Chránia antidepresíva myseľ a telo pred návratom úzkosti?

ahojte23
19. jan 2023

Dobrý deň, chcem sa spýtať, myslíte že antidepresíva určitým spôsobom chránia našu myseľ a telo pred návratom úzkosti? Užívam AD na úzkostne stavy a zaujímalo by ma či mi napríklad choroba môže opätovne vyvolať tieto stavy alebo tým že som na AD je to nepravdepodobné. Ďakujem.

deti95060810
19. jan 2023

Ad ťa pred úzkosťami chránia...aj keď nie všetky druhy Ad sú na úzkosti

ninusqa_25
19. jan 2023

AntiDEPRESÍVA .... slovo "depresíva" je pri týchto liekoch najdôležitejšie. Na úzkosť sú viac menej zbytočné 🙂 Vlastná skúsenosť. Možno to závisí od druhu úzkostí alebo od intenzity, ale mne osobne tieto lieky nepomohli vôbec. Ja som vsadila na inú liečbu a je mi lepšie. Aj keď vyliečená úplne nie som. Veľa šťastia.

luccija
19. jan 2023

@ninusqa_25 keď nefunguje dobre serotonín na synapsiach má človek úzkosti a veľa úzkosti môže privodiť depresiu.Aj serotonínu môže byť dosť, ale nefunguje spravne
@ahojte23 môže, keď sa stane niečo zle, rozvod, trauma, ťažká situácia rieši sa to navýšením lieku.Uzkosti depresie mávajú skôr citliví a nie tak odolní ľudia.Vsetko záleží od povahy niekto sa zosype pri malom probléme druhý ho prekonáva.Myslis aku chorobu virózu, angínu či chorobu ako depresiu?
Najdôležitejšie je chodiť na terapie zmeniť to negatívne myslenie o sebe, živote, nebyť pesimista...

ahojte23
autor
19. jan 2023

@ninusqa_25 Zdravím. Moja otázka sa týka niečoho iného, nepýtam sa na účinok/neučinok AD, pýtam sa či je to istá ochrana do budúcna keď prídu ťažšie obdobia/choroba ktorá vie naštartovať všeličo.
Spomenula som úzkosť ako široký pojem lebo primárne sa na to nepýtam. Mne AD pomohli aj na úzkosť, ak Vám nepomohli je mi to ľúto ale asi bolo treba skúsiť iný liek, alebo ak ste silná osoba čo ste keď ste to dokázali bez AD tak to ide aj psychoterapiami a pod. čo ale dlhšie trvá. A pojem “antidepresíva” neznamená len proti depresii 🙂 veľa šťastia aj Vám!

ahojte23
autor
19. jan 2023

@luccija dobrý deň, myslela som konkrétne vírusové ochorenia, napr COVID o ktorom vieme že môže navodiť tieto stavy úzkosti a depresie. Áno s takými vecami ako úmrtie, rozvod atď to rozumiem, ďakujem!☺️

mmoonna
19. jan 2023

@ahojte23 ja užívam ad a mala som potom aj covid. A zvládla som ho bez návratu úzkosti

ahojte23
autor
19. jan 2023

@mmoonna ďakujem☺️

luccija
19. jan 2023

@ahojte23 podľa mňa to je individuálne každá choroba človeka vykoľaji nehovoriac nejaká vážnejšia.Treba variť, že je človek dobre zalieceny a všetko zvládne🙂úzkostni ľudia si už dopredu robia negatívne scenare.A covid je veľka neznáma veľa ľudí má problém po prekonaní so spánkom či úzkosťami cele tie mesiace a atmosféra zle vplývali na ľudí

biankaaaa
19. jan 2023

@ninusqa_25 Prosím vás, nepíšte tu také hlúposti, že sú AD na liečbu úzkosti ZBYTOČNÉ. To vôbec nie je pravda. Kombinácia dlhodobej liečby úzkosti pomocou AD, krátkodobej anxiolytikami a kvalitnej psychoterapie je najrýchlejšia a najúspešnejšia cesta. To, že vám AD nezabrali, pretože psychiater netrafil hneď ten správny druh pre vás, určite neznamená, že sú zbytočné. Takéto názory len odrádzajú laikov od liečby. Našťastie, v dnešnej v dobe už existuje XY verejne dostupných odborných štúdií dokazujúcich ich nezastupiteľné miesto v liečbe úzkosti. Prajem Vám aby ste sa svojej úzkosti zbavili čím skôr, nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek z možností.
(Psychológ)

biankaaaa
19. jan 2023

@ahojte23 Áno, správne zvolený druh AD by mal pred úzkosťou "chrániť", dokonca poznám prípady, u ktorých sa po ich vysadení a absolvovaní kvalitnej KBT psychoterapie zatiaľ (je to pár rokov) úzkosť znovu nerozvinula a z ľudí, ktorí neboli schopní opustiť svoj dom sa stali podnikatelia a zamestnanci v službách.
V prípade, že budete pociťovať návrat symptómov, je potrebné kontaktovať svojho psychiatra, môže navýšiť dávku, nakoľko niektorým spúšťačom úzkosti sa človek vyhnúť nedokáže. Ak sa vám niečo nezdá, určite sa obráťte na odborníka.

ahojte23
autor
19. jan 2023

@biankaaaa ďakujem za odpoveď ☺️

teleskop
19. jan 2023

@ahojte23 aj, aj