Aktualna situacia za september
Stretli ste sa niekto s ciernym kaslom?
@mon1806 kamarat taxikar - nakazil ho zakaznik.
dcére prišlo na edup. oznámenie že v škole sa vyskytol.
ak niekto nie je zaočkovaný nech sa spojí s reg. úradom ver, zdr.
@mon1806 osobne sa čierneho kašľa veľmi bojím nakoľko neznášam kašeľ. Bolí z toho hrudník, chrbát, celkovo celé telo. A pri čiernom môže trvať týždne
Kamarátka, učiteľka v škôlke nakazila sa od dieťaťa.
@deti95060810 dcéra bola plne očkovaná
@janettdamian a aky mala priebeh ?
Dost ma to zaujima lebo je slovensko podla mna riadne zamorene tymto ochorenim , na detských oddeleniach je prevazna cast detskym pacientov s ciernym kaslom
Moje decka su syn aj preockovany dcera alr nema zatial 3 vakcinu podani pre ekzem a chorobnost ale uz sa na tom pracuje
Ja idem zajrra na boostrix
@mon1806 ano ja som sa stretla. Bojujem s ním od polovice augusta. Mala som veľmi ťažký priebeh. Dusilo má a mala som problém s dýchaním. Som z Martina, kde za august a september bolo potvrdených veľa prípadov. Ak by niekto potreboval info rada poskytnem. Ak máte podozrenie treba cim skôr nasadiť atb, nakoľko potom už liečba nie je účinná. Je to vysokoinfekcne ochorenie, vacsinouda nakazila všetci v spoločnej domacnosti. Trebadat hlavne pozor na novorodencov a starších ľudí, nakoľko následky môžu byt fatálne. Mala som stavy, kedy sa človek dusi, ale dala som to a už sa pomaly zotavujem. Preto nepodceňujte toto ochorenie, za mna zatiaľ najhoršie, čo som v živote zažila.
Ja som ho chytila na začiatku covidoveho obdobia a trvalo to dlho kým sa na to prišlo čo mi je , nechceli ma vyšetriť lebo covid. Mala som dlhodobo zvýšenú teplotu cez deň ale len do 37,5 a kašeľ ktorý má v noci neskutočne dusil a topila som sa v hliene. Hocikedy som sa z toho kašľu povracala, vyšlo plno hlienu..je to hnus no 😅 trvalo to aj pol roka kým kašeľ ustúpil
Mala som to s dcerou na jar, obe sme ockovane, syn ktory mal v tom case len 2 davky to nedostal, ani ostatni clenovia domacnosti. Pochybenim lekara sa neskoro zistilo ze je to ČK a dost sme sa trapili. Liecili nas 2 seriami atb, skoro 3 mesiace, este po pol roku kaslem. Ako pise baba nado mnou, najhorsia choroba mojho zivota. Ale hlavne strach o dceru, ked sa v noci dusila a my sme nevedli co robit, ved je to len “obycajny zapal priedusiek”😡
@mon1806 my sme mali asi vsetci , starši syn skončil v nemocnici na tyzden ,mal strasne vysoke crp ale nemal ziadne priznaky na čierny kašel to bolo divne🤷♀️ len raz odkašlal tak divne ze som tak este nepočula inak nekaslal a vysoke horucky 40tky a pridružili ,a to je očkovany , ze vraj sa mu v tele nevytvorilo dostatok protilatok lebo ma poruchu imunity , az z krvi mu zistili ze prekonal čierny kašel, chodil aj na plucne na kontrolu ,ja s chlapom nas drhlo strasne po nociach bez horučky len kašlisko ,tiez sme mali atb a mladsia bola akurat ockovana ta mala len horucky tiez jej nasadili atb ... my sme to mali cca pred 3 rokmi ...ale čo počuvam vela ludi z okolia ho ma tak sa bojim co to bude zase
@dharmasanata a bol to ozaj hlien? My si píšeme viacerí,čo mame potvrdený Cierny kašeľ a konštatujeme, že to čo nás dusi nie je hlien, ale sliny. Na orl som bola 3 x a tam potvrdili, že nemám zatekajuci hlien. Ano na zacuatkuorvy príznak boli zatekajuce hlieny, ktoré nás neskutočne dusili, až do zvracania. Dnes mám 69 deň a už su to len sliny. Stačí, že vdýchnem viac vzduchu a ide má zadusiť. Ale teším sa z každého dňa, ktorý je za mnou, nakoľko tie začiatky boli strašne.
@carduelis aj mne na začiatku stanovili nesprávne diagnózu. Potvrdili mi plucne chlamýdie a zamerali sa na ne. Až na moje naliehanie mi odobrali krv, kde sa Cierny kašeľ potvrdil, ale atb už neboli účinne. Vybrala som 2 balenia. Preto som sa asi tak trápila a trápim sa ešte dodnes. Najhorší týždeň bol 3-5 týždeň.
@katuskaku áno no bolo to akoby množstvo slín- číra tekutina , ale tá konzistencia mi prišla taká ..😄
@katuskaku hej :/ mne pomahal preventivne inhalacny sprej Atrovent a po chorobe sme boli v lete na mesiac pri mori a tam sa mi velmi uľavilo. V noci ked som sa dusila mi pomahalo, ked som sa to snazila rozdychat nosom, ustami to neslo. Vtedy sa mi to rychlejsie odblokovalo. Tak snad niekomu pomoze.
@mon1806 náročný, mala ho asi v júni a ešte stále nie je úplne OK. Chodila k lekárovi a nevedeli jej zistiť čo jej je. Až na jej naliehanie, či to nemôže byť ČK jej dal urobiť vyšetrenie. Vraj, keď je očkovaná, tak je malá pravdepodobnosť že je to ČK.
Pfuuuuu riadne masakre co tu citam ❤️ preockovane ste asi neboli co ?
@mon1806 kamoška prekonala teraz. Akurát dnes slan rvykrat do práce po chorobe. Kašľala od augusta, už vtedy bola u lekára a dostala ATB ale kašľala ďalej, lekárka jej PN ukončila, chodila do práce, potom zas lekárka a tak dookola a až keď sa nakazil aj jej otec a kašľala tiež po dobrati ATB, lekárka dala urobiť odbery a vyšiel im čierny kašeľ. Doma u nich sa nakazili len oni dvaja.
@mon1806 nie, iba ako decko, ale mne sa vraj tie protilátky nejako ani netvoria, chodila som na pľúcne a sledovali mi to a nič moc 😅 tak dúfam že už to nedostanem.. Jediné čo ma teší že som nenakazila rodičov, keďže aj oni na to boli očkovaní asi len ako deti.
ja sa pridám do diskusie aj keď je z októbra - manžel robí na základnej škole (okres Rim. Sobota), včera mu kolegyňa išla do nemocnice s čiernym kašlom.. ja som si tu už pozerala diskusie dlhšie na túto tému a dnes mi obvoďák vypísal recept, na budúci týždeň sa idem zaočkovať (som v 34. týždni a mám 31, v 30 som sa nebola dať preočkovať).. tou trojkombinačnou vakcínou čo je aj proti tetanu, záškrtu a čiernemu kašlu..
Dcéra prekonala v lete asi podľa výsledkov z laboratória.