Čo môžem očakávať od seba počas umelého prechodu?

misladelka
25. jún 2012

Endometrióza. Diagnóza, ktorá mi už aj tak dosť strpčovala život, no po operácii ma v stredu čaká prvá injekcia na vyvolanie umelého prechodu. Mám strach. Neviem, aké silné budú príznaky a ako sa zmení moja povaha. Lekári ma "ubezpečili", že budem mať všetky príznaky klimaktéria, je to naozaj tak? Ženy, ktoré ste to podstúpili, čo si o tom myslíte? Prosím o radu, pretože fakt neviem, ako to zvládnem... 😒

xlucia
25. jún 2012

umely prechod v 26 rokoch??? a ako chces mat potom deti?? nerozumiem. a myslim ze je to blbost, si primlada. na takeho nieco by som pristupila iba v pripade ze by mi to pomohlo trebars na vyliecenie sa z rakoviny alebo niecoho super vazneho

pink_lady
25. jún 2012

@misladelka ahoj, skus sa zapojit do diskusie tu https://www.modrykonik.sk/forum/tema/endometrio.... Sama som mala/mam endometriozu, po operacii som mala §tabletkovu" liecbu, a presne rok po operacii mi dr uzv potvrdil tehu 🙂 Takze vela stastia, je nas tu takychto viac ...treba mysliet na to ci ta caka po liecbe 🙂 @xlucia....endometrioza sa naozaj lieci "umelym prechodom" - je to strasne svinstvo, toto ochorenie :-/

agjg
25. jún 2012

Ahoj.Tiež som to mala,na pol roka mi zastavil menzes a asi pol roka po tom som zostala tehu.Veľa šťastia...Inak nemala som žiadne príznaky,nijaké návali tepla,ani nič. 😉

prahaxx
25. jún 2012

je nas takych veru vela, co sme si podstupili, netreba sa tomu poddavat. niekomu je lepsie v lete, niekomu v zime, ja som mala navaly, v letnych horucavach zvlast neprijemne, a podla toho kde pracujete, chcelo by to trosku viac oddychu, horsie som zvladala skolu a pracu v banke naraz, trosku ma boleli kosti, a tazko som niesla injekcie do brucha - 2 tyzdne som mala riadnu modrinu na polovici brucha, ale z odstupom casu - uz som nastastie zabudla na tie stavy, len mi zostal krasny vysledok liecby - moja krasna mala sikovna dcerka. po troch rokoch od liecby je moj zdrav. stav taky vselijaky, Doktori davali ruku do ohna, ze sa mi to vratilo a operacia bude nevyhnutna, ALE! po zmene pitneho rezimu a vysadeni kavy sa mi cysty stratili, len bolesti zostali.
Ak planujete tehotenstvo, je vela zien, ktore po liecbe otehotneli v kratkom case, pokial je to len liecba bez planovaneho tehotenstva, som skepticka, zial akonahle sa hormony dostanu do povodneho stavu, tak sa endometrioza vracia..

lubecka
25. jún 2012

ja to mam trocha v opacnom poradi, bezproblemove otehotnenie, no po dvoch porodoch mi diagnostikovali endometriozu...momentalne mam prvu injekciu..... len by som sa chcela opytat, po akom case od podania prvej injekcie sa vam stav zlepsil resp. prestali bolesti..., lebo ja zatial zmiernenie bolesti nepocitujem.. dufam ze to este len pride..

bobsent
26. jún 2012

ja som mala umelý prechod v 25ke. príznaky začali asi po 3 mesiacoch liečby -lieky som brala 6 mesiacov. nedali mi injekcie ale tabletky čo veľmi ľutujem lebo mali viac vedľajších účinkov ako inj. liečba.
návaly tepla boli ale nie tak hrozné ako som čakala. horšie bolo to z liekov-v podstate sú to anaboliká ☹ bolesť kostí, akné, vlasy nafigu, rástli mi svaly(asi 6 kíl čistej svalovej hmoty) takže svalovica ako hrom v kuse. proste všetko čo sa na žene prejaví keď chýba estrogén.
ale počula som že po inj. to až také nie je.
tiež som sa strašne bála že sa zmením. predsa je to zásah, zastaví sa činnosť podmozgovej žľazy.ale povaha sa nezmenila 😉
pozitívom bolo že prestali bolesti. aj endo ložiská zmizli. žiaľ po dvoch cykloch po prechode to bolo späť ☹ tehu som ostala po 2 rokoch ale nedopadlo to dobre a teraz po 8 rokoch už áno. 🙂 žiaľ endo mám zas späť ☹ na prechod už nejdem, keďže sa mi to aj tak vráti.
držím palce. dá sa to vydržať aj normálne do práce chodiť. potom ťa budú tlačiť čo najrýchlejšie otehotnieť. samotné klimaktérium zvládneš, lebo nebudeš v ňom až tak dlho.

kveta
27. jún 2012

Začína liečba endometriózy injekciami Lucrinu. Peklo. Liekom spustené depresie, pocit nezmyselnosti života, na prechodnú dobu poškodená pamäť a pozornosť, nedokážem prejsť sama cez križovatku, lebo keď sa rozhliadnem doľava a potom doprava, neviem si spomenúť, či vľavo bolo nejaké auto... Nepamätám si vety z receptu, nie som schopná skontrolovať číslo účtu... jednoducho ťažko postihnutá krátkodobá pamäť. V tvári sa začínam gulatiť, trocha mám mužské črty a hrubne mi hlas. Zákaz vychádzať na Slnko. Hrozí veľké priberanie, ale cvičím poctivo medzi svojimi štyrmi stenami každý deň. Nepriberiem ani deko.

hanka1111
27. jún 2012

Ahoj.Ja som liecbu podstupila,ked som mala 20.Najskor ma operovali a odstranili pocetne loziska endometriozy a nasledne som dostavala pol roka Lucrin.bolo to v lete,navaly zacali v 2 mesiaci liecby,bolo to dost intenzivne,dost som sa aj potila,no a o naladach ani nehovorim.bolesti som ziadne nemala.lekari mi odporucali otehotniet cim skor,bohuzial po douzivani injekcii sa mi po druhom nabehnutom cykle menzesu tie mrchy vratili... Mam za sebou 3 operacie,2xIVF a az v tom druhom sa nam konecne podarilo otehotniet,trvalo to takmer 5 rokov vdaka endometrioze.drzim palce,nech u teba liecba zaberie,tie neziaduce ucinky sa daju zvladnut,hlavne si musis hovorit,ze je to len pol roka,nie je to vecnost ;)

jajka27
29. jún 2012

endometriózu mi diagnostikovali v r.1999 po operácii cysty vaječníka.Nasledovala 6 mesačná lnjekčná liečba, ktorú som celkom dobre zvládala, mala som iba návaly tepla. Bola som krátko po rozvode, partnera som nemala,takže ani ten najvhodnejší čas na otehotnenie po liečbe som nemohla realizovať.Potom som si dlho liečila atopický ekzém kortikoidmi, lebo sa mi to hrozne zhoršilo a nič iné nezaberalo. Celé roky som pri MS trpela hroznými bolesťami pre tú hnusnú pliagu-endometriózu.samozrejme za tie roky sa mi stav zhoršil tak,že mám endometriózu IV.stupňa.S manželom sa celé roky pokúšame o bábätko-bezúspešne.V roku 2009 sa nám podarilo otehotnieť vďaka IVF.Boli sme nesmierne prešťastní, ale skončilo to MA v 8.týždni tt, zrútil sa nám svet.O pol roka nato sme skúsili KET, ale nepodarilo sa. A to ešte nehovorím, že som v priebehu necelých dvoch rokov absolvovala operáciu žlčníka, cysty vaječníka, medzitým IVF a ešte operáciu štítnej žľazy. Popritom sme postavili rodinný dom, ale sme nešťastní, lebo strašne by som chcela ešte skúsiť IVF, ale nemáme peniaze. Musím povedať,že po tom potrate mi aspoň odpadli bolesti brucha počas MS, ale zato ma hrozne bolia kríže, kosti, tiež mám problémy s pamäťou....neviem, či sú to následky liečby tými hnusnými hormónmi, hoci to bolo už dávnejšie? ☹

kvetinqa
29. jún 2012

@xlucia netreba nutne reagovat na kazdu otazku na MK, ked absolutne netusis o co ide.. Umely prechod sa vyvolava na kratku dobu- cca na tri mesiace injekciami alebo tabletkami, samozrejme moze to byt aj dlhsie.., aby si oddychli vajecniky, aby nerastla sliznica maternice a tym padom sa nezhorsovala endometrioza. Umely prechod je pri endometrioze bezna liecba pred planovanou stimulaciou, resp. otehotnenim... Je to liecba hormonmi, cize dava zabrat, ale pri endometrioze sa velakrat inak neda....

@misladelka ak sa na to das, tak drzim palce nech to zvladnes co najlepsie!