Čítanie kníh - nesústredenie sa

5. jan 2022

Mam taky problém.... Ked citam nejakú knihu stáva sa mi,že sa neviem sustredit a nedokážem počas čítania vypnúť hlavu. Aj keď ma tá knižka baví tak sa mi stáva, že začnem myslieť na niečo iné a potom sa v tom stratím. A ďalšia vec.. Ak čítate knihu predstavujete si všetko čo je v knihe popisované?? Ako film? Pretože ja mam niekedy pocit,že mne sa nedarí si predstavovať veci ktoré čítam. Teda ako kedy. Ale občas sa až tak moc snažím,že mi to nejde. Akože viem,že riešim úplnú blbosť ale zaujíma ma to :D

tenerifka
5. jan 2022

Konkretne ja si vsetko predstavujem-ludi, prostredie, farby..... Zivo si to predstavujem a dokazem sa naplno sustredit. Ty si v tom strede, ze obcas..... No a potom su ludia (ako napriklad moj muz), ktori za svoj zivot neprecitali jedinu knihu, proste ho to nebavi, a je tu a je s tym ok

liusa82
5. jan 2022

Ja zbožňujem čitať knihy🙂 určite je to lepšie ako film aspoň u mňa.No a občas sa asi každý trošku nesústredí ak myslí inde.Ale tiež si všetko dopodrobna predstavujem.Teraz akurát mám rozčitanú pomstu😀 takú severskú krimi

elizabet173
5. jan 2022

nie je to len pri knihe, ktorá ťa až tak nezaujme? Mne sa to stalo pri knihe, ktorá ma veľmi nebavila, ale inú som v nemocnici nemala, tak som sa chcela cez ňu prelúskať. Začínala som ju čítať asi osem krát, potom som ju našťastie nedopatrením poliala kávou a vykašlala som sa na ňu. Naopak, ak ma kniha zaujme, som schopná ju čítať "jedným ťahom" do štvrtej, piatej do rána. Viem, úchylka 😎

mamina0078
5. jan 2022

Ano, predstavujem si a si si ista, ze ta ta kniha naozaj bavi? Alebo sa snazis len o tom samu seba presvedcit? Ja som dlhe roky nemala rada knihy, vzdy som zacala citat a nikdy som nedocitala lebo nevedela som sa vzit do knihy, az kym som nevystriedala XY roznych zanrov a odporucani na knihy ci uz od znamych alebo socialnych sieti... kym som si nakoniec nasla ten svoj. Teraz nemam problem za jeden den precitat aj 400 stran 🤣🙊 (samozrejme to nie kazdy den ani nejakom pravidelne)

autor
5. jan 2022

@elizabet173 neviem 🤷🏻‍♀️ ja som zatial prečítala veľmi veľa kníh ale takých co by mi ozaj ostali v pamäti a čo som si aj ozaj živo predstavila bolo málo. A tým nemyslím,že ostatné boli zlé. Alebo že by mi fantázia nefungovala na toľko? Alebo ma nebaví čítať už knihy v slovenčine? Ja neviem 😃 no akože teraz závidím vam co si to viete premietať v hlave ako film 😃

mikadooo
5. jan 2022

Vieš čo ja ti ani neviem, normálne som sa nad tým nezamýšľala. Mňa detaily v príbehu nejak extra nezaujímajú. Napríklad opis škaredého sychravého dňa, autor opíše na pol strany, ja mám v hlave že ok, bol sychravý deň 😄. Skôr sa moja myseľ sústredí na vývin príbehu, zvyšok vnímam tak nejak popritom. Ale nikdy som to nejak do detailov nerozoberala, čo si vlastne z knihy pamätám. A k tomu pamätaniu - nie nepamätám si po čase. Pamäť filtruje veci dôležité do života, nemôže si predsa pamätať všetkých 1000 či koľko kníh, čo som za život zatiaľ prečítala. Nad tým sa vôbec netrápim, že si nepamätám 🙂.

marcellka32
5. jan 2022

Nemám rada opisy okolia na 2 stránky v knihe, pomaly aj akej farby ponožky mal oblečené a pod. Skús si hodinu pred čítaním dať magnézium alebo bylinkový čaj

h2
5. jan 2022

Áno, predstavujem a keď sa tam spomína nejaké reálne geografické miesto, tak si to vyhľadám na mape a pozriem, ako to tam vyzerá. (Profesionálna deformácia.) 🙂

elizabet173
5. jan 2022

ťažko povedať, ja som zase človek, ktorého zaujme máloktorý film, väčšinou ma prestane baviť do pol hodiny, keď je ten istý príbeh spracovaný knižne, kniha ma zaujme.

autor
5. jan 2022

@mikadooo neviem ci je to divné alebo to tak majú aj viacerí... Ale na hociktorú knihu si spomeniek

autor
5. jan 2022

@mikadooo neviem ci je to divné alebo to tak majú aj viacerí... Ale na hociktorú knihu si spomeniem ktorú som kedy citala... Tak si dokážem spomenúť ešte aj na to ako som si ten dej predstavovala počas čítania. 😃😃

mikadooo
5. jan 2022

Ja nie. Matne si spomínam na dej ale to je tak všetko. Niektoré knihy si pamätám viac, niektoré menej až vôbec. Napríklad učebnice si nepamätám vôbec 🤭🤭🤭.

cabby88
6. jan 2022

Ja mam tento problem po prekonani covidu,normalne sa nedokazem sustredit,respektive len velmi kratko..kde su tie casy,ked som knihu precitala za par hodin,teraz to trva niekolko dni 😕

autor
6. jan 2022

@cabby88 nooo ja som mala covid a cítim sa tiež taka nesustredena keď sa aj do školy učím :D