Chyba očného lekára

29. mar 2024

Ahojte,
mám takýto problém.
Keďže som súrne potrebovala riešiť oči,zaplatila som si prednostný termín v súkromnej očnej klinike.
Tam mi lekár kvôli potvrdeniu na vodičák zmenil aj dioptrie.
Prišla som do optiky,urobili mi okuliare. Ešte mi ma upozornili,keď premietali staré,že mám zmenu dioptrií,ja že áno. Veď mi ich zvýšil o štvrtku. A neriešila som. Ešte som bola nahnevaná,že čo oni riešia recept.
Prišla som pre okuliare a nevidela som.
Odmietala som ich prevziať,veď som zaplatila cez 250e a nevidela som.
Až sa hanbím aký cirkus som tam urobila.
Vzali ma dozadu,predomnou premietali okuliare,nové,aj staré.
V starých som mala p -2,0,l -2,75 a v nových som mala podľa receptu p -3 a l -2,25.
Čiže on pri pridal štvrtku ale asi sa pomýlil pro vypisovaní.
Bola som potom ešte na vyšetrení u iného lekára,zaplatila som si ďalšie vyšetrenie a jemu som nové okuliare neukázala. Ten bohužiaľ potvrdil to,čo mi naznačovali v optike.
Išla som teda za tým lekárom,že niečo nie je dobré,že nevidím a ten má odbil,že on to riešiť nebude,nech sa v optike naučia robiť svoju prácu. Ešte som ho prosila,nech ma vyšetrí ešte raz,tak,že on nemá čo sám po sebe kontrolovať robotu.
Čo teraz?

pribinak
29. mar 2024

Ísť k inému ocnemu na vyšetrenie, ospravedlniť sa v optike
Ak lekár urobil chybu, ktorá sa potvrdí, tak môžeš dať sťažnosť

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gemerka17
29. mar 2024

Prvý očný lekár urobil chybu a presne sa zachoval ako chumaj, tak ako sa od lekára očakávalo. On si chybu neprizna, radšej sa bude správať neprijemne a vyhodí ťa z ambulancie. Takto to funguje všade. Je pre neho lepšie sa zbaviť pacienta ako priznať chybu a riešiť čo pokazil. Sťažovať sa môžeš tak na lamparni.

taktotedanie
29. mar 2024

@gemerka17 komentar hodny vasej povesti

taktotedanie
29. mar 2024

Nemusi vzdy chybu urobit lekar, z toho co si napisala je tazko kedze nikto nevidi co bolo v sprave a co na recepte
Toto su len tvoje tvrdenia tu

gemerka17
29. mar 2024

@taktotedanie že sa aj ozveš. Komentar opisuje situáciu ako to je v realite chodí. Nie len ocny lekár, robia to aj iný. Verím, že si sa v situácii nasla. Urobila by si presne to isté. Zastávať si správanie a vedomosti lekára je pre teba typické aj keď urobil chybu. Čo iné od teba aj čakať.
@autorka - tu jasne vidíš, ze lekár lekára vždy podrží. Platí pravidlo: pomýliť sa a urobiť môže chybu každý, tak raz pomôže jeden lekár druhému a naopak.

taktotedanie
29. mar 2024

@gemerka17 ze ty to komentujes ma udivuje ze niesu len odbornickou na rtg a ochoreni chrbtice ale este aj na oftalmologiu, vies kolko ludi tu pise chybne informacie?
Nevies aky ma nalez ako so skusobnymi okuliarmi citala , nevidis nalez, nevidis recept ale “mudrost” z teba ide na vsetky strany
Rodicia asi vo vychove niekde urobili chybu 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

gemerka17
29. mar 2024

@taktotedanie krásne vidno ako si sa zas a znova predviedla ochraňovať správanie lekára a jeho vedomosti. Vieš koľko lekárov je arogantnych, neprijemnych a ich vedomosti sú slabé a robia často krát chyby ? Pekne si otvor oči a popozeraj sa tak ako to v skutočnosti je. Ale to ty nevieš. Stoj čo stoj, zastavas lekára za každú cenu.
Škoda, že sa na medicíne neučí etika a schopnosť zvládať takéto situácie. Veľmi by to prospelo aj tebe. Veľká chyba v systéme. 🤷‍♀️🤷‍♀️ S tvojimi názormi, máš s tým problém v diskusiách pravidelne.

lakebabe
29. mar 2024

Ak ti lekar zle napísal dioptrie pochybujem ze ti niekto uhradí naklady. Kamarátka menila po rokoch okuliare, vyšli ju okolo 500 eur kvôli drahsim rámom a doma zistila , že nič nevidí. V optike pozreli papiere urobili ich dobre, ale lekar tam niečo zlé spísal. Nikto jej neuhradil do dnešného dňa rozdiel za sklá co musela na vlastné náklady si dat vymeniť. Povedali jej ze si mala skontrolovať co bolo na papieri ale ako laik to neriešila.

taktotedanie
29. mar 2024

@gemerka17 Ty to musis mat v zivote velmi tazke ked takto vystupujes anonymne na forach
Prajem ti viac pokoju v dusi a menej jedovatosti

deti95060810
29. mar 2024

@gemerka17 áno, robia chyby....
mojej malej 3 r. dcére predpisoval lekár okuliare - PLUSKY....
poslal nás na operáciu do ZA a tam skoro spadli z nôh že dcéra má mať MÍNUSKY...
dieťa nosilo zlé okuliare 4 roky, v Mš a ani v zš nechcelo nič robiť, neustále ju bolela hlava - dokonca mi povedali že musela vidieť dvojmo...
však je rozdiel či má okuliare +3 ,alebo -3 ....
Len podľa lekára v MT to je skoro to isté...

gemerka17
29. mar 2024

@taktotedanie V každom prípade, možno raz príde ten deň, keď zistíš ako sa prezentujes a čo na tom nie je v poriadku. Možno ani ta chvíľa nepríde, ale život je nevyspytatelny.

@deti95060810 ja to vie veľmi dobre. To túto veľká doktorka vyššie si zastáva každého lekára ako je neomylny.

lukbe
29. mar 2024

Netuším, kde je chyba a kto ju urobil. Mne sa to ešte nikdy nestalo aj keď som tiež počula od známej, že už u Dr. bola zmätená pri tom čítaní a výmene dioptrií. Asi treba viac trpezlivosti, ked čítate u lekára. Moja mi vymieňa tie sklíčka aj xkrát, keď skúšam dioptrie, vždy sa pýta, kedy je to lepšie. Takže sú aj takí😉.

jamimo
29. mar 2024

myslím si, že nevybavíš nič. Ja chodím k súkromnej očnej lekárke, je fajn... Naposledy čo som tam bola (kvôli okuliarom na blízko, predpísané prvý krát) mi namerala 1. Ok... Prišla som do optiky a mala som nasadené na nose okuliare do diaľky.
Optik vytiahol spod pultu okuliare 1. na čítanie, až skúsim... Zamotalo ma, ihneď. Hovorila som mu, že sa mi točí hlava. On, že OK, ak chcete zameriame si vás my. Ešte mi pozrel okuliare do diaľky. A dobre urobil. Hovorí: No ale na týchto máte aj cylindre a na tých nových nie! Za celý život a prax som nameral viac ako 10. tisíc klientov, a len možno 5 nepotvrdili fakt, že ak sú cylindre do diaľky, musia byť aj na blízko. 🤔Zavolajte svojej doktorke a opýtajte sa jej.... Tak som volala, vysvetlila problém... Ona mi povedala : Ja som vám tam nedala cylindre, lebo nevykazovali ste rozdiel a nemáte tak silnú vadu. Tak sa dajte znova premerať optometristom. Aj som sa dala a z 1 bola 3/4 a okuliare sú super, netočí sa mi hlava. Meranie nestálo nič, lebo som brala v optike okuliare. Ináč by ma to stálo 80 € navyše, nehovoriac o sume keby mi urobili okuliare podľa predpisu a boli by na 💩 Nikto nemá za nič zodpovednosť, neprizná chybu 🤨Ešteže optik bol prezieravý pán, stará škola, viac ako 70 ročný. Ináč by to bol drahý špás 🧐

jamimo
29. mar 2024

@taktotedanie moja očná lekárka sa tiež alibisticky z toho "vyzula" Ak by optik nebol prezieravý (asi pozná chyby v praxi a radšej si overí recept) okuliare cez 300 € by mi boli na na prd makový. Akurát neter by ich mohla nasadiť bábike na nos 🤨
Treba si vedieť priznať chybu, napríklad poznám zubárov, kt. povedia že zubný laborant nevie dobre pracovať s odtlačkami a protézy nesedia, a poznám aj špičkového zubného laboranta, ktorý odmieta pracovať z určitými stomatológmi, lebo nevedia ani riadne odtlačok urobiť. Radšej si pozve pacienta do laboratória a odoberie odtlačok sám. A prečo? Lebo nemá vysoké EGO poloboha v bielom plášti a záleží mu na tom, aby pacient bol spokojný. Lebo v konečnom dôsledku na to doplatí pacient. Tu si nemusíme klamať a motať medové fúzy popod nos 🤔 Aj lekári sú len ľudia, a ak robia dvaja to isté, nikdy to nie je to isté😉

taktotedanie
29. mar 2024

@jamimo vidis a ja poznam optiky kde by som ani cez prah nepresla lebo to naozaj nevedia robit sklicka z ciny za 5€ predavaju za 40€ a robia to zle nevycentrovane sklicka
Nikto tu netaha medove fuzy realne autorka nezverejnila ani soravu ani recept ani papier z optiky

autor
29. mar 2024

Iný očný lekár mi vyšetril oči,ukazovala som mu iba svoje staré. Nepovedala som mu o nových.
A výsledok mu vysiel taký,ako mi diplomaticky vysvetľovali v optike. V optike nemadavali na lekára,ale aj keď som tak cirkusovala,premerali,dioptrie sedeli podľa receptu,čo som doniesla.

jamimo
29. mar 2024

@taktotedanie aj ja poznám také optiky, hlavne tie v obchodných centrách. Aj osobne dievčinu ktorá tam pracuje 😵 (bez vzdelania...) Do takých veru nevstupujem, to máš pravdu. Nie je však chybou pacienta, ak očný lekár zle "meria" alebo nesprávne vypíše recept, tak ako nie je chybou optika ak sa vyrobia okuliare podľa daného receptu. A o tom tu autorka píše. Prepáč, že mám tú istú skúsenosť 🤷‍♀️
Nebudeme tu tvrdiť a biť sa do hrude, že sa to nedeje. Ale rozumiem, niekto ti stúpil na otlak, ak si dobré pamätám pracuješ v očnej ambulancii však?
Pekný deň prajem 💐

taktotedanie
29. mar 2024

@jamimo mne nikto na otlak nestupil chodim na pedikuru pravidelne a o svoje nohy sa staram
Ja si svoju pracu robim poctivo a davam si na tom zalezat aby okulisre boli napisane dobre pekny den

lakebabe
29. mar 2024

@jamimo zas mne robili na jeseň dioptrické v manii v obchodaku, ale bola tam aj očná lekárka vyšetrili aj oni , aj môj ocny a bola som veľmi spokojná aj s robotou a hlavne s prístupom, tak nie je obchodak ako obchodak. Lebo iba tam sa mi páčili rámy.

ikaika
29. mar 2024

Sesternici sa stala podobna situacia. Drahe nove a nepouzitelne okuliare. Tiez nic “ nevybavila”🙈🥴
Ja som mala asi stastie, vzdy som si dala merat u optometristky.

terezka1947
30. mar 2024

Hovorí sa,že mýliť sa je ľudské.
Čiže stáva sa...ide o to,ako sa pri omyle zachováme.
Ak si už bola za lekárom a nič si neporiešila,zajdi do optiky,či ich neuprosis na vysl.sumu iba nákup+DPH.
Nemusia sa s tebou o tom ani baviť,pokiaľ sú okuliare podľa receptu správne,ale za pokus to stojí.
Aspoň zaplatíš menej.
Inú možnosť nemáš...niekedy,v čase receptov to lekári vedeli optike vykompenzovať receptami,teraz sa to nedá. No aj teraz sú ocni lekári,kt.vedia zavolať na konkrétnu optiku a dohodnúť sa na riešení.
Nemá zmysel boj kto z koho.

fido69
30. mar 2024

Ak sa domnievaš, že ti nebola zdravotná starostlivosť poskytnutá správne, máš právo požiadať úrad pre vykonanie dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou o dohľad. V nasledovnom linku nájdeš viac
https://www.udzs-sk.sk/dohlad-nad-zdravotnou-a-...

prasiatko30
30. mar 2024

Ja si davam premeriavat zrak v optike. Aj dietatu som tak dala ked mu ocny diagnostikoval tak mu este premerali v optike a potvrdili dioptrie a az tak sme dali okuliare

beronsche
30. mar 2024

@taktotedanie reagujes, akoby priamo teba a menovite niekto kritizoval.. aj v realnom zivote si taka vztahovacna?

Uplne zbytocne riesis, ze tu nie je sprava a ze vidime problem Len z jednej strany. Toto je forum, niekto tu napise, aky ma problem (z jeho pohladu) a chcel by poradit, co dalej... Toto nie je sud, aby sme zistovali, kto pochybil.
A ano, stavaju sa chyby a aj horsie, Ako zle okuliare - spomen si na toho pana, ktoremu vybrali zdrave oko namiesto choreho..
A ano, zial, velmi casto sa poskodeny spravodlivosti nedocka. U nas je to proste tak.

jamimo
30. mar 2024

@taktotedanie stúpiť niekomu na otlak je frazeologizmus, ktorého význam pozná skoro každý z nás😉 To, že sa staráš o svoje chodidlá je fajn, nemáš otlaky. To čo ti však chýba je reflexia a priznanie faktu, že aj takéto veci sa stávajú. V konečnom dôsledku (vo väčšine prípadov) na nasprávny postup, recept (a iné konanie) dopláca len a len pacient.
Ak svoju prácu vykonávaš poctivo a dávaš si záležať, tak ako píšeš vyššie, nemala by ťa bytostne dotýkať chyba iného....

jamimo
30. mar 2024

@lakebabe samozrejme, že nebudem hádzať všetky optiky v OC do jedného vreca. Ak zamestnávajú aj optometristku, je to 👍 a okuliare máš v poriadku, treba dobrú prácu aj pochváliť.
Dievča, ktoré som spomenula vyššie v príspevku pracuje tiež v sieti predajní, ktorú si spomenula. Vyučená kuchár-čašník 🤨🤨🤨 Zo zamestnania bola na pár školeniach 🤷‍♀️ Tak u nej by si dobre nevybavila 🙄 a dopadla by si ako autorka príspevku. A to už vie človeka nahnevať...

lakebabe
30. mar 2024

@jamimo no tie kocky majú asi len školenia ale majú externú optometristku ktorá tam dochádza a sklá robia na centrále oni vlastne len spisu spisuju objednávku co im lekar nadiktuje