Ahojte. Diagnostikovali mi cierny kasel. Ako dlho ste kaslali pri ciernom kasli. A ako dlho ste boli pn? Uz je to 5ty tyzden a stale mam zachvatove stavy parkrat do dna. Beriem druhé ATB a budem ich brat este tyzden. Plus dolezite info ze som silna alergocka, histaminicka a hlavne astmaticka. Pracujem ako učiteľka v matetskej skole, kde som to pravdepodobne aj chytila. Som dlhsie pn. Necitim sa zatial vobec tak zeby som uz vedela fungovat v praci..velmi ma dusi. Moze mi predlzit pn aj alergolog nejakou správou pre obvodacku? Uprimne, aktualne sa necitim na to behat uz okolo malych deti, kde su caste sopliky a infekty hornych dych.ciest. Bolo mi povedane doktorkou, ze teraz sa mi len vytvara bunkova imunita proti ciernemu kaslu. Chce to cas. Imunitu celkovo mam odpalenu aj antibiotikami. Nasli mi zaroven sucasne s ciernym kaslom aj dvoch bacilov (streptokok a hemofilus)
Samozrejme v práci z toho nie su nadseni ani nebudu ak budem dlhodobejsie pn nakolko sa cerpaju dovolenky. Zdravie je ale iba jedno. Preto sa chcem popytat na vase slusenosti. Vraj mozem kaslat aj 10 tyzdnov :( infekcna uz nie som. Ale je to hrozny kasel. Az ide clovek do kolien, podavi sa...som unavena, vkuse ma taha spat. Je to poriadny hnus
Budem povdacna za vase skusenosti prip.rady
Môj syn mal v decembri a dával sa dokopy 3 mesiace 🙈🙈bolo to hrozne
@firma2211 Ježiši :(
@engel76 dakujem :(
Zelam skore uzdravenie ✊. Nemam skusenosti, ale popytaj sa ci by ti nepomohol inhalator, Ventolin atd… Prosim ta a odkial si?
@liv1 dakujem pekne
mam inhalacne spreje bez nich by som tp nedala. Vychodne Slovensko. Je to tu hrozne. Vsade sa pise, ze je rozsireny vyskyt čierneho kašľa a pľúcnych chlamýdii
neviem poradit, ale kedy si bola naposledy preockovana?
Spreje je jedna vec. Ale ja myslim inhalator. Nam to davali v nemocnici pri zapale pluc. Inhalacny roztok dali Ambrobene na vykaslavanie, a aj Ventolin. Velmi pomahala aj Vincentka, my sme si to totiz kupili po zom zapalr pluc aj domov. A nedam na to dopustit. Pouzivame cela rodina. Tak vychod.. ja som ba, ale veru uz nejaku dobu ma to mata, ja aj syn aj muz mame astmu, ja aj ine veci, tak mam z toho bobky. Spravy sice nepozeram, ale mam pocit ze sa to nejako neriesi, neinformuje. Podla mna cierny kasel je ovela zavaznejsia vec ako covid, ale tak asi nie tak zaujimava…
Kašlala som 14 tyzdnov- otras. Pomohli az kortikoidy (injekcia) a dlhodobo Atrovent sprej. Popri tom som mala 3x ATB, rôzne utlmovače codein. Bolo to pre mňa hrozné... to spojenie kašeľ s astmou je ťažké. Konzultuj stav s alergologickou
ahoj, ja kaslem od 1.7. a minuly tyzden mi doktorka oznamila ze mam cierny kasel 😔 jeden znamy zevraj to mal v marci a kaslel 3 mesiace 😬 ja som z toho uz na prasky 🙈 nic nepomaha, ani inahalovat doma…a syn to chytil tiez ale nastastie jeho tak nedusi ako mna, ja sa pri kasli ani nadychnut nemozem chvilku…zapadne slovensko a netusim kde som to chytila ale vychadza mi to ze v obchode lebo od polky juna som bola na HO a jedine som do obchodu isla, do skoly a na trening pre maleho
To s tymi diagnozami robis v skolke? To je cista samovrazda z mojho pohladu. Nakolko tam chytis rozne respiracne mutacie vsetkeho mozneho. Robila som roky v skolke, pekna praca , kym som nebola tehu. Uvidis ako na Tom budu pluca po liecbe.
V skolstve som velmi kratko, pracovala som v inej sfere. Vystudovala som nieco uplne ine. Uprimne, nenaplnalo ma to. Dobrovolne som studovala pedagogiku a chcem zotrvat. Praca s detmi ma bavi a vidim v nej zmysel. Este tomu chcem dat sancu. Dnes je alergik kazdy treti(?) clovek. Astma je dosledok dlhorocnych alergii (prle,roztoce,histamin). Momentalne som bola vo faze bez inhalacnych sprejov. Bola som po liecbe a pod kontrolou. Kym sa mi nestalo toto. Dokonca som sa chcela dobrovolne preockovat proti ciernemu kaslu, no uz som ho dostala. Mala by byt vacsia osveta. Neuvedomila som si zavaznost situacie. Mam 20 rokov po ockovani. Moj manzel zijuci v jednej domacnosti s dobrou imunitou to nedostal. Deti nakolko su ockovane tiez nie.
Po pravde, neviem co mam robit, po kontrole sa uvidi. Metusim ako dlho budem pn. Urcite budem kontaktovat aj alergo nech sa mi k tomu vyjadri
No, neviem ci by to preockovanie i tak pomohlo. Co som v jednej skupine fb ohladne infekcii hlavne boreliozy, je to prevazne ceska skupina, tak ti ludia pisu ze bez ohladu na ockovanie ochorel kde kto. Taktiez priebeh
@gabrielachochulka aké homeopatiká pomohli?
Ja som tiež astmatička, kašľala som pri CK asi 3 mes. Ak neberies vypýtajú si Erdomed na kašeľ. Ten jediný mi zaberal a obnovuje pľúcne riasinky, ktoré ck ničí
Kašlal som zhruba 6 mesiacov obidva razy. 6 a druhý raz tiež 6. Bolo to obrok, nepomohlo mi nič, ani raz,po tejto dobe mi to akokeby odoznelo samé.
Cez deň sa to ako tak dalo a v noci som sedel na posteli a kašlal, celú noc, každú noc asi pol roka po dva razy.
Ako dieťa 2-3 mesiace, dospelá cca 5 mes., ale boli lepšie a horšie obdobia.
@ciernedievca prosím ťa, ako ti diagnostikovali čierny kašeľ? Ďakujem
Neviem, či som ja mala čierny kašeľ, Allen kaslala som tak, že som strácala dych, nemohla som sa nadýchnuť. Občas to vyzeralo, že končím a s prepáčením raz som sa až počurala. V noci sme išli na urgent, ipichli mi 2 injekcie, ale kašeľ neprestal. 8 týždňov kašľa má zničilo fyzicky, spala som po sediacky. Teraz to má môj muž, kašle až pastou boje po obkladackach v kúpeľni, čo sa duši. Už to trva 4 tyzdne a tak ho utesujem, že už len 3 ďalšie.
Baby ja kašlem druhý týždeň, kašeľ mám ako keď štartuje traktor a tak pískavo. Brala som aj ATB a dnes som bola na RTG, ale popis budem mať až budúci týždeň. Vytery mám negatívne.
Ako vám zistili, že ide o čierny kašeľ? Ja nemám teploty.
@didush27 mne brali krv, vyter ti brala aj na cierny kasel ? lebo mne tiez najskor krv a vyter vsetko negativne tak doktorka povedala ze mi spravi odber na cierny kasel a ten vysiel pozitivny. Syn bol tiez na odberoch a vysiel ze slabo pozitivny, tak nas doktorka poslala s nim na infekcne a tam mu doktor zobral vyter lebo ze ten je citlivejsi, ale na ten vyter sa caka 3 dni…boli sme v pondelok a vysledky bude mat az zajtra 🤷🏼♀️
@didush27 a este na RTG nic nevidela zevraj ho mam cisty a to mi robila 3 tyzdne potom ako som zacala kaslat….inak nam doktor povedal na infekcnom ze ATB moc nezaberaju nato ze to len treba cakat, ATB su skor nato aby sa to nezhorsovalo a este mi povedal ze keby zacali modrat pery treba ist hned na pohotovost na kyslik
@ciernedievca ja som mala čisté pľúca, ale dali mi taký maličký kyslíkový sprej ako majú astmatici. No mne to nepomáhalo ani dvoje ATB nezmenili môj kašeľ. Asi to jednoducho treba vykašľať.
mala som ked som mala 17rokov, cca 3-4 mesiace som mala zachvaty kasla. potom to pomaly ustavalo, ale este to trvalo 1-2 mesiace. bolo to fakt hrozne
V priebehu dňa si meraj saturaciu.. V prípade potreby utekaj na urgent.
@ciernedievca no ja neviem, či bol výter na čierny kašeľ.. to som bola na krcnom zo synom, lebo ten strašne kašlal a jemu z RTG hlavy zistili silný zápal prínosových aj čelných dutín, ten je preliečený s ATB a on je v poriadku. Mne vtedy nič nebolo.. to som začala kašľať, keď on končil.. to sme ako na štafete
Aj ja som dostala dnes aj taký inhalátor, tak uvidíme.. asi naozaj ostáva len si tým prejsť
Je mi to luto. S ciernym kaslom ti neporadim. Ja som mala raz hemofil a stacil uplne na to, aby som bola odpalena. Nevedeli mi ho pol roka zistit. Stale som mala kasel, hlieny a uz ked som sa rano zobudila, som bola unavena. Drzim ti palce a prajem skore uzdravenie.