Dobrý deň, rada by som sa tu poradila so skúsenosťami ohľadne cirhozy pečene. Jeden z mojich rodičov je ťažký alkoholik.
Už dvakrat bol v nemocnici. 1.x - ozltnutie koze a oči, ascites, opuch končatín, nízke hodnoty bilirubinu (aspoň myslím) , samozrejme po odchode z nemocnice , čo bolo pred rokom to dlho nevydržalo, rok sa pilo zase.... nedávno 2.x nemocnica - opäť alkoholicka hepatitida. Cirhoza už vraj nezvratná. Tak neviem, asi dva týždne to bolo bez alkoholu, dnes vraj lekárka volala, že výsledky krvi sú lepšie, že to je maly zázrak, tak bolo to treba osláviť a stiahlo sa 0,5l rumu a pokračuje sa s vermutom.
Zaujimalo by ma, keď má niekto skúsenosti s takým prípadom, že čo očakávať. Ako to prebiehalo u Vas, keď si dotyčný nedal poradiť . Lebo pripravujem sa samozrejme na najhorsie.
Sorry za chyby, autocorrect. Uz sa mi to neda opravit.
@girlspower pokial neprestane pit tak to najhorsie skonci. Pecen ma samoregeneracnu schopnost, ale aj ta ma hranice. Ak uz je diagnostikovana cirhoza tak je to zle a pri neskonceni pozivania alkoholu sa to zhorsuje. Skonci sa to zlyhanim pecene a vlastne otravenim organizmu. Cloveku sa naleje brusna dutina vodou a trpi velkymi bolestami.
Mam konkretnu skusenost. Moj otec sa upil. Isiel do nemocnice ked uz bolo zle a za 6 dni bolo po nom. Predchadzalo tomu ze prestal jest, bol vychudnuty na kost ale brucho mal ako v 9 mesiaci, nevedel chodit a posledny mesiac bol plienkovany. Ale do nastupu do nemocnice pil. U neho to bolo o tom ze uz si chcel pomoct z tohto sveta
@potvorka88
@yanni
Ďakujem pekne za odpovede. Ide o moju matku. Tiež mala brucho naplnené tekutinou, vyberali jej to, ale myslím, ale brucho má stále väčšie. Je strašne labilná a psychicky na tom zle. No proste , že dnes mala krízu. Uz som z nej vyčerpaná. Tiež mi povedala, že jej to je jedno, že zomrie.
Skoncilo to smrťou samozrejme mojej znemj bývalého tak našli samého v dome už v čiastočnom rozklade . Aj frajerka ho nechala tak ...
@girlspower zbytocne sa trapis (viem ze ti to nie je jedno), ale jej je to jedno. Taki ludia uz nemaju pud sebazachovy. A ked s tym nechce nic robit tak nebude. Nedonutis ju. A ked ju nedonuti ani strach zo smrti tak uz je zle. Im uz na nikom a nicom nezalezi. Bohuzial
@girlspower Cirhóza pečene=smrť. Skôr či neskôr. Mali sme v rodine. Tam pečeň stratila funkciu obnovy buniek, tak tvrdne. Laicky povedané. Obnoviť túto jej funkciu sa už, žiaľ, nedá.
@girlspower u nas moja mama,presne to idte,po navrate z nemocnice jej otec daval tabletky,mama potajme pila.Jedneho dna v noci bluznila,otec ju nevedel zobudit,zavolal sanitku.Popraskali jej vredy na pazeraku,po par dnich na Are ju dali na izbu,vyzeralo to celkom fajn,no ale na druhy den zacala vracat krv.Do par dni zomrela na krvacanie,davali jej krv aj tak nepomohlo.Velmi som nanu zato nahnevana,nikdy nepila,zacali si liezt s otcom na nervy na dochodku,tak zacala pit.Dva roky takto pila,boze kolko flias sme nasli poschovavanych,na liecenie nechcela ist.
@potvorka88 veru, nie je mi to jedno, lebo snažila som sa jej pomáhať , ako sa dalo, ale vkuse dokola to iste. Na vnučky úplne se... , nemá záujem len sa ľutuje, stále len ona a ona . Ale som si myslela, že v takomto stave ju už menej napadne piť a ona stiahne pól litra rumu. Rozum mi stojí nad tým. Tak som jej volala a povedala, že nech začne zajtra opäť “odznova” , lebo umrie , tak uvidíme, či padne do toho zas alebo sa spamata.
@mnamko to mi je luto, tak to malo dosť rýchly spád, lebo moja matka už pije vyše 25 rokov.... robili jej aj gastro a vredy ani nič take vraj nemala. Tak u nás bola/je hanba po celom sidlisku, takze strašne niečo.
@girlspower tu hanbu poznam,tiez sme sa cudovali,ze to tak rychlo prislo,moj byvaly svagor pije 30rokov a zije,este aj rakovinu na jazyku mal a stale zije a pije
@girlspower u tychto ludi nefunguje ani pomoc, ani dohovaranie, ani hranie na city. Moj otec miloval svoje vnucata, dovolim si tvrdit ze viac ako mna, svoju dceru a pamatam si ako som ho so slzami v ociach prosila, aby sa liecil a nepil aspon pre tie vnucata sa snazil tu este byt. Bolo to marne. Bol sebecky. A jediny kto sa trapil pre to vsetko, bola jeho rodina.
Moj otec popijal priebezne cely zivot, ale najviac sa spustil ked ostal na dochodku. To islo rychlo. A najhorsie bolo, ze moja mama vtedy dostala mozgovu prihodu a otec to neuniesol a pridal turbo. Predbehol ju takmer o 2 mesiace. Velmi som sa nanho hnevala. A ked uz bolo zle tak som hladala vsetky info na nete co a ako bude prebiehat no aj tak to bolo hnusne a ked mi volali ze zomrel bol to sok.
Och, je to hrozne ked pije chlap. Este horsie ked zena.. mrzi ma ze toto musis zazivat.
Moj strýko si tiez nedal dohovorit. Mal cirhozu.
Zaliala ho krv a vsetko sa udialo pred jeho matkou. Mojou starkou. On mal 54 a starka 86. Ta sa do dnes nevie spamatat a toho. Želám ti vela sil. Pekne kľudne sviatky a vela zdravia.
Ludia prosím nepite ALKOHOL !!!!
@girlspower sice to nebola alkoholicka cirhoza, ale moj otec na tuto chorobu zomrel. Je to uz viac ako 20 rokov dozadu, ale pamatam si ake mal obrovske bolesti a ku koncu uz bol v kome a dostaval morfium 😔
@girlspower ahoj,môžem vedieť ako ste dopadli?otec ma dekompenzovanu cirhozu,stav sa mu zhoršil z večera do rána. Už druhý x bol vyberať tekutinu,leží,nechce jesť,má poruchy reči a x ďalšie veci. Nevieme čo nás čaká,či sú to týždne,mesiace alebo dni.nechveme aby ho niečo bolelo a každý deň rozmýšľam čo bude
@pinky33 ahoj, prepáč, ale nechodím sem moc často. Mama zomrela pred ôsmimi mesiacmi. Bola doma po niekoľkých hospitalizaciach, ale z jedného dňa na druhý zmizla a volala v noci z nemocnice, že je tam. O dva dni na to, ma už nepoznala, keď som tam bola. Bola zviazaná na lôžku a prosila ma o pomoc, bolo to naozaj strašne. Nadruhy deň mi volali, že sa máme prísť rozlúčiť, že jej dávajú jeden - dva ni života. Viem, že to musí byt pre vás neskutočne náročné, ale ja by som už mamu teraz dávala do hospicu, lebo si to neviem odpustiť a mám z toho podľa mna doživotnú traumu, čo som videla.
@pinky33 ak ma dekompenzovanu cirhozu a zároveň aj ascites, plus možno nejaké iné komplikácie, tak žiaľ si myslím, že to nebude viac ako pól roka, ale to si nedovolím odhadovať, ja to píšem len zo skúsenosti. Mama mala naozaj veľký ascites , plus zltacku, bola už cela hnedá ku konci. Záleží, či ale otecko stále pije alebo nie, ak nie, tak možno ma omnoho lepšie vyhliadky . Prajem všetko dobre a veľa síl
@girlspower brat ma 20 rokou ma akútne zlihanie pečene ale cíti sa dobre len je unavení a je žltý ale zltacku nema
Neporadim a chapem ta, ze sa trapas, rodic je rodic. Ale komu niet rady, tomu niet pomoci. Brat moji otce bol tiez alkoholik, ano na tom bol, nik nevit ale zomrell mlady. Možno nie ani tak ma nasledky desiatky rokov konzumu alkoholu ale v zime spadol asi ozraty do jamy a nasi ho az na jar. Pravdepodobne zamrzol. Takze, bud sa da tvoj otec na protialkoholicku liecbu ale skoky, skor ci neskor, zle.