Človek po operácii - osobné skúsenosti

16. okt 2024

Aké máte skúsenosti ohľadom operácie? O mesiac idem prvýkrát. Ako sa k vám správali? Bola zachovaná dôstojnosť? Prečo sú ľudia po operácií vždy nahí na lôžku, iba niečím prikrytí? Viem že blbosť, ale pre citlivých a hanblivých ľudí dôležitý detajl. Zaujímavé ma, ako sa k vám správali, čo sa týka tejto dôstojnej stránky

andrejkap123
16. okt 2024

Isla som na akutny cisarsky. Ztrhli zo mna nocnu koselu. Vyvalená na vysokom stole rozcapena,,, vsetko videli. Ale bolo mi to uplne jedno. Zachranovali zivot(y) a oni su zvyknuti na nahe tela. Na sebe nic nemas kvoli bezpecnosti podla mna. A aby im nic nezavadzalo.

really8
16. okt 2024

Neviem no. Tak ma napada (to mohlo aj teba) ze ak by prislo k nejakemu problemu a potrebovsli by ta napr resuscitovat tak nie je cas cloveka vyzliekat. Bola som ako dieta na operacii usi a tiez som mala len ten plast. Dostojnost je zachovana tolko kolko sa da. Necitila som ze by ma niekto ocumoval alebo mal poznamky. Myslis ze ked dostavas klystir alebo rodis ze je to dostojne? Alevo obycajna prehliadka u gynekologa?

martinkatinka
16. okt 2024

Bola som 2 krat na operacii, 1 cisarsky, 2 krat potom este cistenie. Vzdy boli zdravotnici profesionalni, sestricky dokonca by som povedala ludske... Doktor sa musel rozhodovat rychlo, ale neriesil telo zakryte plachtou.
Po operacii si ani jeden krat nespominam ako ma prelozili na postel. Ale co sa tyka JIS, tak po zobudeni vzdy Dobre ranko, ako sme sa vyspinkali. A musim povedat, ze vsetci tam kmitali, stale mali vela prace. Takze pracovali a nemali cas vnimat ine veci

diaalex
16. okt 2024

Pred 1,5r a teda šla som vyzlečená, len zakrytá paplonom, dole keď som šla z lôžka na posteľ s ktorou ma niesli na operáčku tak tam bola pani, pred operáciou anestéziológ keď kecal so mnou bola som zakrytá, na sále keď som prelezala z jednej postele na operačný stôl tak tam som prešla a tiež ma zakryli a myslím že ma odokryli az keď ma uspeli, zobudila som sa na lôžku zakrytá úplne … maximálne dávali pozor na súkromie

lasona
16. okt 2024

Bola som na gyno operácii, všetko pozakryvali, boli príjemní a.mili...doktor pred výkonom mi všetko vysvetlil, cca 30 min sa so mnou zhováral. Po narkóze ma nechal pospať a prišiel neskôr. Sestry na sále a všetci boli naozaj profesionálny. Ja som bola absolútne spokojna. Ležala som v rk.

simca06022011
16. okt 2024

v nemocke som dostala papierove gatky :D v sukromnej jednodnovke nocnu koselu (tu na zadku holu, v inej klinike som isla naha, ale ako som si lahla, sestricka ma zakryla. A co orbili ked ma uspali mi bolo fuk, tak lezis pri zmysloch naozaj minimum casu.
A po operacii som nikdy nelezala zakryta plachtou , normalne som mala perinu a vsetko. A vlastne si ani nepamatam ze by som bola naha.. to musim doskumat ako som sa obliekla a kedy, do dnes mi to nenapadlo :DDD

simca06022011
16. okt 2024

cim menej sa tym budes zaoberat tym lepsie... naozaj. proste pojdes a uvidis, zbytocne si robit stres.

really8
16. okt 2024

A este jedno ti poviem. Kamoska je anesteziolog a oni maju uplne vies kde kto ako vyzera a ci videli niekoho zadok. Druha kamaratka je gynekologicka a ta mi hovorila ze ona si napr ani nepamata ci niektora zena oholena alebo co tam dole ma. To ci niekto uvidi moj zadok je snad menej dolezite ako to ako dopdne operacia

tramtada31
16. okt 2024

Ja som sa zobudila vzdy už v pyžame😀 ale tiež musím povedat, že pokial má anestéziológ neuspal, vzdy som bola niečim prekrytá, takze ani neviem, či realne človeka operujú úplne nahého

ibrunova
16. okt 2024

Ja mám za sebou tri operácie, vždy boli všetci milí, žiadne okukovanie. Ich to absolútne nezaujíma. Dajú ti oblbovák, stres trochu opadne. Ja som mala tri operácie na koze, takže som tam ležala s rozčapenými nohami a čo? Zvyšok tela prikrytý, ver, že nikto ťa tam nebude očumovať.

melanta
16. okt 2024

Nevidím na tom nič nedôstojné. Vidím za tým praktické dôvody. A tie boli pre mňa vo chvíli operácie oveľa dôležitejšie ako to, či ma zdravotníci budú vidieť nahú. Pre mňa osobne je čo sa zdravia týka podstatná odbornosť lekárov a aj sestier. Čo sa týka prístupu, boli absolútne úžasní, všetci. Ja som strávila v priebehu 2 rokoch niekoľko mesiacov v nemocnici, bola som nesmierne prekvapená tým, ako príjemný personál som tam stretávala, od sanitárok, upratovačky až po lekárov. Nerieš nepodstatné veci, zameraj sa na tie podstatné - že operáciu potrebuješ, aby si bola zdravšia. Ak máš zlé recenzie na oddelenie, kam ideš, zmeň nemocnicu. Ale inak sa zameraj na to, čo pozitívne ti prinesie operácia do budúcna.

sissy27
16. okt 2024

Bola som na operacii 2x plus 1porod, spravali sa ku mne uplne normalne. A ci mi niekto uvidi holu prdel mi bolo srdecne jedno, su to lekari, nie porota modelingovej agentury.
Dostala som taku jednorazovu koselu, vpredu zakryta, vzadu sa zavazuje na snurky. Neviem si predstavit, ze by mi mali na sale vyzliekat a potom obliekat nejake satenove pyzamko a keby aj, tak sa budu este zeny stazovat, ze im ho poskodili alebo zaspinili od krvi, dezinfekcie a pod.
Pri operacii si zakryta, odhalene je len operacne pole a samozrejme casti, kde treba zaviest napr. kanylu.

katkaseiner
16. okt 2024

mam za sebou 2 cisarske a teraz rozmyslam ako som sa zobudila... ci som bola oblecena alebo nie... fakt neviem...
Pri prvom si pamatam ako ma prekladal z operacneho stola na postel sanitar - ja mam na stehnach znamienka a normalne som si ich videla pri tvari ale nohy som si necitila... neriesila som vtedy ci sa hanbim alebo nie...
dokonca v oboch pripadoch ma holil sanitar kedze zhodnotili ze nie som dobre oholena (fakt som sa snazila poriadne oholit, ale od brucha som nevidela a aj muz pomahal a predsa to bolo malo... no nic, je to ich praca, zrejme uz zopar tehotnych susiek videli :D )

autor
16. okt 2024

Ďakujem. Ja mam proste určité psychickej bloky a záleží mi na tom cítiť sa tam dôstojne dobre. Samozrejme že pri pôrode to inak nejde takže to beriem inak. Čítala som tú tému kde hola zena sla cez chodbu to je poníženie

minka201
16. okt 2024

@really8 Presne. Po mojom vyšetrení pred gyn. operáciou sa sestrička spýtala lekárky, či som dostatočne oholená (moja odpoveď jej asi nestačila). A ona jej povedala, že to si vôbec nevšimla 😂.
@autorka Neboj sa. Oni ťa pozakrývajú, aby ti ti nebolo také nepríjemné. Nikto ťa nebude očumovať. Mne v takýchto situáciách pomáhalo myslieť na to, že oni sú na nahé telá zvyknutí. Videli ich veeeľa pred tebou a budú ich vidieť veeeľa po tebe 🙂

minka201
16. okt 2024

@autorka Mám za sebou niekoľko operácií a vždy sa zdravotníci snažili o to, aby som sa necítila nedôstojne. Teda iba raz ma chcela sestrička po vyšetrení poslať z vyšetrovne na izbu s holým zadkom, čo som odmietla a poslala ju pre župan.

autor
16. okt 2024

@minka201 ďakujem, povzbudilo. To od tej sestričky bolo teda hnusné. A cievkuje sa alebo sa to môže odmietnuť? To som ešte nezažila a najradšej by som ani nechcela

ronie338
16. okt 2024

Mam za sebou aj operáciu mozgu aj akútnu sekciu aj kadečo iné. Ideš na operáciu v tom ich anjeliku co sa viaže vzadu alebo niečom podobnom. Sekcia prebieha inak ale ostatok rovnako. Ľahla som si, zakryli ma, infuziu napojili, pripadne napichli, cievkuje sa pri dlhších operáciách ako hodina. Pri sekcii vždy, pripadne ak pacient nesmie vstávať po operácii. Nie je to nič zlé, zväčša sa to robí keď už pacient spí na operacke, ale nie je to nič strašné ani pred tým. Oni aj keď sa človek vyzlečie, tak prikryju tak aby mali operačné ople odkryté. Ak aj brucho, je len to vidno. Zvyšok je zakrytý. Co sa týka toho preco musí byť nahý. No ak by potrebovali resuscitovat aby sa nemuseli ešte zaoberať oblečením. Plachtu hoc co dajú raz dva nabok. Preto sa aj aspoň jeden necht musí nechať nenalakovanx a bez gélu, sledujú ci je dobre prekrvenie prsty teda okrajové časti tela. Keď som bola po operácii hlavy na 24 hodín na jiske, hneď mi dali anjelika a keď aj kupali tak prišla sestrička, dala plachtu okolo mňa aby som sa cítila lepšie. A oni to tak neberú, ani nevnímajú.

simca06022011
16. okt 2024

to co sa pytala sestra @minka201 -y vobec nebolo hnusne, bolo to nromalne, nakolko kedysi to vyslovene vyzadovali lekari, mna napr. nepotrebovala sestra holit, lebo ziadna dzungla, ale aj tak kontrolovala a spytala sa... niekto ot proste riesi, a iny nie. Mladi lekarii myslim, to uz beru prave inak...
Vsetky tie veci co sa pytaju a robia, maju alebo mali svoje opodstatnenie. A zbytocne je to prezivat. Keby sa ti niekto rehotal a kometnoval, bolo by to ine. Ale to nik nebude (fakt tam maju co robit, pracovnici frcia, pacientov operuju zaradom, nezaoberaju sa talafatkami ako je holy zadok a pupok) ... a hlavne, ak by ta chceli nechat behat holu po chodbe (o com pochybujem) tak vzdy mas usta a mozes povedat, ze hola nejdes, zdrapis tu plachtu v com prides a potom to sestricke odovzdas.
Dost je aj podstatna operacia na ktoru pojdes... lekar aj tak pri operacii komplet vsetko mimo to co sa operuje podla mna zakryje.
Necievkuje sa vzdy...

minka201
16. okt 2024

@autorka To cievkovanie nie je nič hrozné. Je to nepríjemné ale trvá to len pár sekúnd. Robí sa to pred dlhšími operáciami 🙂.