug 2022

Mne pomaha studensia sprcha (nie uplne ladova, ale taka, ako znesies) a aj na hlavu dlhsie podrzim. A z liekov len Flector, no ten je na predpis.

patus_2
16. aug 2022

@nika122 mne zaberá algifen, ale to si musím dať v začiatkoch bolesti. Keď sa to rozbehne tak nezaberie nič. Aulin bol pre mňa prisilny. Teraz, keď trvá viac dní, tak už by som šla na pohotovosť. Zbytočne sa budeš ďalej trápiť. Dajú ti pravdepodobne infúzie, musíš si dať veľký pozor aj na dehydratáciu.

lukbe
16. aug 2022

@nika122 ako píšu, zaberá aulin,ak zatiaľ nemôžeš,lebo je len na predpis,skús si kúpiť panadol Rapid,mne občas zabral aj ten.

dadka3450
16. aug 2022

@nika122 jednoznačne lekár, nie je možné aby ste mali tak dlho migrénu. Lekár dá lieky a nebudú bolesti. Ja viem o čom hovorím. Naposledy som mala takú ale ja to mám spojené s tlakom pulz som mala 125 a vracala som v kuse. Prišla záchranka dala mi infúzie a bola som ok. No musíte to riešiť nemôžete to takto nechať zájsť. Prinajhoršom choďte na pohotovost nech vam dajú infúziu aj ja som tiež tak bola. Inak u mňa na migrénu zaberá mätový esenciálny olej s ním si potierať čelo, alebo flector Rapid ale je na predpis, a hlavne magnézium si dať a piť dostatočné množstvo vody alebo mi niekedy pomôže sa vyzvracat a vyspať to. Ja som mávala migreny strašne kruté ale vždy len jeden deň neviem si ju predstaviť mať týždeň.

elis248
16. aug 2022

Ani mne už poslednú dobu nič nezaberalo. Po pôrodoch sa mi migréna zhoršila až ma brala sanitka. Nemohla som ani vypiť vodu, všetko išlo von. Mala som prázdny žalúdok a stále ma napínalo a vracala som už len kyseliny zo žalúdka. A nie a nie to zastaviť. V nemocnici mi dali infúzie a bolo dobre. Inak už mám sumatriptan na predpis. Migréna je hnusoba, radšej ďalší pôrod ako migréna a to som 2x rodila.

nika122
autor
16. aug 2022

@dadka3450 mne väčšinou spánok trochu pomôže, no keďže to trva už takto dlho, tak sa si nemôžem dovoliť spať týždeň v kuse. Zajtra by som sa chcela poradiť aspoň so všeobecnou lekárkou (keďže na neurologiu mám termín o mesiac ako som spomínala), tak možno ona mi predpíše nejaké lieky, ktoré zaberú.

nika122
autor
16. aug 2022

@nika122 A ešte ma trápi aj to, že táto migréna nastúpi takmer vždy po tetanickom záchvate ( mám diagnostikovanu tetaniu už asi dva roky), naposledy som mala záchvat pred cca 2 týždňami a odvtedy sa začal kolotoč pocitu slabosti, únavy, nízkeho tlaku a posledný týždeň tie migrény.

prasiatko30
16. aug 2022

Na pohotovost a nech ti napichnu infuzku alebointramuscularne analgesikum - to ako mozes byt tyzden bez toho, zeby si bola schopna nieco robit🤷‍♀️A v podstate je najlepsie si dat analgesikum este pred tym ako prepulne to najhorsie - ked uz zacinas mat auru a vies, ze prichadza den D tak hned tabletku. Este moze pomoct aj tepla sprcha na krk alebo na spanky, tma, ticho. Btw ja ked mam migrenu tak nedokazem ani do pc/mobilu pozerat.

nika122
autor
16. aug 2022

@prasiatko30 mne sa tiež veľmi zle pozerá do telefónu. Teraz som si cca hodinku pospala takže mi trochu bolesť utichla, takže sa mi chvíľu dá normálne pozerať na obrazovku. Inak je to masaker. Mám pocit že mi pri tom vybuchne hlava. A ďalšia vec, ktorá ma neskutočne bolí je, keď počujem niekoho rozprávať. Akýkoľvek hlas mi spôsobuje bolesť. Takže to maju so mnou doma momentálne veselé.

luc771
6. jan 2023

Ja som tiez migrenik, neurologicka mi diagnostikovala tetaniu, zevraj z toho mam migreny, ale ine priznaky tetanie som na sebe nespozorovala... Mne na uplnom zaciatku niekedy zaberie kombinacia coca-cola s ladom a citronom, oplachovanie tvare vo fest ladovej vode, muconasal do nosa na lepsie dychanie aj ked nemam nadchu, v chladnicke mam vzdy pripravene gelove saciky a tie si capnem na celo, ziadna tv-pc-mobil... Ked toto nezaberie tak davam Maxal co mam na recept od neurologicky.