Ma niekto skusenosti alebo pribuzneho na dialyze?
Mojmu ocovy ju zacali davat,nahle mu odisli oblicky,za 3 tyzdne mu stupol kreatinin na 1000 .Nikto znamy ani v rodine sme s oblickamy nemali nikdy problem,tak sa nemam na koho obratit,ze co to obnasa,ake nas cakaju obmedzenia a ako sa da s tym fungovat dalej.Za kazdu radu velmi dakujem.
Choď tam raz s ním a porozprávaj s lekárom.urcite pokyny dostal aj otec.tam treba aj stravu značne upraviť.s jedálničkom ti vedia pomôcť diétne sestry v nemocnici.
Môj otec chodil dlho na dialýzu a bolo to náročné...3 x týždenne myslím po 4 hodiny, obličky nenávratne poškodené, mal vtedy 38 rokov, malé deti, do práce už nemohol chodiť...nemohol jesť čo chcel a hlavne bol stále veľmi smädný, mal vysoký tlak, musel kopec liekov užvať, problémom bol aj nízky hemoglobín, vysoký kreatinín, ťažkosti so srdcom, stále opuchnuté nohy...jednoducho tá dialýza je na to, aby prežil ten pacient ako-tak, ale treba si dávať veļký pozor na to, čo jedáva, môj otec mi spomínal jednu pani, ktorá si dala viac čerešní a stálo ju to život.
@lucylaw dobrý deň, prosím Vás, ja by som sa chcela opýtať, keď Vaša mamina chodí na dialyzu, je zaradená aj na cakaciu listinu transplantácie obličky?
@miskamisiq Už konečne áno,ale trvalo to pár mesiacov,pritom predtým jej roky hovorili,že akonáhle začne chodiť na dialýzu,tak ju zapíšu na transplantačný zoznam,ale realita bola iná,na dialyze je od mája a na zoznam ju zaradili asi pred 3 týždňami,musela si doplniť nejaké odborné vyšetrenia (tých je kopu a treba ich aktualizovať každý rok) a plus musela niečo schudnúť,inak by ju nezapísali. Ale už je konečne na zozname,takže už musíme len čakať..
@lucylaw chvalabohu aspoň za to, že je na zozname. A doktori aj vraveli aká je čakacia doba? Lebo niekde, kde čítam, tak je to pomerne rýchlo a inde, že je pacient dialyzovany aj niekoľko rokov, pokým sa dostane na transplantáciu.
@miskamisiq Ono je to veľmi individuálne,mamina mala na dialýze ženu,ktorá chodila na dialýzu 2,5 roka a zrazu jej zavolali,že sa našiel darca..Ale tá baba mala tuším 34 rokov a že v prípade mladších pacientov hľadajú pri transplantácii čo najdokonalejšiu zhodu s darcom,aby nemusel pacient brať až také množstvo liekov na to,aby sa tá oblicka ujala,a teda aby tá oblicka vydržala čo najdlhšie..Takže preto sa v týchto prípadoch môže čakať dlhsie..U starších pacientov sa vraj až taká dokonalá zhoda nehľadá,takže hypoteticky je možné,že budeme čakať menej..Ale ono je to naozaj veľmi individuálne a hlavne rozhodujúce je aj to,či potom telo tú obličku príjme..Mamina má na dialyze pani,ktorá tam chodí už tuším 7 rokov,už dvakrát bola na transplantácii a ani jedna oblička sa neujala 😕
Ďakujem veľmi pekne za odpovede. Mňa ró zaujíma kvôli synovi, má diagnózu chronické ochorenie obličky a ma len jednu, takže raz k tomu dospejeme. Verím, že za niekoľko rokov sa to ešte viac dopredu pohne.
@miskamisiq No ono ideálne v takýchto prípadoch by bol darca z rodiny,vtedy sa to dá riešiť prakticky hneď..Aj u nás sa riešilo,či by tato nemohol mamine darovať obličku,ale bohužiaľ,nie je vhodný..Ja jej bohužiaľ darovať nemôžem,lebo mám rovnakú diagnózu ako ona - polycysticke ochorenie obličiek,takže aj ja raz skončím na dialyze a bohužiaľ aj môj syn..Snáď sa nám to podarí čo najviac oddialiť..
Môj otec chodil na dialyzu 14 mesiacov pred transplantáciou, veľmi sme sa tešili, že opäť budeme v kľude žiť. Bohužiaľ napriek tomu, že oblička sa pekne prijala, mal xy nových zdrav.problemov, najmä z liekov (10x zhubný kozny nádor na tvári,...) a naviac po 2 rokoch po transplantácii začal znova chodiť na dialyzu, a po ďalších 4 rokoch mu tú transplantovanu obličku vyoperovali, keďže mal zdrav.problemy.
Ahojte,vcera ocovy zrobili biopsiu oblicky,tak cakame ,ze co z nej zistia,stale lezi v KE na transplantacnom oddeleni a cez kateter ho dialyzuju,stale dufame,ze sa este oblicky obnovia hoci uz su to cca.3tyzdne co kreatinin vystupal z 100 na 1000 .Nevedia najst pricinu a v rodine nikto s oblickamy problem nikdy nemal,otec ma 70 rokov a v marci mu dali strojcek na srdce(aritmia).
@slavo2121 Moja mamina chodí na dialýzu cca.od.maja,ona ma už 7 rokov len jednu obličku a aj tá už zlyhala,takže teraz chodí 3-krat týždenne na dialýzu..Pýtaj sa na čo chceš,keď budem vedieť,tak odpoviem 🙂