Chronická bronchitída

misickaa4
18. nov 2022

Dobry den,

Ake mate skusenosti s priebehom a liecbou tohto ochorenia?
Dakujem za kazdu radu

bodka2213
18. nov 2022

@misickaa4 Neporadím, no tiež ma to zaujíma ... Preto sa pripnem ;)

mv77
6. jan 2024

nikto tu asi nema chron. kaslavku- stastni ste to ludia...tak zahajim debatu, 46r. otec dvoch deti, nefajciar, ale zrejme sa uz s CHB zacinam borit, uz 4 mesiace od septembra mam po nedoliecenej viroze ( a naslednej priskorej sportovej zatazi) palenie na preiduskach, pokasliavanie-drhne ma cely den, palenie za rebrami, zahlienenie cirym hlienom, vykasliavanie rano. som sezonny alergik, nic vazne, aerius to riesi. od detstva mam slabe priedusky, permanentne chory, v dospelosti sa to zlepsilo, rodinna broncho anamneza. uvodne vysetrenie nic nepreukazalo, crp ok, ekg ok, vytery negat, liecba par tyzdnov imunor a isoprinosine, bez efektu. nasledovalo pneumo vystrenie , rtg ok, spiro ok, peptest len minimalny reflux, chlamydie mykoplazmy negat. nasadeny asmanex400 2x denne, po 2 tyzdnoch mierne zlepsenie, ale zahlieneie a tlak na priedsukach ostava, ciste zufalstvo. este idem na alergo, ale na astmu to nevyzera, spiro je ok, nemam dychavicnost ani nejake zrejme alergicke spustace. vyskusane vsetky mozne caje, lieky....nic. napada ma len chronicka neastmat. bronchitida. ake su vase skusenosti?

misickaa4
autor
6. jan 2024

@mv77 kasel je suchy/drazdivy ci produktivny?
Vykasliavanie rano-hlien je akej farby?
Boli robene stery? Z nosa/hrdla?

mv77
6. jan 2024

@misickaa4 ahoj, nedusi ma, nekaslem nejak moc, skor ma len drhne, citim stale mierne zahlienene priedsuky a oddrham. bronchy citlive na suchy vykureny vzduch, ked sa kuri tak citim tlak akoby mi niekto drzal tie trubice v paprci. palenie a tlak na hrudi, ale dychanie inak volne. v noci klud (zodac to uspi), rano sa to prebudi a vykasliavam ciry belavy hlien. vytery nos + hrdlo negativne, len bezna mikroflora. podla popisov mi to vychadza na eozinifilnu neastmat. bronchitidu, spustenu nedoliecenou virozou. uz som mal podobnu dlhodobu kaslavku 5 rokov dozadu, po 2 mesiacoch motania to preslo, asi postinfekcny kasel, ale teraz ani bohovi.

misickaa4
autor
7. jan 2024

@mv77 a byliny si ake skusal

mv77
7. jan 2024

vsetky mozne caje, propolis, medy cesnaky zazvory...

mv77
7. jan 2024

@misickaa4 ak mas nejaky tip co pomoze, tak prosim napis. ja uz som v koncoch...tiez s tym zapasis? napis ako si na tom.

mv77
7. jan 2024

@mv77 inak prislo to z plneho zdravia, bol som uplne fit, sportujem, aj toto mam po windsurfe v lete, ale asi na nedoliecene bronchy... uplne mi to obratilo zivot naruby, ako poloinvalid. skusam nejako cvicit, skusim jogu masaze rehab... snad to este nie je uplne stratene.

misickaa4
autor
7. jan 2024

@mv77 pisem.spravu

mv77
5. máj 2024

update: takze po 8 mesiacoch neustaleho utrpenia, palenia a tlaku na prieduskach, zaver je taky priatelia , ze chronicka bronchitida sa neda nijak liecit, len dufat v pomaly progres choroby. pluciari (ktori ma uz nennavidia) mi tvrdia ze mam astmu, ale nemam ziadne astmaticke priznaky a kortikoidy ani inhalatory vobec nezaberaju, ziadne babske rady, nic. zatial sa nedusim, ale funkcia pluc ide dole, aj ked sa snazim hybat, statíl som vela svalovej hmoty. pridala sa depresia, nespavost. neviem ci si to uvedoujete, ale tato choriba je devastujuca, sanzte sa jej vyhnut, ako mozte, nefajcite, hybte sa, posilnujte imunitu, doliecujte poctivo vsetky infekty, dva tyzdne po chorobe budte v klude. ja som uz vybaveny, bez sance. som mlady, mam 46 rokov, ale COPD sa mi nevyhla, asi aj genetika, zla imunita, caste infekty apod. pomale zhorsovanie, terminalna diagnoza. opatrujte sa.

lucimax
6. máj 2024

@mv77 skúsila by som cordyceps a NAC. Prvých 5 dní dvojnásobná dávka. NAC dobrat a cordyceps na 6 mes. Pozor na kvalitu, nekupuj ten cordyceps najlacnejší. Pomaly to pôjde.