Dievcata, dneska mi lekarka predpisala ciprofloxacin na tazky zapal hrtana a mandli. Vobec nemozem jest a prehltat co mam take bolesti. Pred dvoma tyzdnami som mala toto iste, dala mi penicilin, priznaky sa mi zmiernili ale ocividne mi ten penicilin nepomohol. Tak lekarka povedala ze mi da nieco z inej skupiny, vzala stery a ze uvidime. Ked som si ale precitala letak a info na nete s neziaducimi ucinkami neviem co robit, bojim sa si ten liek dat,ake skusenosti mate vy?
Prepana... Ciprofloxacin je uplne bezne Atb, ktore sa dava aj detom. Moze sposobovat neziaduce ucinky, tak ako vsetky ostatne Atb.
Uzivaj k tomu probiotika 2x denne po jedle, s odstupom minimalne 2 hodiny a nic ti nebude. A dober to cele, nech sa ti to nevrati. Druhy raz necitaj letaky, ked mas takto stresovat.
@larinka552 Ešte som zabudol dodať, že probiotika som ani neužival k tomu. Ja nikdy probiotika neuživam, lebo mne sa da srať aj bez probiotik :D
@thirstymonk no vidis, aj ked probiotika su skor proti hnacke
@larinka552 ja som toto este nebrala lebo zvycajne mi zabral vzdy penicilin ale fakt ma vydesili tie vedlajsie ucinky
Univerzálna rada, nečítať nežiaduce účinky.✌️😀
drviva vacsina atb ma kopu neziaducich ucinkov, cyprofloxacin sa uziva uplne bezne... na slnko nechod, dodrziavaj pokyny kombinacii s jedlom, ak ma niekto zaludocne problemy tak atb treba riadne s jedlom brat a nie na prazdny zaludok, ak budes mat nejake neziaduce ucinky, tak p oriesis s lekarkou.
A ani probiotika neberieme s atb... ja napr. cyprofloxacin nemusim velmi, lebo ma z neho bolia klby, slachy... a na ine atb mam alergiu (zvlastne ze osm ich brala hadam 4x a iba raz som mala priznak) - torchu sa vyhadzem.
Inak moj lekar vzdy hovori = necitajte letaky! :DDD ja to citam len v casti ako uzivat a tiez interakcie s liekami :DDD
Ano, ale kolko z nich je v kolonke “caste”? Jeden. Ostatne menej caste su rovnake ako skoro pri vsetkych liekoch… neries, ak ti nahodou nieco bude, pozri do letaka, ci to moze byt z toho, ak ano, konzultuj s lekarom, ak nie, pokracuj v uzivani. Zaklad je nebat sa dopredu, lebo si vsugerujes aj nemozne. Akurat vyhybat sa priamemu slnku, aj ked je pod mrakom tak len s spf a pri mlieku a mliecnych vyrobkoch dodrziavat 2h odstup (zas ono trosku ten letak citat treba…). 🍀
Zacni uzivat ved evidentne sa necitis dobre a este rozmyslas ci uzivat? Pridaj nieco na bolest hrdla napr flector dobre zabera a liec sa
Nerozumiem ze sa ludia takto dokazu trapit a nebudu sa liecit
Nuž, vždy sa pri liečbe hľadí na prínos lieku pre zdravie pacienta. Vidíš sama, že si to s penicilínom nevyliečila, takže lekárka zvolila inú liečbu. Takže buď ju podstúpiš, alebo skončíš na ORL s infúziou...
@taktotedanie tak som si ho teda vzala a skoncila som s kolapsovym stavom na urgente...absolutne trpnutie tvare, ruky som nevedela pouzivat, padala som do jednej strany po jednej tabletke! Lekar co ma osetroval povedal ze je to extrq silne atb a ze sa nesmie predpisovat na zapaly dychacich ciest...iba ako posledna moznost...takze som mala spravne tusenie
Je to bezne pouzivane atb, tvoja psychika uz bola tak mimo ze sa necudujem
@taktotedanie lekar na urgente tvrdil opak ze uz taketo pripady mali...vraj sa smie davat az ked ine atb nezaberaju...a vraj lekari vedia ze ich nemaju na lahsie stavy davat ale davaju...
Je to bezne pouzivane antibiotikum
Haloooo ved ti nezabrali prve lieky akoze 🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Psychika ti zapracovala a nie ciprofloxacin
@taktotedanie bezne pozuivane antibiotikum ano, najhorsie a najnebezpecnejsie antibiotiku tiez ano ako vsetky FQs (ok prva vlna bola horsia ale aj tak je to jed), vy sa hadam nepoucite pokial sa vam neroztrhaju vsetky slachy z tohto jedu, 3% na veldajsie ucinky s kazdou tabletkou, 10% na tendinozu su sance na ktorych sa prevazne zhoduje komunita postihnuta vedlajsimi ucinkami. Autorke odporucam nebrat ziadne nsaids ani steroidy dokladne precitat prispevky na reddite v r/floxies pripadne literaturu s nazvom floxreport s ohladom na to ze floxreport je starsia literatura a je zamerany na najhorsie pripady postihnuti takze sa zbytocne nestresovat vacsina ludi sa z neziaducich ucinkov zotavi. Je odporucane nasadit magneziu a dalsie mineraly, K psychickemu stavu ciprofloxacin dokaze narusit bloodbain barieru a sposobit zhorseny psichicky stav, aj samovrazedne sklony(vid samovrazda kardiologa v anglicku po 11 dnoch), antibiotikum z vrstvy fluoroquinolonnej uz nikdy v zivote nemozete zobrat inak budu ucinky horsie. Na slovensku sa smie davat aj ako prva liecba, lebo sme hlupa krajina ale je to neodporucane, lekary avsak casto o ucinkoch ani nevedia tak to predpisuje ako cukriky, taketo pouzitie je zakazane napriklad v anglicku a dosiahlo sa to len tento rok.
@cipropison @taktotedanie https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-ve... Štátny ústav pre kontrolu liečiv vyzýva na obmedzenie používania fluorochinolónových antibiotík
Pred dvoma týždňami som ho bral, ale na sračku. Pomohlo, nemal som žiadne nežiaduce učinky a to som dokonca chodil bohapusto po priamom slnku. Nemáš sa čoho báť. Každé ATB má nežiaduce učinky od bolesti brucha až po kómu a smrť :D