Ahojte. Prisla som od zubarky a som z toho na nervy. Bola som tam len kvoli vymene starej plomby, nic ma nebolelo, len sa na okrajoch drolila a ked do toho pred mesiacom siahla tym svojim nastrojom, vypadlo trosku viac z nej. Nie zo zuba. Inak ma zub nikdy nebolel, plomba bola len na kraji, ani nie celu polku zuba, rontgen mam rok stary a dnes len odstranila staru plombu, ani jej to velmi neslo, kedze na druhej strane tesnila paradne, tak som citila, ako do plomby vrta. A kedze som na bolest citliva povaha, mam zrejme nizky prah bolesti, a aj sa bojim, aby sa jej nesmykla vrtacka, tak preventivne som nesvoja v tom kresle. A fakt ta stara plomba nesla odvrtat. Dala mi tam vlozku a ze mam skusat, ci je to citlive na studene ci horuce. Cosi mi vravela, ze ak by bol zub mrtvy, musela by cistit kanaliky a pod. A prave toto ma desi, kedze by som nerada o zub prisla a ani nechcem, aby musela z neho nervy tahat. Nemyslim si, že by bol v takom stave, preto ma to zaskocilo. Kedysi mi museli vytrhnut kvoli strojcekom dva uplne zdrave zuby a jeden nikdy nenarastol. Preto dbám na zachovanie chrupu. Zaujimalo by ma, ci vas, ktore mate cistene kanaliky a mrtve zuby, ci ste s nimi mali povodne problem, pripadne, ci ste mali velke a hlboke plomby. Alebo co bolo pricinou toho, ze vam museli tahat nervy a cistit kanaliky? Doteraz by tento moj zub bol bez povšimnutia, keby sa ta cca. 10-rocna plomba nezacala drobit v medzizubnom priestore.
@suzitok Mna nic neboli, zub mi nereaguje na studene ci horuce ani plomba, teraz teda vlozka nie je tak hlboko, pod plombou nebol kaz, tak ma to dost prekvapilo, az sa mi nahrnuli slzy do oci, lebo som v tomto poctivka a nemyslim si, ze by to bolo az take vazne. Mozno som to len zle pochopila, ale urcite nebudem moct spavat. Isty cas som z toho mavala aj nocne mory, ked som sa bala o zuby..
Zub nemusi boliet a može tam byt kaz aj zapal. Trebalo by spravit rengen toho zubu aby sa zostilo čo je pod tym. To zubarka odvrtala len čast plomby?
@stefi_k Odvrtala celu plombu, slo to tazko, lebo drzala pevno, ona sa drobila len na jednom okraji, ale zubarka uz to chcela vymenit cele. Dovod vrtania bol len tento, inak ziadny dalsi kaz pod tym nebol, pytala som sa, len ja citim aj vrtanie plomby, som proste citlivka. Rontgen bol robeny pred rokom, plomba vtedy nesiahala ani do zuboviny, ci ako sa vola ta dren, a teraz odvrtala vraj len tu staru plombu. Tak preto som na nervy trochu. Mam len teraz skusat, ci zub reaguje na horuce a teple..
vypĺňanie kanálikov sa robí ak je zub mŕtvy - zub to spevní - takýto zub je funkčný ale je krehkejší. Zub odumiera aj z dôvodu dlhoročnej plomby. Ja mám takúto procedúru nedávno za sebou a dá sa to v pohode vydržať. Je to časovo náročnejší zákrok aj cenovo ale tak ak to treba, tak to treba.
Ten rengen mal nejaku vypovednu hodnotu pred rokom.
@honey12 Ved prave, ze aj casovo a financne problem. A zial, u zubarky cakam castokrat na termin aj pol roka. Mrtvy vraj nie je vyzivovany a zlomi sa, ono sa to nejako sfarbi, ked je mrtvy? Je iny ako normalne zuby? Lebo ja fakt neviem, ako sa to spozna. Ona nepovedala, ze ho mam mrtvy, len si mam pozorovat, ci reaguje na studene a horuce. Nic viac. Mna nikdy ani kazy neboleli, vzdy som si ho nasla skor nez zubarka. Lebo mam take to male zrkadielko. Ale proste pokial tam nic nie je, ani zapal, ani kaz, len sa plomba musela zmenit, lebo kompozity tiez maju istu zivotnost, naco vyberat nervy a urobit ho mrtvym a aby sa neskor zlomil? Nerozumiem tomu.
Mne ťahali zo zubu nervy a čistili kanáliky lebo bol mŕtvy a strašne ma bolel . Kaz som samozrejme nemala a zo snímku zistila že zub je už mŕtvy. Čo to spôsobilo bola stara čierna hlboká plomba..
@kikus7 aj ja mam informaciu od zubára, lebo mi robil rtg v priebehu dvoch mesiacov asi 4krat...kvoli tomu mrtvemu zubu..tak ale on ma spickovu techniku, nie je to bezny rtg pristroj, tak mu doverujem...
Ma zubarka mikroskop? Ak bol zub otvoreny, ked vyvrtala plombu, teorericky stym vidi ci je zub mrtvy, aj podla poklopu podla mna...mne len pozrel na zub a hneď, ze je mŕtvy a ja som plombu nemala, iba sa mi kusok vylomil, teda bol krehkejsi, farbu zmenenú nemal, bol biely.... momentálne ho mam spravený, na nerozoznanie od vlastnych...
Ak si mrrvy zub nedas ošetriť, iba plombovat vrch, ma tendenciu sa rýchlo vykyvat a vypadne..
Mŕtvy zub môže byť tmavší ako ostatné /u mňa to ani nevidno a naviac je to stolička/ ale hlavne je krehkejší - náchylný na zlomenie, v pohode však môže fungovať roky. Mňa to cenovo vyšlo na 400 eur - ale môj zubár je bez poisťovne. Tiež ma nikdy nebolel, mala som tam starú čiernu plombu, ktorá sa ani nedrolila - proste zub pod ňou odumrel. Treba dôverovať zubárke - určite vie čo robí a nie je to žiada tragédia a naozaj sa to dá v pohode vydržať. Časovo to bolo na jednej návšteve asi dve hodiny.
inak odporúčam nájsť dobrého zubára - aj keď priplatiť ale stojí to za to. Môj mi vždy všetko pekne vysvetlí, robí úplne bezbolestne a hlavne kvalitne. Ak máš pochybnosti zmeň lekára, prípadne si daj zub spraviť jednorázovo u odborníka.
Ajtak nechapem, ako môže jedna zubarka povedat, ze "ak by bol zub mŕtvy, musela by cistit......", ved ona nie hadat by mala, ale rovno zdiagnostikovat, v akom stave zuby mas...
Ja som donedávna tiez chodila k takej zubarke, co porobila plomby a vybavene, nemala ani rtg, ziadne lepšie vybavenie...stalo ma to stratu 2zubov, stolicku neriesim, 4-ka bude implantát...keby som sa nedostala k tomuto zubarovi, dam krk na to, ze ten odumrety by mi nechala tak, maximlane by ho zvrchu zarobila plombou... ďakujem,nikdy viac, tiez si radsej priplatim teraz a predidem tisicovym polozkam, ktoré by sa u prvej zubarky prejavili casom na 100%...aj ta 4-ka je jej zasluha, zarobila plombou a zub odumrel, hryzla som do chleba a vypadol...
@suzitok Nemala ziadny mikroskop. Dala tam vlozku a ze mam skusat to striedanie horuce a studene a potom sa ozvat. Mozno to fakt nic nebude a len mam zbytocne obavy.
honey12 Proste som nesvoja, ze co s tym je. A najst tu zubara, tak to je vykon. Raz som musela k zastupujucemu a odmietol ma vtedy osetrit, ze ked to neboli. Nebolelo, ale zobrala ma nakoniec ina pani doktorka a bol tam kaz, maly, ale bol. Ja chodim zavcasu radsej, ak je kaz este v sklovine a nie hlboko. Keby bolelo, uz je neskoro.. A zubarov je ako safranu, aspon tu.. Pytam sa dost casto, hladam si tiez odborne zahranicne clanky, dbam na prevenciu. Ale nech mi niekto nehovori, ze zuby sa nicia len kvoli zlej hygiene. Neverim tomu..
@suzitok Ako ja som s nou nemala problem doteraz, vzdy mi odpovedala, domodelovala pekne plombu, vsetko super, len teraz naposledy ma trochu vystrasila. Mozno su moje obavy zbytocne, uvidime, co bude po par dnoch, ci bude zub reagovat alebo co. Mozno len bude klasicky plombovat, ked bude zub ok. Ale skor ma zacnu zuby boliet z tej neistoty a nervov. Ale casom sa chcem pozriet aj po novom zubarovi, len nekradnem, aby som davala stovku na plombu a pod. A teda videla som niektore cenniky zubarov vo velkych mestach..
@suzitok Mne davala injekciu len vtedy, ked mi ako decku trhala tie zdrave, dospelacke zuby. Inak uz nikdy potom. Ja vlastne ani neviem, ked vrta, ci to tak boliet ma, ci nie. Samozrejme, citim to. Ale nezazila som este ziadnu taku bolest. Ja som celkovo citlivka aj u lekara, ked mi prehmatava napr. brucho. Nastastie, urazy v detstve si nepamätam. Neviem, po kom toto mam... Ale co sa tyka zubara, budem si musiet casom aj tak najst ineho z viacerych dovodov, tak mozno tu sa spytam, koho by mi tu niektora z vas odporucila, ak budete z rovnakeho miesta. Asi je to lepsie aj na zaklade "recenzii". A mozno trochu ste ma tu niektore upokojili, keby prislo k niecomu takemu, ze sa to da zvladnut..
@kikus7 dnes uz robia zuby inak ako volakedy a inak ako "školské" zubarky...ja tam vyslovene lezim ako na pláži a necitim nic, akurat vnimam, ze nieco robia a to je vsetko..pre mna je zubar relax 😀 akurat u mna je problém s dýchaním, ked dlho musim mat usta otvorene, naskoci panika, zrýchlené dýchanie a uz to ide do zachvatu uzkosti..
Nie je to relax mne vždy začína byt zle z toho že mam rozdrapene ústa hlavne pri plombovani a zatekaju mi sliny do hrdla mam síce tu odsávačku ale ten reflex na sliny mam stále a mi je nevoľno .
Mne vyberal nervy 2x, raz sa mi pod plombou spravil hlboky kaz a zasiahlo mi to nerv, cize game over. A druhy krat sa mi spravil nejaky divny defekt na zube, co bolelo strasne cez celu sanku kym tam boli nervy. Ani raz som nedostala do zubu ziadnu vlozku, zubar to spravil pocas 2 sedeni s lokalnou anestezou pod mikroskopom a bol pokoj. Jedine, co na endodoncii boli je penazenka 😅 . Btw ked zub nereaguje na studene, tak to neznamena, ze je ok, ale ze je zle. Zubar tak aj niekedy skusa, ci zub zije, ze k nemu prilozi studenu vaticku.
@katulienkax mne dava kofferdam, cize mozem hltat, aj hybat jazykom
@ndrag No prave, ze ja ani neviem, aka to ma byt bolest. Som zvyknuta pit aj horucu kavu, aj studenu vodu. Nereaguju mi ziadne zuby. Aspon to nevnimam, ze au, zuby bolia. Bezne mi vrta zub bez injekcie. A niektorych, co pocuvam, bez injekcie by to nedali. Uz som skusala aj med na zuby. Proste nic, neboleli zuby, neviem, ci su take odolne a zvyknute. Mna totiz zuby nikdy neboleli. Aspon si na ziadnu bolest nepamatam. Alebo mozno ziadny cit nevnimam. Potom by som mala vsetky zuby mrtve, co je nerealne. Je to zvlastne. Ale ked vrta, to citim. S tou vatickou to vyskusam.
@kikus7 mne sa zub zlomil a začal pobolievat, neriesila som..neskor sa bolest opakovane vracala,nezaberali ani lieky na bolesť, pila som vodu cez slamku, aj to mi sposobovalo muky..
Isla som teda, zub mrtvy..po injekcii mi vyslovene odľahlo, konecne prestal boliet! Popritom mi vybral nervy, korene, prečistil a zub uzavrel dočasne...o dva tyzdne mi vyplnil kanaliky pod mikroskopom, zacelil zub, domodeloval a vyzera na nerozoznanie od mojich ostatnych zubov...
Nic som necitila, nic ma nebolelo, iba som tam ležala, chvíľu som mala pocit, ze zaspim...mrtve zuby maju tendenciu sa casom kazit, alebo menia farbu, ak su ale urobene kvalitne, vydržia krasne dlhe roky, kľudne aj dozivotne...
Ja lutujem len to, ze som stým zubom nesla hned ako ma zacal boliet, mesiac som sa trápila...