Ahojte v poslednej dobe cca 2 týždne sa mi ráno nič nechce..dam si kavu a neviem sa rozhýbať poviem si spravím to a to a reálne si ľahnem do postele. sú prázdniny a ja odpočítavam dni ked sa začne škola..ako tak sa pozbieram poobede ked pride manžel z práce aby bolo aspoň trochu upratané..vyslovene ma nič nebaví,citim vnútorný nepokoj,mam stres. Od septembra nastupujem do školy študovať, plus zlé vzťahy v rodine, zdravie...nemam prácu v juli som skončila mala by som nastúpiť v polke septembra ale mam strach.. včera to na mna doľahlo celý deň som bola plačliva a potom som sa s manželom rozprávala ako sa cítim ale moc mi sa vyrozprávať nepomohlo..ale mam strach mame v rodine psychické choroby..je to depresia? Poradite niečo na ukludnenie?
Ano urcite znaky, ktore si vymenovala indikuju depresiu. Avsak je este mozne, ze nebudes potrebovat lekarsku pomoc. Zbehni do lekarne - predavaju lieky na ukludnenie a vyrovnanie aj na prirodnej baze. Skus sa kazdy den rano kym nie je horuco prejst. Vzdy si daj nejaky ciel (pojdem do toho a toho obchodu kupit to a to- hoci len drobnost a nech je ten obchod dalej, alebo nieco vybavit). Pockaj, kym pride manzel z prace a spravte si aj na vecer spolocnu prechadzku hoci len na pol hodinku. Z coho mas stres? Je to nieco co vies odstranit ? NIeco pre to urobit aby ti to stres nevytvaralo ? Zdravie treba tak isto riesit- skus zmenit stravu a vylucit cukry lebo tie ta oberaju o energiu. Daj si ciel uvarit nieco dobre pre teba a manzela. Zle vztahy v rodine je trosku ina tema. V mnohych rodinach to nie je ruzove. Ako ta to momentalne ovplyvnuje. Je to blizka rodina ? Ak nie- prestan nad nimi rozmyslat. Co sa tyka prace a strachu z prace- je to tvoja prva praca ? Coho konkretne sa obavas ? Zlych vztahov ? Povedz si, ze sa budes snazit byt na ludi mila. Ze pracu nezvladnes svojimi schopnostami ? Toto nemaj obavy - prave na to existuje skusobna doba aby obe strany zistili, ci si sadnu. Mozno budes velmi sikovna a budu s tebou spokojni ale ty zistis, ze chces robit nieco ine. Aj to je normalne a je to zivot - nemusis tam ostat. Si mlada baba a mas moznost vyberu. Tak sa posunies dalej. Z tohto vsetkeho by som ti odporucila sa vypisat. Chod sa prejst do obchodu a kup si velmi pekny obrazkovy farebny zosit a nejake pekne pero. A zacni pisat - dnes som sa zobudila s obavami. Mala by som upratat toto, toto, toto . Dobre, napisala som si zoznam a skusim kazdy den 1 vec z neho odstranit. Mam obavy z prace preto lebo...a potom sa zamysli, ci tie obavy su opodstatnene. Ked zacnes pisat aspon budes logicky uvazovat. Akonahle nas prepadaju strach, neistota, nepokoj - to su vsetko emocie. Emocie sa daju casom ovladnut logickym uvazovanim. Ak si vies odovodnit preco prave v danej emocii citis to, co citis, pochopis to a bude ti lepsie. Skus aj fyzicku aktivitu po veceroch ak by prechadzky nestacili. Ak by sa tvoj stav nelepsil, bola by si len placliva a nevedela vstat z postele, vysvetli manzelovi, ze ta k lekarovi musi dotiahnut, lebo toto uz nie je ok. Tam sa s psychologom porozpravas a das sa do poriadku. Drzim palce. Skus zabojovat.
@zuzikak dakujeeem krásne.. ono na mna dolahli tie vzťahy v rodine blízke osoby ma sklamali.. ale uz som si povedala dosť odstrihnem sa od nich.. práca nie je prvá ale z poslednej som odišla hlavne kvôli zlému kolektívu teraz ma čaká práca kde sa veľa nachodím a je to praca vonku..plus syn ide do 1.rocnika ja si dorabam školu tiež 1.rocnik a do toho nová práca,čaká ma možno operácia je toho veľa a budem sa snažiť to zvládnuť.. určite nechcem žiadne lieky ak tak iba niečo voľnopredajné..este raz ti dakujem trošku ma to nakoplo
neboj sa vsetko zvladnes len to chce nehrnut sa do toho. Syn je urcite sikovny, postupne preberie pismenka a na striedacku sa mu moze venovat manzel. Prvacikovi prajem nech sa mu v skole dari a uzite si krasny prvy den v skole. Ked si odisla zo zleho kolektivu tak si mozes povedat, ze horsi snad ten novy nebude a odisla si, lebo vies preco si odisla. Uz ta caka len lepsie. To, ze sa nachodis ti mozno prospeje lebo ked sa fyzicky unavis budes aj lepsie spat. Ano jednoduche to zo zaciatku nie je nikde ale zmena je lepsia ako sa trapit v zlom kolektive. Kazdy ma obavy z noveho prostredia. Sustred sa teraz na svoju vlastnu rodinu, skolu a rodinu, co ta sklamala neries. Ako sa vravi rodinu si nevyberies. Neviem, co sa stalo ale podla toho ako sa zachovali sa zariadis. Ako si sama popisala mas svojich starosti dost a mas dost pestry zivot, takze ich nepotrebujes na dennej baze 🙂 Tu skolu zvladnes tiez. Mas teraz stastie, ze zacinas v praci a nemas zaroven prave skuskove obdobie. Ucit sa budes postupne, ked sa v praci zabehnes. Hlavne skus troska oddychovat napr. po skole s malym, ked prides domov a bude vonku pekne chodte este na prechadzku alebo zmrzku (mozes ho tak motivovat aby si spravil ulohy) To das - dolezite je identifikovat problem a zamysliet sa ako sa to da zmenit v tvoj prospech. Podla vsetkeho si inteligentna zena a dokazes si to zatriedit. Len ta proste docasne prevalcovali emocie (aj to je obcas potrebne). Budes v poriadku.
@zuzikak ďakujem este raz tvoje slová velmi pomohli
vyzerá to tak... lieky predpisuje lekár , ale môžeš skúsiť magn=zium - kľudne aj troška vyššie dávky.
na spanie si daj melatonín.