Uz 10 rokov pocitujem uzkostne stavy.
Jak tak s tym viem pracovat, ale mysel uz je zzita s istymi zlymi navykmi v mysleni... nechcem brat antidepresiva len ma hneva ze su stale obdobia kedy je mi zle a prevalcuju ma myslienky.
Prosim je nieco co Vam zabera?
Lieky (volnopredajne), kvapky, ritualy, hocico?
Vzdy mi zacnu pracovat v hlave myslienky, ktorymi si nasledne privodim fyzicke prejavy ako zvyseny pulz, tlak na hrudi...
Zaziva dakto daco podobne?
Skusam krizove bachovky, ale co ja viem ... uzivam len tyzden ...ked je mi najhorsie dam si 4kvapky zopakujem
prejde to ale ja chcem nieco dlhodobejsie ;))
Antidepresiva eee to viem ze neni cesta, s hlavou sa treba ucit pracovat len ta moja :(( no comment ;))
Takéto podobné pocity mám aj ja,síce si fyzické prejavy najčastejšie neprivodím,ale naučila som sa s tým žiť. Najviac mi pomáha pracovať, v kuse,stále, doma,v robote..jednoducho sa skoro nezastaviť,aby som nemala čas rozmýšľať nad hluposťami,aby bola myseľ stále zamestnaná niečím iným.
@cavalierka aj ja som si myslela, ze uz som ok, ale ostala som na par dni sama doma, nejako bol cas rozmyslat a uz to slo do prcic.
Psika nemam, mam 3 rocne dievcatko ale ked som neni psychicky fit je to pre mna tazke sa jej venovat a sledujem si svoje fyzicke prejavy. Jak sibnuta, a pritom uplne poznam spustac tohto vsetkeho... len v uzkosti mi vypina logika a ja vhupnem do uzkostneho kolotoca, hnevam sa uz sama na seba ... potrebujem sa nejako zastabilizovat. Rok mas super!!! Moj cas ked mi bolo uplne fajn boli tak 3mesiace. Pomaha mi Magnosolv. Iny carovny pripravok som neobjavila ;)) ale chcela by som
Mam 10 rokov diagnostikovanu panicku poruchu, striedali sa lepsie, horsie obdobia, vratane obdobia generalizovanej uzkosti a depresiou a nespavostou, s liecbou benzodiazepinmi + AD, aj roky v klude bez liecby. Aktualne asi rok a pol bez liecby a problemov. A budete sa divit, ale velmi velmi mi pomohlo, ked som zistila, co z potravin mi robi zle (kvoli dlhodobejsim traviacim problemom som sa dala na imunologii kompletne otestovat - prick testy, HIT, fruktozova malabsorpcia, SIBO, laktozova intolerancia... Vysli nejake alergie a fruktoza, HIT hranicna). Ked som upravila stravu a na par tyzdnov nasadila probiotika, zacala som citit enormny rozdiel. Jo a este predtym - mala som potvrdeneho helicobactera, brala som aj s muzom 2 mesiace chiosku mastichu. Takze dat si stravu do poriadku a vela veci sa zmeni. Ono vlastne uz su na to aj vedecke studie, napr. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29134359/ s odstupom casu som sama na sebe zistila, ze ak si nejaku dobu nedam pozor, zacnem sa citit horsie. A aj ked HIT mam len hranicnu, ked zjem nieco, kde je viac histaminu, tak hned busenie srdca, pred par rokmi by som z toho chytala panicke ataky, ze na mna ide infarkt 😁
@anna222 práca vp všeobecnosti pomáha ale nie je to postačujúce riešenie. Potrebuješ sa naučiť oddychovať a relaxovať bez myšlienok a starostí. Relaxačné techniky, dychové cvičenia, celkovo si nájsť kľud, pokoj, ticho, bez správ, bez ľudí. Najlepšie je íst do lesa a sám a poprechádzať sa a pozorovať stromy, zvieratká a prírodu. Nehodnotiť a len pozorovať. A potom zase hor sa do práce.
Ja som mal silné panické ataky až do bezvedomia a potom silné úzkosti, pri ktorých som ostal ležať a nedokázal som nič robiť, len ležať a pozerať do steny. Nemohol som ani hudbu počúvať ani nič čítať a už vôbec nie nejaký film. Jediné čo som dokázal a aj to len preto, že som musel, bolo jesť, piť, dýchať, hygiena a spať. A ešte prechádzky. Každý deň hoci len 5 minút na začiatku. Obliekol som sa obul som sa vyšiel som von, odpadol som, vzal som Neurol, vrátil som sa a bolo po prechádzke. Ale aj to malo liečebný účinok. Pomohli mi aj Neurol a Antidepresíva. Ale nemusíš ich brať. Neurol len v akútnom stave a radšej nie ked to zvladneš bez neho. Nemuč sa ale a ak treba vezmi ho. Lieky ale nie sú hlavné liečivo. To čo mi zasadne pomohlo boli myšlienkové cvičenia, ktoré som robil keď som pozeral do stropu. Zmena myslenia, neobviňovať sa, prijať sa a mať sa rád. Môžeš povedať, že ti niečo nejde, že to nezvládaš, že si slabá. Ale nehovor o sebe zle. Napriklad tvoje posledné tri slová. Len tá moja hlava, no comment. Ak to hovoríš vo vtipe, ze si robíš zo seba srandu, tak to naopak pomáha. Ale ak nad sebou lámeš palicu a slovami sa zhadzuješ vo svojich očiach, to je síce pochopiteľné a nie je to tragédia, ale radšej to nerob. Prijmi tú svoju hlavičku aj takú ubolenú a maj sa rada. Liečenie mi trvalo 5 mesiacov maródka a potom ešte pol roka nejaké dozvuky občas ale to už bola paráda aj mi to robilo dobre sa cvičiť ked prišla úzkosť. AD som prestal brať po 15 mesiacoch alebo 18 už neviem. To je jedno. Od vtedy žiaden problém, akurát bežné úzkosti zo zlých správ občas prídu a to do minúty spozorujem a rozdýcham. Také úzkosti má každý zdravý človek občas ani o nich nevie a rozchodí ich bez rozdychania.
Autorka - bez srandy - meditácia a autogenny tréning (nájdeš na YouTube videá). Trénovať, každý deň si nájsť 15 minút. Po 2 týždňoch budeš vyvaľovať oči ako sa ti ukľudní myseľ, upraví v tej chvíli dýchanie a zmiernia sa aj fyzické prejavy úzkosti. Úzkosť totiž vyvoláva hlavne preťažená myseľ a stres.
@hankab v akútnom stave je potrebné znížiť vnemy všetkych zmyslov na minimum a sledovať čo mi robí dobre a čo nie. Vyciťovať a podľa bolesti a úľavy smerovať konanie a nekonanie. Vtáčiky v prírode sa môžu premeniť na vrieskajúce potvory. Mozog vtedy nevládze spracovávať ani jednoduché informácie. Preto je dobré ho naučiť oddychovať nemyslením, tichom, tmou, relaxovaním.
ale keď to trvá už tak dlhé roky?? na to už nepomôžu žiadne bylinky a zázrak sa nestane.. AD nie sú cesta ale pomáhajú žiť normálny život.. bola by som vďačná aj za to že sú, ako zvyšok života byť nešťastná
@mmooly ja si tiež myslím, že lepšie s nimi ako trápiť sa. ľudia do seba pchajú aj iné lieky a tiež je to chémia. ved niekoho boli hlava, dá si ibalgin. ale keď niekoho trápi hlava, tak to už nie, AD si nedá 😂 nemá to logiku. ja som ich napr brala 6 rokov a už ku koncu som videla, že ich beriem zbytočne, lebo som aj veľakrát zabudla užiť alebo tak. a videla som, že sa nič nedeje, nakoľko sa môj život zmenil k lepšiemu, tak som vysadila úplne a bez pomoci lekárky.
dievčatá, mrknite si knihu od biochemičky Inchauspé, Jessie
v slovenčine
https://www.megaknihy.sk/zdravie/3970121-glukoz...
na youtube sú aj podcasty v angličtine, skúste dodržiavať to, čo ona odporúča (tiež pozná takéto stavy) a potom budem sama zvedavá, ak po nejakom čase napíšete svoju skúsenosť...
pripnem sa.
síce ja som sa z toho dostala a držím sa už rok, ale vždy sa to môže vrátiť.
mne pomohlo ale ze mega, keď som si kúpila fenku. ona vo mne prebudila to dobré a urobila ma šťastnou.