Chronické slepé črevo a sibo

misollee
7. jan 2024

Dobrý deň, mám potvrdené už druhý rok po sebe sibo. Prvý rok má až tak netrápilo iba grganie a plyny. Druhý rok po ďalšom covide sa to výrazne zhoršilo. Pálenie hrdla, plyny veľmi silne, krce bolesti brucha v rôznych miestach brala som aj atb na sibo samozjreme striktná dieta 3 mesiace lenže váha šla rapídne dole aj stala velmi nízko. Bmi 15. Chcela som sa opýtať či má niekto bolesť aj v oblasti ako je slepak, bolesti až pod rebrami, pichanie ťahanie pichanie v boku alebo ako je vaječník či bedrová kosť, tuhnutie celého brucha akoby svalovka ďalej 37,3-37,5 teplota. Rtg bez kontrastu, opakovane sono kde raz našli v slepaku koprolit , potom vraj už nie, crp ok akurát neutrofily stále vyššie. Je mi jasne že aj sibo má podobne symptómy aj cca slepak aj ten pocit na zvracanie niekedy ( keďže zvracanie nemá každý so slepakom)

Som z toho už vyčerpaná a na nervy keďže mám pocit že možno sibo mi spôsobuje mierny zápal slepaku a samozrejme že s tým chodím ako s časovanou bombou. Poznám ľudí čo chodili dlho s chronickým slepakom až kým sa to nestalo akútnym.

Ďakujem za postrehy

kacena4
7. jan 2024

ano pri sobo som to mala aj ja. je to neprijemne, tiez som bola vysetrovana na slepak, maternicu... a vzdy to bolo sibo proste tie creva su v celej brusnej dutine ☹ mne pomohla macingovej dieta nedodrziavala som ju na 100% ale velmi mi pomohol ten system jedenia a zlepsilo sa to. samozrejme atb som brala v 2 varkach co prva nezabrala.

anjelok
7. jan 2024

Ja som si nasadila po atb a diete oreganovy olej + probiotika. Pozor, pri sibo nemozes bezne dostupne, lebo obsahuju prebiotika, inulin a pod. Ja uzivam tieto https://www.zdrave-telo.sk/smidge---sensitive-p..., vhodne su aj tieto https://www.herbatica.sk/doplnky-stravy/probiot... ale obsahuju iba 1 kmen, preto som ja zvolila tie prve, kedze sa mi zhorsil aj histamin.

misollee
autor
9. jan 2024

@kacena4 odvtedy sa to nevrátilo? Na diete ste doteraz?

misollee
autor
9. jan 2024

@anjelok a už nieste na diete a je to ok?

lilke
9. jan 2024

@misollee syn mal sibo, trpel kŕčmi, niekedy aj hodinu sa zvíjal, niekedy viackrát denne. Nemohol antibiotiká, má alergiu. Tak sme nasadili potraviny podľa fodmap diéty. No začali sme tvrdo, ako pri babatkach, každé 3 dni iba 1 potravina pridaná. Najprv zemiak (nie je najvhodnejší , ale potrebovala som syna zasýtiť, ostatné som rešpektovala), potom mäso, čučoriedky,... 1. 2 týždne bol ešte každodenne v kŕčoch. Asi po 1,5-2 mesiacoch mal poslednýkrát kŕče. Postupne odoznievali. 1.mesiac ale dosť pochudol. Asi rok dodržiaval tú diétu. Neskôr začal pridávať aj iné jedlá či sladkosti (puberta), teraz sa už dlhodobo stravuje bežne. 7 rokov zatiaľ bezproblémovo. Ale vychrtly je stále.

anjelok
9. jan 2024

@misollee tak ja mam celiakiu, cize bezlepkovo jem stale. Co sa tyka ostatnych potravin, tak jem s mierou. Uz nemam take hrozne nafuknute brucho, ale zacal ma trapit histamin, tak teraz riesim skor to.

kacena4
9. jan 2024

@misollee stále si dávam pozor na to čo jem. a nevrátilo sa to. je dobre teraz

lilke
9. jan 2024

@misollee pri sibe sa odporúča z obilnín špalda.

misollee
autor
10. jan 2024

@lilke tri mesiace som bola na bez gluten , nizkosacharidova , fodmap , bez mliečnej diete bolo to lepšie a atb tiež nemôžem mala som z nich hrozné krce a teraz jem normálne okrem glutenu a mlieka a stále to pobolieva krcuje. Chudnúť viac nemôžem aj tak som mala už až 42 kíl na 171 výšku. Teraz aspoň 45kg

misollee
autor
10. jan 2024

@kacena4 a čo nejete?

kacena4
10. jan 2024

@misollee vsetko co mi nerobi zle 👍 zle mne osobne robi cibula, cesnak, vino, alkohol ako taky, paprika, rajcina horcica, kyslé vseobecne, citrusy...

misollee
autor
10. jan 2024

@kacena4 tak toto všetko nejem/ nepijem aj tak

anjelok
10. jan 2024

@misollee odsleduj si, co ti robi zle. Ja sa stale snazim vyhybat fodmap potravinam. + skus, ci aj histaminove ti nerobi zle. Ono to uz asi ide ruka v ruke, ked je uz mikrobiom v nerovnovahe.