Pekný večer. Mám muža pracujúceho na 3zmeny, máme 2 deti 2 a 1 rok. Snažím sa byť dobrou mamou a partnerkou, ale nejak na mňa doľahla únava, vyčerpanie a prišli slzy. Staršie dieťa mi už nespava cez deň, nočný spánok nemá celý, budí sa. Mladší potomok je ešte kojený, nedarí sa mi prestať kojiť. Cez deň spí max. hodinu a v noci máva poslednú dobu dlhé bdenia.. Ešte pred mesiacom som všetko krásne stihala, zvládala upratovať, variť, prať starať sa o to aby som tvorila domov...Poslednú dobu ten pocit nemám...Hnevá ma to, už nie som takou skvelou matkou a ženou...Premýšľam, ze začnem užívať niečo na energiu..ale čo???
Stalo sa to už niektorej? Ja neviem čo spraviť aby som to posunula naspäť na tú schopnú ženu/matku...
Nemusis mat vsetko tip top spravene
Nie o tom je zivot.
máš dve malinké deti, ešte dojčíš, nevyspíš sa, tvoja únava je ľahko pochopiteľná. Aj keď muž robí na tri zmeny, treba ho zapriahnuť, toto obdobie je náročné, ale nebude trvať večne. Nemá ti kto pomôcť? Mama, kamarátka, sestra, suseda, neboj sa požiadať o pomoc. Zredukuj varenie na jednoduché jedlá, na žehlenie sa úplne vykašli, piecť tiež len jednoduché koláče, ktoré sa v miske zamiešajú a vylejú na plech. Ak by si sa necítila dobre, išla by som k lekárovi na prehliadku, nič tým nepokazíš. A byť s dvomi deťmi na MD nie je o tom, aby si všetko mala tip top
Nechodis do prace a nemas nad sebou ziadneho sefa ani terminy. Si doma, ked niekedy neupraces, nenavaris tak sa realne absolutne nic nedeje...
Zas to netreba s tou starostlivostou o domacnost prehanat, ked zaspinim tanier,pohar automaticky dam do umyvacky, rano pustim vysavac a dam prat a realne okrem toho nic nie je take co by trebalo robit denne...
Ale veď ty nie si na súťaži o skvelú matku, ženu🙂nesmieš byť na seba taká prísna.
U mňa máš uznanie len za to, že máš 2 deti po sebe
To ročné dieťa veľmi málo spí cez deň a 2r tiež by ešte mohlo spať🙂ja by som sa snažila ich doobeda čo najviac unaviť dať obed a zaľahnúť a ty s nimi ..
@viestta no on musí spať vždy. Pre nočnou , po nočnej po rannej aspoň hodinku a pred poobednou tiež aspoň hodinku/dve doobeda tesne predtým ako ideme obedovat
@elizabet173 nie. Som na to sama, mama sa snaží raz za týždeň prísť, ale poslednú dobu je aj iná vyčerpaná a skôr si sem príde oddýchnuť... nezazlievam jej, tiež to ma tazke
@luccija ale oni nechcú spať. Aj ich vezmem na prechádzku, že cestou domov už musím brat na rukách co nevládzu, ale spanie nula bodov
Spat ???po rannej ako vazne môj muž robí od 6.00 do 17 až 18 skoro každý jeden deň čiže aj víkendy a pomôže
ved aj ty si zacni davat slofika, len tak..pred jedlom, po jedne, pred pracou, po praci🙈 spanok pred a po nocnej chapem..ale zvysok? ..mas doma tri deti
po rannej musí tvoj muž spať?! Vstáva o 4,00? Vtedy by som to ešte chápala, že keď príde z práce, chce si zdriemnuť, ok, nech si hodinku, dve zdriemne a potom môže nastúpiť. Deťom večeru, osprchovať ich a uložiť. Toto by som mu určite netrpela, deti nie sú len tvoje, kedy sa vyspíš ty?
@elizabet173 ja môjmu manželovi nerobím slúžku, vie si nabrať jesť, uvariť, ... Aj kávu, čaj, ale keď príde z práce na hodinu si ľahne vlastne pri káve zaspí. Robí ťažko, manuálne, vonku. A dnes keď už vyše roka sa ani pri obede nemôžeš ohriať, tak fakt dôjde domov, vždy kto je prvý urobí kávu, on si sadne na gauč a zadrieme.
Popros muza o automaticky vysavač. Za mna najlepšia investícia v živote. A niekoho z rodiny, nech ti príde kočíkovať aspoň 1-2x do týždňa
@elizabet173 4:30...ale argumentuje tým, že v noci sa nevyspí.
Domov tvoríte obaja...tvoj muž si spraví oddych koľko sa mu žiada ber si z neho príklad.Je dosť rozmaznany teda, ak niekde nerobí v bani či nemocnici...Tak si aspoň ľahni s deťmi do postele a čítajte si, pozerajte rozprávku, keď nespia nech aspoň oddychujú sedia...
Tvoj muž tiež vstáva ku deťom v noci a pomáha ti s nimi?
@katkami123 nie. Ku menšiemu vôbec a ku staršiemu občas vstane, ale len keď hotové mlieko podá, keď treba prebaliť vždy ma zobudí.... ale v podstate sa dá povedať ze vstávam iba ja.
@luccija sú veľmi živí, málokedy obaja obsadia na raz
s ty sa vyspíš? Ty nemáš možnosť si počas dňa pospať, kde dáš staršie dieťa? Inak ja by som trvala na tom, že si poobede oddýchne, doobeda unaviť vonku, žiadne nosenie, nech sa vybehá a poobede si pôjde ľahnúť, ty sa natiahneš s nimi. Nemusí zaspať, nie všetky deti spávajú poobede, ale si aspoň na pol hodinu, hodinu oddýchnu. Ako som písala vyššie, keď príde z práce, nechaj ho hodinku si pospať a potom mu zaves deti na krk. On robí po rannej doma čo? A keď príde z nočnej, do takej 14,00 musí byť vyspaný a potom? Chápem, že v noci vstávaš k deťom ty, ale staršiemu by som mlieko v noci zrušila, mladšie kojíš, to dáš. Musíš byť trochu tvrdšia, aj na muža, aj na staršieho syna. Pre rodinnú pohodu je dôležitejšia oddýchnutá, spokojná mama, ako utretý prach
Mne moja mala dodnes neprespi celu noc...mam len ju a ked bola babatko bola kazde dve hodiny hore....zlievali sa mi dni a noci...a ja som vtedy magnezium brala....aspon trochu sa mi zda,ze pomohlo...si skvela zena,matka, partnerka....hlavu hore... Nemusi byt vsetko tip top...😉
Tak z čoho sa tvoj muž potrebuje vyspať keď v noci spi v kuse 8 hodin. To ty by si mala tak spat, keď sa v noci nevyspis a nie on. A ty v noci vstavas ku deťom, cez deň tiež musíš na plno fungovať pri deťoch a do toho ešte máš aj domácnosť. A tvoj muž robí co a ako ti on pomáha?
Sorry,tvoj muž je lenivý spachtoš.Môj robil nočné roky a to šiel ráno o 7 a došiel na druhý den po 16tej.a nevyspával po nich ako novorodenec,tam si urob poriadky. Ale hlavne si to všetko prestav v hlave,nechodí k tebe kotrola z hygieny ani zo sociálky,tak uber. Hlavne,aby bolo čo jesť a čo čisté obliecť,ani vyžehlené to byť nemusí.Riadny záber bude,ked nastúpiš do práce,to čo teraz robíš počas 24hod budeš musieť stíhať za pár hodín,ked prídeš uťahaná z roboty.Reči o druhej smene doma sú pravdivé.
Ja robím tiež denne a nočné a ráno vstavam o 4:30 a keď prídem domov o 18:30 fungujem, celý deň som na nohách. Ešte robím aj večeru, upratujem, uspavam dieťa. Pred nočnou navarim, upracem, mám dieťa doma, nespím pred nočnou a to vstávam o 7:00 ráno a celú noc som tiež na nohách a po nočnej spím Max do 13:00. Tvoj muž robí osmičky, čiže to nie je nič strašné, musíš ho nahnať do roboty, veď on stále spí, keď zacnes aj ty pracovať, tak stále bude spať? Keď je unavený z nočných, tak nech zmení prácu, lebo takto bude stále dospavat a ty budeš len otrok v domácnosti
@katkami123 keď ma rannú nespí 8 hodín. Aj keď som navrhovala chodiť skôr spať jednoducho TV musí byť do dákej 23tej. A potom ze ho deti budia, ale keď sa snažím ako len viem aby boli potichu. S mladším som v noci nie raz a hlavne poslednu dobu aj 2 hodiny v obývačke lebo sa mu nechce spať tak aby nerušil...
@laura164 zmeniť prácu plánuje keď pôjdem do práce. Keď už bude druhý stabilný príjem vyšší, než len RP...
Ženy, ale keď on je toho názoru že to spanie potrebuje a ze mu ho nedoprajem a jeho mama ho v tom dlhú dobu podporovala, keď som sa hnevala že spí po rannej. Že on musí oddychovať...Čiže keď na neho dlhé roky neboli kladené vysoké nároky ja to asi ťažko zmením... škoda, že takéto veci človek nevidí predtým ako má deti.
@katkami123 sem tam navarí. Alebo sa chvíľu pohra s deťmi, ale to je skôr o tom ze im pusti rozprávku.... nehovorím, sem tam sa aj aktívne zahrá ale nie je to pravidlo... A co sa týka pomahania v globále , myslí si ze mi pomáha dosť.
podľa tvojich príspevkov je tvoj muž sebec. TV musí byť do 23,00? Tak to je jeho problém, že sa nevyspí, keď nejde spať skôr. Nech spí on v obývačke, keď sa potrebuje vyspať, prečo tam ty chodíš s malým? Tomu by som tým, že ostanem v spálni, nezapínam svetlo a nehovorím na neho, dala najavo, že je noc a spí sa. Postupne pochopí. Tebe môže byť ukradnuté, či boli na muža kladené nejaké nároky, alebo nie, TY si ich mala klásť ešte kým ste nemali deti. Ani na teba neboli kladené nároky, keď ste nemali deti. Skús si zapisovať od zajtra týždeň, koľko hodín spíš ty a koľko on a po týždni to s mužom rozober. A neobhajuj ho, prosím
Neboj,je to len obdobie,a to prejde... zas bude lepšie.. len treba vydržať.. tiež si veľa krát poviem nevládzem,sadnem na gauc,a divam sa na ten bordel.. dam si kávu,pustím hudbu a idem jak mašina.. neboj,tie som veľa krát išla na 100% a telo nevládalo.. prisla som do fázy,keď viem ze sa musím šetriť,ze meisto stáleho upratovania zoberiem deti von... pripadne niečo iné vymyslim.. dve deti po roku nie je sranda,lepšie ti poradia maminy ktoré si tým prešli,ale hlavu hore,nádych výdych bude lepsie.. uvidíš🙂