Čistenie otvorenej rany

29. mar 2024

Ahojte, pred cca týždňom som mala zápal - furunkul, museli mi to rezať a chodila som aj na čistenie. So sviatkami mi chirurg nariadil domáce čistenie pomocou harmančekového čaja. Má s tým niekto skusenost? Dosť sa bojim, keďže mi povedal, že tam mám strčiť vatovú tyčinku.. tá rana má asi 1 cm.. ma niekto skúsenosti, prípadne typy ako to zvládnuť? :(

mamina7070
29. mar 2024

urcite harmancek? zvyknu odporucat repik, harmancek neni velmi vhodny ja som pouzivala betadine, ialugen gel a stvorce, alfasilver

a urcite nestrkat dnu nic ostane ti tam vlakno z tej tycinky mne robili preplachy peroxidom, doma by som to nerobila betadine a sterilne prelepit

ja som mala 6 cm hlboko tiez opakovane cistenia a vyskrabavanie hnisu atd

mikadooo
29. mar 2024

Ahoj, iba prikladaj - normálne namoč napríklad kozmetický tampón do výluhu (do vychladnutého čaju), jemne vyžmýkať, potom prilož na ranu, chvíľu nechal, daj preč a potom nechaj ranu voľne vyschnúť, čo ja viem, 5 minút... Ináč aj repík je veľmi dobrý.

autor
29. mar 2024

@mikadooo
@mamina7070 ďakujem dievčatá, ale pán doktor mi ozaj povedal, že mám tu tyčinku omotať gázou a strčiť dnu :/ dokonca mi ešte aj predviedol, aký pocit musím cítiť, aby to bolo správne..

mamina7070
29. mar 2024

tak neviem ja som mala flegmonu a absces (takze to uz bolo horsie) s priemerom 30 cm ale teda mne rezali vyskrabavali vymyvali peroxidom (opakovane ob den styri krat) mesiac silne atb, dren na vytekanie a potom ako som vyssie pisala betadine, repik sterilne krytie ziadne sparanie sa v tom

autor
29. mar 2024

@mamina7070 tak teda to si mala oveľa horšie než ja :/ to ma mrzí, ja som ani atb nedostala, aj keď ma bolela skoro polovica tela zo zápalu.. no mne to tiež príde divné, ale teda hojí sa to zatiaľ fajn, tak sa veľmi bojim, že to pokazím tým "špáraním" ale na druhú stranu prečo by to inak odporučil..

mikadooo
29. mar 2024

Môže byť, ak tam máš dierku, tak dovnútra, aby sa to dotklo stien ten čajík. Hlavne potom nechaj dobre vysušiť

anavixy
29. mar 2024

Ale ved prevazy robia na chir. pohotovosti (urgente, rozne sa to nazyva), sice si zaplatis za to, ale bude to aspon sterilne a odborne 🫣 osobne by som si ked-uz aplikovala nejaky antiseptick pripravok na to urceny, nie caj…

autor
29. mar 2024

@anavixy píšem, ze som týždeň s tým chodila na chirurgiu a odporučil mi to chirurg :/

anavixy
29. mar 2024

Vsak ja som to citala, ja pisem, ze prevazy sa mimo ordinacnych hodin ambulantneho chirurga robia na pohotovosti. Je to mala ranka, tak sa to urcite da zvladnut aj doma, ale treba dodrziavat asepticke podmienky v ramci moznosti a vatova tycinka a harmancekovy caj maju teda na hony daleko od sterility.